Akdenizin incisi KKTC'ten özel kareler

Dört mevsim güneş alan birbirinden güzel plajlarıyla farklı seçenekler sunan, berrak denizinin yanı sıra tarihi ve kültürel destinasyonlarıyla da dikkati çeken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, turizmden hak ettiği payı almak istiyor.

Yayınlanma: 02.12.2010 - 10:46
Abone Ol google-news

Hâlâ el değmemiş doğal güzellikleriyle cazibesini günümüze taşıyan KKTC, ziyaretçilerine Akdeniz'in unutulmaz manzaralarını vaat ediyor. Türkiye'den gelecek misafirlerine pasaportsuz, vizesiz, başka bir dile ve para birimine ihtiyaç duymadan tatil yapma fırsatı sunuyor.

AKDENİZ'İN İNCİSİ KIBRIS-FOTO GALERİ

Akdeniz'in doğusundan Arap Yarımadası'na doğru uzanan, dört tarafı eşsiz plajlarla çevrili bir ada olan KKTC, yılın 12 ayı tatil yapmaya imkan sağlıyor. Akdeniz ikliminin hakim olduğu KKTC'ye Türkiye'den deniz veya hava yoluyla ulaşım mümkün olabiliyor. Tercih edenler uçakla gidebileceği gibi Mersin'den feribotlarla aracınızla KKTC'ye ulaşabilirsiniz. Türkiye'den gidenler için pasaportun gerek olmadığı ülkeye, kimlik kartınızla giriş yapabiliyorsunuz.

Mesai saatleri dışında toplu taşıma aracı bulmanın zor olduğu ülkede, araba kiralamak ulaşım sorununuzu çözecektir. Gezilecek yerlerin fazla olduğunu göz önünde bulundurarak, KKTC'ye eğer uçakla gittiyseniz araba kiralama şirketleri size bu konuda yardımcı olacaktır. Seçenekler arasında 7 kişilik aile araçları, arazi taşıtları veya 4 kişilik salon araçları yer alıyor. Araba kiralamak için geçerli bir sürüş ehliyetinizin olması ve 25 yasından gün almanız gerekiyor. Ülkede araç kullanırken dikkat etmeniz gereken tek şey trafiğin sol şeritten işliyor olması, diğer her türlü trafik tabelaları ve kurallar Türkiye ile aynı.
Konaklama konusunda birçok seçeneğin olduğu KKTC'de denize kıyısı olan lüks otellerin yanı sıra pansiyonları da tercih edebilirsiniz. Mayıs ve Ekim ayları arasında ortalama deniz suyu sıcaklığının 24 derece olduğu KKTC sahilleri, lokanta, kafeterya, bar gibi tesislerin yanı sıra şemsiye ve diğer ihtiyaçları da karşılayacak olanaklara sahip. Ayrıca su kayağı, muz, ringo, jet-ski, paraşüt, sörf gibi her türlü aktivite ve animasyonlar da mevcut.
Bu arada, KKTC'ye gitmeden önce telefonunuzu yurt dışı aramalara açtırmayı unutmayın. Tarifeniz, kullandığınız operatöre göre değişiklik göstermekle birlikte, yurt dışı ücretlendirme yapıldığını hatırlatmakta yarar var. KKTC'den sim kart alarak, tatiliniz süresince daha ucuz görüşme yapmanız mümkün. Resmi para biriminin Türk lirası olduğu ülkede, kredi kartlarınızı da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
 

Deniz, kum, güneş ve fazlası...

Kuzey Kıbrıs sahillerinde, güzellik ve aşk tanrıçası Afrodit'in doğduğu yer olarak geçen ''Altın Kumsal''dan Caretta Caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yapan Alagadi'ye, eşsiz kumsalıyla büyüleyici bir atmosfer sunan Bafra'dan Girne'deki çıkarma koyuna kadar birçok farklı seçenek var.

KKTC'de, antik çağlardan günümüze kadar güzelliğini koruyan plajlar arasında bulunan ''Escape Beach Club'' veya ''Yavuz Çıkarma Plajı'', Girne'den Alsancak'a doğru giderken karşınıza çıkıyor. Her türlü konforu sunan plajın olanaklarından yararlanmak için giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. İçeri girdikten sonra ister çimenlerin üzerindeki puflarda, ister kumsaldaki şezlonglarda güneşlenebilir, plajın hemen arkasındaki restoranda karnınızı doyurabilirsiniz.

Liman kenti olması sebebiyle bir zamanlar Kıbrıs'ın en zengin şehri olan Mağusa, Shakespeare'in Othello'sunun geçtiği yer olarak da biliniyor. Şehrin yanı başında bulunan ''Palm Beach Plajı'', bir yanında savaşın izlerini taşıyan hayalet bölge Kapalı Maraş, diğer yanında tatilcileri ağırlayan lüks bir otelle görenleri 'savaş ve barış' karmaşasına götürüyor. Kapalı Maraş sınırındaki plajda güneşlenirken, yanı başınızda 1974 yılında bombalanan ve tüm yıkıntılarına rağmen görkemle gökyüzüne uzanan binaları seyredebilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs'ın doğu sahilleri arasında yer alan bir diğer plaj da Glapsides. Gazimağusa'nın 5.5 kilometre kuzeyinde, Gazimağusa-Karpaz anayolu üzerindeki uzun ve kumluk bir plaj olan Glapsides, mavi sularında su sporları meraklılarını konuk ediyor. Burada sunulan dalgıçlık imkanlarıyla su altı dünyasının gizemini keşfedebilir, ilginç görüntülerin keyfini çıkarabilirsiniz.

Gazimağusa'nın yaklaşık 25 kilometre kuzeyindeki Mağusa Boğazı, adından da anlaşılacağı gibi Mağusa'yı Karpaz'a bağlayan bir boğaz geçidi. Lefkoşa tarafından havaalanına doğru giderken Geçitkale yoluna dönülerek ulaşılabilen Boğaz, özellikle balık restoranlarıyla ünlü. Ulaşımın oldukça rahat olduğu Boğaz'da küçük bir balıkçı limanı ve yine küçük bir plaj bulunuyor. Bölgenin tek konaklanabilecek tesisi olan otelin önünde yer alan plaj, yine otel tarafından işletiliyor.
 

''Afrodit'i doğuran sahil"

Adanın en güzel plajı olarak bilinen ''Altın Kumsal'', mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in (Venüs) doğduğu yer olarak geçer. Efsaneye göre bir ilkbahar sabahı, kıpırtısız olan deniz birden bire köpüklü beyaz bir dalgayla hareketlenir ve bu dalgayla birlikte bir deniz kabuğu üzerinde Afrodit kıyıya adım atar. Altın Kumsal, hem dillere destan kumu hem de masmavi deniziyle bu söylenceye ve Afrodit'in güzelliğine layık bir plaj. Göz alabildiğine uzanan bu koyda gün doğumunu seyretmek ve sabah yürüyüşlerine çıkmak büyük bir keyif. Dipkarpaz'dan Zafer Burnu'na giderken sağınızda kalan plaja ulaşmak için gözünüzü yol kenarındaki tabelalardan ayırmayın. Doğayla başbaşa bir tatil için Altın Kumsal bulunmaz bir fırsat sunuyor.

Girne'nin birkaç kilometre doğusunda yer alan beş yıldızlı Acapulco Otel'in plajından yararlanmak için illa otelin müşterisi olmanız gerekmiyor. Giriş ücreti karşılığında faydalanabileceğiniz bu güzel plaj, Akdeniz güneşinin altında hareketli ve eğlenceli bir ortam vaat ediyor. Oldukça büyük bir açık yüzme havuzu bulunan Acapulco Beach, bu havuzu su kaydıraklarıyla zenginleştirmiş.

Gizemli ismiyle dikkat çeken Camelot, Girne yakınlarındaki Alsancak'ta, antik Lambousa kentinin göbeğinde yer alıyor. At nalı şeklinde bu tarihi koy, dalgakıranın dinginleştirdiği sular, sakin ve güvenli yüzme keyfi sunarken, özellikle deniz yaşamının zenginleştiği kayalık dipleri, şnorkelle dalmak için ideal.

Kuzey Kıbrıs'ın batı ucunda yer alan Yeşilırmak, adından da anlaşılacağı gibi adanın en yeşil topraklarından biri. Aynı zamanda ''Kıbrıs'ın en büyük asması'' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na geçen ağacına da ev sahipliği yapan Yeşilırmak plajı, küçük ve şirin bir koy. Plajın tam ortasında bulunan büyük beyaz iskele hem denize girmeyi kolaylaştırıyor, hem de akşam sefalarına mekan oluyor.

Üç tarafı Akdeniz'le çevrilen KKTC'de bahsi geçmeyen onlarca plaj ise keşfedilmeyi bekliyor.
 

Doyumsuz lezzetler

Ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden süzülmüş birikimlerle oldukça geniş bir mutfak kültürüne sahip KKTÇ'de et, deniz ürünleri, sebze ve meyve günlük ve taze tüketiliyor. Akşam sofralarında, balığın etrafını birbirinden farklı ve zengin mezeler süslüyor. Cacık, humus, pastırma, yoğurt, fava, taze badem içi, turşu, salatalar ve zeytin çeşitleriyle başlayan mezelerin yanı sıra ızgara hellim, köfte, şiş kebap, şeftali kebabı, pirzola gibi ızgaralar ve fırın kebabı, küp kebabı, kolokas, molohiya, börek, bumbar, patates köftesi ve kabak çiçeği dolması gibi sıcak yemekler Kıbrıs mutfağında özel bir yere sahip.

Ekonomik kalkınmanın önündeki engeli turizmle kaldırmak isteyen KKTC, bu konuda Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanmak için ilk adımı attı. İki ülke arasında imzalanan ''Turizm Eylem Planı'' kapsamında Türkiye, yavru vatana turizmin gelişmesi ve turizm eğitimi konularında destek verecek.

Bacasız fabrika turizmin nimetlerinden daha fazla yararlanmayı ve Türkiye'den gelecek turist potansiyelini artırmayı hedefleyen KKTC, Türkiye ile ''Turizm Eylem Planı'' anlaşması imzaladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Kemal Dürüst'ün imza koyduğu anlaşma, turizm eğitimi ve tanıtma alanlarında işbirliğini öngörüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler