7 kişiyi kör eden hastane kapatıldı

Afyonkarahisar'da özel bir hastanede yapılan katarakt ameliyatı sonucu 7 kişinin kör olduğu iddia edilen hastane kapatıldı.

Yayınlanma: 02.12.2010 - 10:34
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ankara Hekimevi'nde düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında sağlık muhabirleriyle bir araya geldi. Basın toplantısına Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, Müşteşar Yardımcıları Ömer Faruk Koçak ve Adnan Çınal ile beraber katıldı. Soruları yanıtlayan Akdağ, Afyonkarahisar'da yaşananlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Akdağ, konuyla ilgili soruşturma açılıp açılmadığına ilişkin şunları söyledi:
"Elbette bir soruşturma talimatı verdim. Basına akseden tarafıyla özel bir tıp merkezinin bir köye ya da köylere gidip tarama yaptığı ve daha sonra da yapılan bir ameliyat sonrasında aynı günde bu problemlerin ortaya çıktığı gibi bir bilgi var. Bu bilgi doğruysa soruşturma çok kısa süre içinde bunu açığa çıkaracaktır. Gerekeni en sert şekilde yerine getireceğiz. Bu şekilde tarama yapmak bir tıp merkezinin haddine değildir. Bu iş şu anda Türkiye'de mevcut mevzuatımıza göre suç oluşturuyor. Dolayısıyla gerekeni yapacağız."
 

Tıp fakültesine alınacak öğrencilerin sayısı artırılmalı

Akdağ ayrıca, Türkiye'de sağlık sisteminin en büyük handikabının sağlıkta çalışan insan sayısının yetersiz olduğunu söyleyerek, Tıp Fakültelerine alınan öğrenci sayısının bu yıl 7 bin 500'e çıkarılacağını ancak bu sayının da 10 binlere çıkarılması gerektiğinin altına çizdi. Bunun yanında hemşire ve ebe sayısının da 20 binin üstüne çıkmasının gerekliliğine değindi.

Türkiye'de yabancı doktor çalıştırılmasının önü açılıyor

Türkiye'de yabancı doktorların mutlaka çalışması gerektiğini ve bunun için öncelikli bakanlık olarak Meclise yasa tasarısı göndermeleri gerektiğini kaydeden Akdağ, bu çalışma için muhalefetten destek beklediklerini söyledi.

 

Afyon karahisar Valisi

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, özel bir sağlık merkezinde aynı gün katarakt ameliyatı olan 7 kişinin görme duyularını kaybetmesine ilişkin olarak, söz konusu merkezin soruşturma sonucunda kapatılabileceğini belirterek, ''İlk bulgulara göre hijyen şartlarından dolayı olayın meydana geldiği anlaşılmıştır'' dedi. Vali İmga, olayla ilgili almak ve hastalara geçmiş olsun dileklerini iletmek üzere Sandıklı Devlet Hastanesine geldi. İmga, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, basında yer alan haberlerin ardından inceleme başlattıklarını, Sağlık Bakanlığı tarafından da bir müfettişin konuyu yerinde incelemesi için gönderildiğini kaydederek şunları söyledi: ''Olaydan, hastalarımızın avukatları aracılığı ile Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunması üzerine bizim de haberimiz oldu. Afyonkarahisar'da faaliyet gösteren bir özel göz sağlık merkezi Sandıklı ilçemizin Emirhisar ve Hırka köylerinde göz taraması yapıyor. Belirli yaşın üzerindeki bu hastalarımıza da katarak teşhisi konuluyor. Söz konusu kişiler de bu göz sağlığı merkezinde katarak ameliyatı oluyorlar. Neticesinde görme bozukluklarının arttığı, bazıların da görme yeteneklerini tamamen kaybettikleri gerekçesiyle şikayetçi oldular. Soruşturma sürüyor. İlk bulgulara göre hijyen şartlarından dolayı olayın meydana geldiği anlaşılmıştır. Soruşturmanın bitiminde ayrıca bir açıklama yapacağız.''

Vali İmga, bir soru üzerine, ''Söz konusu göz merkezi yapılan inceleme sonucu kapatılabilir. Bu yapılan araştırmaların sonucuna göre yapılacak bir durumdur'' dedi. İmga, göz merkeziyle ilgili daha önce herhangi bir şikayetin gelmediğini de sözlerine ekledi.

 

Hastaneye hasta kabulü geçici olarak durduruldu

Sağlık Bakanlığı, Afyonkarahisar'da 7 kişinin katarakt ameliyatı sonrası görme kaybı yaşamasıyla ilgili olarak, enfeksiyon yönünden yapılacak inceleme sonuçlanıp enfeksiyon riskinin ortadan kalktığı tespit edilinceye kadar, özel tıp merkezinin cerrahi müdahale birimine hasta kabulü, cerrahi işlem ve sterilizasyon gerektiren tüm işlemlerin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Afyonkarahisar'da 7 yurttaşa özel bir tıp merkezinde yapılan ve görme kaybıyla sonuçlanan ameliyatlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Olayın duyulmasının hemen ardından Afyon İl Sağlık Müdürlüğü tarafından derhal iki göz uzmanı doktorun görevlendirilerek inceleme başlatıldığı, bu uzmanların yaptığı ilk inceleme sonucunda ''Hastaların klinik bulguları ve hikayelerinden bunun bir Endoftalmi tablosu olduğu (dokuların travmaya yahut bakteri veya virüs istilalarına, ısınma, kızarma ve şişme tepkisi göstermesi); söz konusu tıp merkezinin ameliyathane sterilizasyonunun, oluşturulacak Enfeksiyon Kontrol Komitesince denetlenmesi gerektiği''nin belirtildiği kaydedildi.

Açıklamada, ''Bu tıbbi değerlendirme çerçevesinde Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından söz konusu Özel Tıp Merkezi'nde enfeksiyon yönünden yapılacak inceleme sonuçlanıp enfeksiyon riskinin ortadan kalktığı tespiti yapılana kadar, merkezin cerrahi müdahale birimine hasta kabulünün, cerrahi işlemler ve sterilizasyon gerektiren tüm işlemlerin geçici olarak durdurulması kararı alınmıştır'' ifadesine yer verildi. Ayrıca, söz konusu olayla ilgili Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca bir müfettiş görevlendirilerek soruşturma başlatıldığı, soruşturma sonucunun kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.

 

Özel Göz Sağlığı Merkezi

Afyonkarahisar'da 7 kişinin katarakt ameliyatının yapıldığı özel göz sağlığı merkezinden yapılan açıklamada, ''Bu hastalarımızda böyle bir komplikasyonla karşılaşmak bizi samimi olarak üzmüştür'' denildi. Merkezden yapılan yazılı açıklamada, dün basında çıkan ''Bütün köy kör oldu'' başlıklı haberde adı geçen hastaların merkezde 26 Ekim 2010 tarihinde katarakt teşhisiyle ameliyat oldukları belirtildi. Hastalara ''Standart fako cerrahisi'' yapıldığı ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi: ''Ameliyatları olağan geçmiştir. Ancak ameliyattan bir gün sonra 2 hastamızda 'endoftalmi' denilen iltihap geliştiği görülmüştür ve acilen tedavi başlanmıştır. Aynı komplikasyonun diğer hastalarda da olabileceği endişesiyle, hastalarla irtibata geçilmiş, onların da tedavisi merkezimizde başlatılmıştır. Ancak hastaların istekleri üzerine üniversite hastanesine sevk yapılmıştır.''

Açıklamada, üç yıldır faal olan ve göz hastalıkları üzerine ihtisaslaşan merkezde bugüne kadar 3 bin 227 ameliyatın başarıyla yapıldığı, böyle bir enfeksiyon tablosuyda daha önce hiç karşılaşılmadığı ifade edilerek, ''Bu hastalarımızda böyle bir komplikasyonla karşılaşmak bizi samimi olarak üzmüştür. Bu komplikasyonların neden geliştiğiyle ilgili, hem İl Sağlık Müdürlüğü hem de Tabipler Odası araştırma yapmaktadır. Sonunda ne olursa olsun, hastalarımızın devam eden tedavilerinin daha da iyiye gitmesi, mağduriyetlerinin giderilmesi başlıca temenni ve amacımız olacaktır'' denildi.

 

'Bu olay kurumumuzu çok üzmüştür'

Afyonkarahisar'da 7 kişinin katarakt ameliyatının yapıldığı özel göz sağlığı merkezi yöneticisi Elvan Çevrim, hasta kabulüyle ilgili kendilerine bir şey tebliğ edilmediğini, göz merkezinin açık olduğunu bildirdi. Özel tıp merkezi önünde basın açıklaması yapan Çevrim, ''Bu olay kurumumuzu çok üzmüştür. Şu anda Savcılık ve İl Sağlık Müdürlüğü gerekli incelemeyi yapmaktadır. Biz de üzerimize düşeni yapacağız. Tabii ki çok hoş bir durum değil'' dedi. Nasıl bir inceleme yapılıyor sorusuna ise ''Şu anda o konuyla ilgili konuşmak doğru olmaz. İl Sağlık Müdürlüğünden gelindi ve inceleme yapıldı. Şu anda bizim adımıza da net bir şey yok'' diyerek yanıt verdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından hasta kabulünün geçici olarak durdurulduğu yönündeki bir soru üzerine ise Çevrim, ''Kesinlikle öyle bir şey yok. Hasta kabulünün durdurulmasıyla ilgili bize tebliğ edilen bir şey söz konusu değil. Bakanlık müfettişleri gerekli incelemeyi yaptılar ve gittiler. Şu anda tıp merkezimiz açık. Şu anda hasta kabulü yapmıyoruz, ama bakanlıktan kaynaklanan bir sıkıntımız yok şu anda'' diye konuştu. 3 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirten Çevrim, bu güne kadar böyle bir vakayla karşılaşmadıklarını söyledi.

Merkezde ameliyat edilen Kamil Öz, yaptığı açıklamada, ''Sağlam girdik, kör çıktık'' dedi.
Köylerine gelen sağlık tarama aracında kendisine katarakt teşhisi konulduğunu ve aynı gün ameliyata alındığını belirten Öz, ''7 kişinin ameliyatı bir saat sürdü. Ben dışarıya çıktıktan sonra görme özelliğimi kaybettim. Sonra çocuklarım burada olduğu için buraya geldim. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde doktora muayene oldum. Doktor ameliyat ederim diyemiyor. Lüzum görürse ameliyat edecek. 15 gün müsaade etti bana. Gelecek salı tekrar muayene olacağım'' diye konuştu.

 

ÜCRETSİZ TEDAVİYE KARŞI DİKKATLİ OLUN
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler