Bakan Güler'den zam savunması

Meclis Genel Kurulu'nda iktidar ile muhalefet arasında doğalgaz zammı tartışması yaşandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgaza yapılan zammı "dolarla alıp TL ile satıyoruz" sözleriyle savunurken BOTAŞ'ın alacaklarını gündeme getiren muhalefete ise "BOTAŞ'ın alacakları sağlam müşteriden, devletten, merak etmeyin alacağız" diye seslendi.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 16:12
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgaza yapılan zammı “dolarla alıp TL ile satıyoruz” sözleriyle savunurken BOTAŞ’ın alacaklarını gündeme getiren muhalefete ise “BOTAŞ’ın alacakları sağlam müşteriden, devletten, merak etmeyin alacağız” diye seslendi. Meclis Genel Kurulu’nda doğalgaz zammı nedeniyle iktidar ile muhalefet arasında tartışma yaşandı. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, yılbaşından bu yana doğalgaza yüzde 82 zam yapıldığını belirterek, zammın BOTAŞ’ı ayakta tutmak için yapıldığını savundu. Öztürk, “bu zamla halkın ümüğünü sıkmakla kalmadınız, kalbine hançer sapladınız” diye konuştu.

 

"Türkiye doğalgazda tümüyle dışa bağımlı"

Genel Kurul’da doğalgaz zammıyla ilgili eleştirileri yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise Türkiye’nin doğalgazda tümüyle dışa bağımlı olduğunu söyledi. Doğalgaz fiyatının dolar kuruna ve petrol fiyatına bağlı olduğunu söyleyen Bakan Güler, “Petrol fiyatları değiştiğinde veya dolar kuru değiştiğinde doğalgaz fiyatları değişiyor. Bu değişim, 6-9 ay geriden geliyor. Kuralı koyan üretici firmalar. Zamanında kuralı koymuşlar” dedi. Yapılan zammın doğalgaz piyasasının gereği olduğunu da ifade eden Bakan Güler, “Doğalgazı dolarla alıyoruz, vatandaşa TL olarak satıyoruz. Zamda bunun da etkisi oluyor. Doları, petrol fiyatını artıran biz değiliz. Üstelik doğal gazı sıfır karla satıyoruz. Aksi takdirde BOTAŞ, zarar edecekti vatandaştan alacaktık. Ekonominin gereği neyse onu yapıyoruz.'' diye konuştu.

 

"BOTAŞ'ın müşterisi sağlam; Devlet"

Bakan Güler, AKP döneminde, daha önce 9 olan doğalgaz kullanan il sayısının 63’e çıktığını da ifade ederek “Halkın şikayeti olsaydı böyle doğalgaza teveccüh göstermezdi” dedi. Güler bazı milletvekillerinin BOTAŞ’ın alacaklarını gündeme getirmesi üzerine ise “BOTAŞ'ın alacakları sağlam müşterilerden; devletten. Merak etmeyin alacağız. BOTAŞ, şimdiye kadar zarar etmedi. BOTAŞ, yatırım, işletme ve servis alanında çok başarılı'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler