Türklerin Almanya rüyası bitti

TAVAK Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Almanya’daki Türklerin Türkiye’ye geri dönüş isteğinin arttığını söyledi.

Yayınlanma: 01.12.2010 - 14:38
Abone Ol google-news

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Almanya’da yaşayan 2 milyon 900 bin Türk’ün Almanya’dan Türkiye’ye geri dönüş isteğinin arttığını söyledi.  TAVAK Başkanı Prof. Faruk Şen, 31 Ekim 196’de Almanya ve Türkiye arasında imzalanan “İşçi Göçü Anlaşması” kapsamında ilk yıl 6 bin 700 Türk’ün gittiği Almanya’da Türk kökenli göçmenlerin sayısı 2 milyon 900 bine ulaştığını ve 4. kuşağın da Almanya’da yaşamaya başladığını belirtti.

2000 yılından itibaren Almanya’da başlayan ekonomik krizin özellikle 2007 yılından sonra büyük ölçüde artması, 2008’den itibaren ekonomik krizin önce “İslamafobiye” daha sonra “Türkofobi” geliştirmesi, ırkçı söylemlerin artması çerçevesinde Almanya’daki Türkler geri dönüşü düşünmeye başladı. Bu geri dönüşün 2011 yılından itibaren daha da artacağını belirten TAVAK Vakfı Başkanı Prof. Şen, dönüş eğiliminin özellikle 20-40 yaşları arasında görüldüğünü ve Almanya’da akademik bir kariyer yapmış bulunan insanlarda çok geliştiğini belirtti. Kariyer sahibi, ekonomik olarak geleceğini Türkiye’de gören bu kişilere ayrıca 50 bini bulan ve Almanya’da üniversite öğrenimi gören Türklerin de Almanya daki iş piyasasında dışlanmaları nedeniyle katılacağını belirtti.

Türkiye dönüşlere hazırlıklı olmalı

Yaşlanan Almanya’da 2010 yılında 40 milyon sosyal sigortalı çalışanın, 24 milyon emekliyi finanse ettiğini belirten Şen, “2014 yılında bu oran daha da büyüyecek ve 36 milyon sosyal sigortalı çalışan, 28 milyon emekliyi fiananse etmek durumunda kalacaktır” dedi. Bu çerçevede Almanya’nın her yıl en az 400 bin kaliteli göçmene ihtiyacı olduğunu belirten Şen, “Bırakın bu yeni göçmenlerin Almanya’ya gelmesini, Almanya’daki kaliteli göçmenler de kendi ülkelerine geri dönüyor. Bunun örneğini 80’li yıllarda Yunanlılarda ve 90’lı yıllarda da İspanya ve Portekizlilerde görmüştük” dedi. Almanya’da kalacak olanların başında bu ülkede yüzde 44 oranında fakirlik sınırının altında yaşayan Türklerden oluşacağını belirten Prof. Şen, “Türkiye, geri dönüşlere şimdiden hazırlıklı olmalı ve bu insanların ekonomik gücü yanında kariyerlerinden büyük ölçüde yararlanılmalıdır” diye konuştu. .
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler