CHP'den AKP'ye 7 maddelik paket

CHP, AKP'ye, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören "Torba Tasarı"ya ilişkin 7 maddelik paket sundu.

Yayınlanma: 02.12.2010 - 11:40
Abone Ol google-news

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören Torba Tasarısı'na rant projeleri yerleştirildiğini iddia eden CHP, AKP'den tasarının 93. maddenin çıkarılmasını ve bazı maddelerin de eklenmesini istedi. CHP, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin bir düzenlemenin de tasarıya ilave edilmesini önerdi.

CHP, AKP'yi ziyaret etti


AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ı TBMM'de ziyaret eden CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın 93. maddesinin çıkartılması ve bazı düzenlemelerin girmesine ilişkin 7 maddelik bir teklif verdi.

93. madde ve SPK'ye yönelik hükümler çıkarılmalı

CHP'nin, AKP'ye sunduğu 7 maddelik teklifte yer alan öneriler şöyle: Kriz nedeniyle çeklerini zamanında ödeyemeyen yurttaşların adli para cezası idari para cezasına dönüştürülmelidir. 2001 ve 2009'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle işlerini kaybedenlere kriz dönemlerine ilişkin olarak prim borçlanması olanağı getirilmek suretiyle emeklilik açısından bir olanak sağlanmalı. Vergi adaletine ve gelir idaresine olan güveni sarsmamak için vergi idaresine olan yükümlülüklerini düzenli olarak yerine getirmiş olan mükelleflerin gelecek dönem vergilerinde bütçe dengelerini de dikkate alan bir indirime gidilmelidir.

Anayasa'nın 138. maddesine de aykırı olan bazı özelleştirme uygulamalarına ilişkin olarak siyasilerin ve bürokratların sorumluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik 93. madde tasarıdan çıkarılmalıdır. Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması olanağının işlerliğe kavuşabilmesi, esnafın KOSGEB ve esnaf ve kefalet kooperatiflerinden kredi alabilmesi açısından sicil affına gidilmelidir. TOBB aidat borçları için getirilen düzenleme kanunla kurulmuş diğer meslek kuruluşları için de getirilmelidir. SPK ve BDDK'nın İstanbul'a taşınmasına yönelik hükümler tasarıdan çıkarılmalıdır.
 

CHP, tasarıya kredi kart borçlarının da eklenmesini istedi

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, 7 maddelik teklifte yer almamasına rağmen görüşmede kredi kart borcunu zamanında ödememiş olması nedeniyle temerrüde düşmüş vatandaşların durumunu da gündeme getirdi. Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade eden Hamzaçebi, "Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması da buraya dahil edilebilir. Tüm tarafları dinleyerek bir ortak noktayı tespit ederek o şekilde esasları yansıtmak gerekir. Eski düzenlemeyi de yok etmeyecek şekilde onunla uyum sağlayacak bir düzenlemeyi dahil etmek mümkün buraya" dedi.
 

AKP, Başbakan'a soracak

Basına kapalı geçen görüşmenin ardından iki grup başkanvekili basın mensuplarına açıklama yaptı. CHP'li Hamzaçebi, "Umarım mutabakat sağlamış oluruz" dedi. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, "Biz bunu yetkili kurullarımızda görüşüp, ilgili bakanlıklarda değerlendirdikten sonra hangi konuda mutabık kalacağımızı, mutabık kalırsak önergelerin nasıl olacağına yönelik değerlendirmeyi, mutabık kalamadığımız takdirde bu konunun bizim uyguladığımız politikaya uymayacağı şeklinde bir cevabımızı en kısa zamanda Plan ve Bütçe Komisyonu'nun alt komisyon çalışmaları sürecinde vereceğiz" dedi.

CHP, önerileri kabul görmese de tasarıya destek verecek

"Eğer bu değişiklikler yapılmazsa tasarıya destek vermeyecek misiniz?" şeklindeki soruya Hamzaçebi, "Öyle bir şey söz konusu değil. Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin temel düzenlemelere CHP grubu olarak destek vereceğiz. Bunlar bizim önerilerimiz. Bunların gerçekleşmemesi vergi ve prim borçların yeniden yapılandırılması maddelerine destek vermeyeceğimiz sonucunu yaratmaz. Onların süratle yasalaşmasını arzu ediyoruz. Hiçbir zaman prim ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasının gecikmesi gibi bir sonucu CHP olarak arzu etmiyoruz. TBMM çalışmaları sırasında da bu konuda bütün desteğimizi tasarıya vereceğiz" dedi.

 

AKP, bilgi istedi

"93. madde ile ilgili görüşünüz nedir"
sorusuna da Mustafa Elitaş, "CHP 93. madde ile ilgili Danıytay'ın verdiği özelleştirme ile ilgili kararları biz Özelleştirme İdaresinden hangi konuyla ilgili olduğuyla ilgili bilgi istedik. O geldikten sonra karar vereceğiz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler