Haydarpaşa Garı yangınında AKP parmağı...

Yangına neden olan onarım işini, AKP Kadıköy İlçe Teşkilatı Başkanı İhsan Kaboğlu’na ait İFORT Grup Dijital İnşaat ve Temizlik Hizmetleri Şirketi’nin yaptığı belirlendi. Yangını soruşturan bilirkişinin güvenlik kamerası kayıtlarını istemesi, garda güvenlik sistemi olmadığını ortaya çıkardı

Yayınlanma: 01.12.2010 - 14:12
Abone Ol google-news

Haydarpaşa Garı’nda meydana gelen yangına ilişkin ortaya çıkan yeni bilgiler, ihmalden çok kasıt şüphesini uyandırıyor. Tarihi garda yangına neden olan bakım ve onarım işini, AKP Kadıköy eski teşkilat başkanı İhsan Kaboğlu’na ait İFORT Grup Dijital İnşaat ve Temizlik Hizmetleri Şirketi’nin yaptığı belirlendi.

Yangını Bilirkişi heyetinin ve Emniyet ekiplerinin sabotaj ihtimali üzerine kamera kayıtlarını izlemek istemesi kameralı güvenlik sisteminin Haydarpaşa Garı’nda olmadığını ortaya çıkarırken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise yangına ilişkin “ihmal var” dedi.

CHP Milletvekili Çetin Soysal, bakan Günay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle konuyu TBMM’ye taşıdı.

Haydarpaşa Garı’nın bakım ve onarımı için Kadıköy Belediyesi bünyesindeki Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu’na (KUDEP) başvuruldu. Proje, 5 No’lu Koruma Kurulu’nda onaylandı. Ocak-Şubat 2011’de ihaleye çıkılmasına karar verildi. İddiaya göre hazırlıklar sürerken, ekim ayındaki şiddetli yağmur nedeniyle binanın çatısı aktı, alt katları su bastı. Acil müdahale için TCDD Bölge Müdürlüğü doğrudan temin yöntemiyle 3 firmadan teklif aldı. Çatının 6 bin TL’lik izolasyon işi, İFORT Grup Dijital İnşaat ve Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verildi. 2008 yılında 50 bin lira sermayeyle kurulan şirket, AKP Kadıköy İlçe Teşkilatı üyesi İhsan ile kardeşi Hüseyin Kaboğlu’na ait. Ticaret Odası kayıtlarına göre firma Bostancı Ali Nihat Tarlan Caddesi Ali Nihat Tarlan Apartmanı 9 numarada faaliyet gösteriyor. İhsan Kaboğlu’nun Kristal Grup Temizlik İnşaat ve Hizmet İşleri sanayi ve Ticaret Limited Şirketi de bulunuyor. Soruşturma kapsamında tadilatı yapan 2 işçinin ifadesini alan polis, İhsan Kaboğlu’na ulaşamadı. İFORT şirketinin Bostancı’daki ofisi de iki gündür açılmadı. Haydarpaşa Garı yangına ilişkin “sabotaj” ihtimalini araştıran TCDD Bilirkişi Heyeti ve Emniyet ekipleri güvenlik kamerası kayıtlarını izlemek istedi. Ancak, günde 100 bin kişinin kullandığı garda güvenlik kamerası bulunmadığı anlaşıldı. Haydarpaşa ve Sirkeci Garı da olmak üzere TCDD 1. Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan 7 ana gara güvenlik kamerası sistemi kurulması için 7 Eylül 2010’da ihaleye çıkıldığı ve 31 Aralık tarihine kadar kamera sisteminin kurulacağı öğrenildi.
 

BTS’den rant uyarısı

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İstanbul 1 No’lu Şube adına yapılan açıklamada ise Haydarpaşa Garı’nın görünümü ve tarihi değeriyle birçok yatırımcının iştahını kabarttığı, 1 milyon metrekarelik arazisinin Marmaray Projesi nedeniyle işlevsiz kalacağı gerekçe gösterilerek kentsel ranta dönüştürülmek istendiğine dikkat çekildi. Açıklamada, İstanbul’daki birçok tarihi eser otel ve otopark yapılmak istendiği vurgulanarak, “ Haydarpaşa Gar binasında yapılacak tüm tadilatlarda Koruma Kurulun’dan izin alınması gerekmektedir. Koruma Kurulu’ndan izin almadan yapılan tadilat nedeniyle TCDD’nin üç bürokratı ve iki müteahhit aleyhine açılan dava Kadıköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam etmektedir. Binanın üç katında da taban peronlardaki markizlerinde ise çatıları PVC ile kaplanmış ve olası daha büyük yangınlara davetiye çıkarılmıştır. Yangının alt katlara sıçraması halinde bu kaplamaların olumsuz etkisi ile binanın tamamen yok olması ile karşı karşıya kalınabilecekti. Tüm bu olayın sorumlularından hesap sorulmasının ve bundan sonra yapılacak çatı onarımının orjinaline uygun yapılmasının takipçisi olacağız” denildi.
 

CHP Meclise taşıdı

CHP milletvekili Çetin Soysal da konuyu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği sonu önergesiyle Meclise taşıdı. Sosyal, önergesinde özetle şu sorulara yer verdi: “Onarım için Koruma Kurulu’ndan izin alınmış mıdır? Haydarpaşa Garı’nın çatısında tadilat ve onarım işi hangi firma tarafından yapılmaktadır? Firmaya bu iş nasıl verilmiştir? Sözkonusu firma daha önceden özel bir mimariye sahip olan tarihi mekanlarda onarım ve tadilat yapma konusunda bir tecrübeye sahip midir? İzinsiz onarımla ilgili, sorumlu kişi ya da kurumlar hakkında gerekli tahkikat başlatılmış mıdır? İstanbul’un simgesi niteliğindeki tarihi mekanın aslına uygun olarak onarılması için nasıl bir çalışma yapılacaktır? Bu çalışma kim tarafından yürütülecektir?”
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler