"İmam-Hatiplerde alevilikle ilgili şube açılsın"

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz Türkiye’de 15 milyon Alevi, 2 milyon civarında Caferi bulunduğunu belirterek Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Alevi ve Caferileri de kapsayacak şekilde kaynak tesis etmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, İmam-Hatip Liseleri’nde Alevilikle ilgili şube açılmasını önerdi.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 19:27
Abone Ol google-news

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz ilginç bir öneride bulundu. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi üzerinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yeniden organize edilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’de 15 milyon Alevi, 2 milyon civarında Caferi yaşadığını belirten Korkmaz, Caferilerin camilerini kendilerinin yaptığını, din görevlilerinin masraflarını da yine kendilerinin karşıladığını söyledi. Korkmaz şunları kaydetti:
“Caferilere Diyanet İşleri Başkanlığı'nın din görevlisi tayin etmesi mümkün değil, ama olması lazım. Caferilere destek yok, Alevilere de detayda kalan destekler var. Türkiye’de bir gerçek var; bu realiteyi göz önüne almak durumundayız. Ben sünniyim vergi veriyorum. Alevi de veriyor, Caferi de veriyor. Ama sadece ben din hizmeti alıyorum. Bu Anayasaya aykırı. Türkiye’nin gerçeklerine aykırı. Bu nedenle Diyanet İşleri yeniden organize edilmeli. Caferileri ve Alevileri de kapsayacak kaynak tesis edilmeli. Yapılması gereken Alevilerin haklarının devlet tarafından verilmesidir. 2009 bütçesinden ödenek verilirse Anayasaya aykırı olmaz, tam tersi uygun olur."

Okullarda Alevi-Bektaşi kültürünün okutulması gerektiğini de dile getiren Korkmaz, Cemevlerine arsa tahsisi ve inşaat desteği verilmesini de istedi. Korkmaz, İmam-Hatiplerde Alevilikle ilgili ayrı bir şube açılarak Alevi-Bektaşi eğitimi verecek kişilerin yetiştirilebileceği önerisinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler