Iraklılar "Obama- Mc Cain" seçimlerinde karışık

ABD'de bugün başkanlık seçimi yapılırken, ABD işgalinin hala sürdüğü Irak'ta halkın başkan adayları konusunda düşünceleri karışık. Irak'ta halkın çoğunluğu, işgal gücü olarak gördüğü Amerikan ordusunun ülkedeki varlığının sona ermesini görmek isterken, birçok Iraklı da kendi liderleri ve askerlerinin, ülkeyi iç ve dış tehditlere karşı korumaya hazır olmadığı endişesi taşıyor.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 20:07
Abone Ol google-news

Iraklılar, Amerikan askerlerinin ülkeden ayrılmalarını görmek isterken, bunun çok yakın bir tarihte olmasından yana değil. Güvenlik endişesiyle adını açıklamak istemeyen orta yaşlı Iraklı Hristiyan bir kadın, "Başkan George Bush ile aynı politikayı izleyeceğinden seçimi John McCain'in kazanmasını tercih ederim. Barack Obama'nın göreve gelmesinden endişe ediyoruz, Amerikan askerlerini hemen geri çekecek ve ülkemizde kargaşaya yol açacak" dedi.

Bağdat'da Şiilerin yaşadığı Sadr semtinden 24 yaşındaki Salih ise, "Yabancı askerleri geri çekmek istediği için Obama'yı tercih ederim. Bu, Irak'taki durumu iyileştirebilir" diye konuşurken, Basra'da yaşayan yarı profesyonel futbolcu, 23 yaşındaki Ali Basil, Salih'in düşüncesini onaylarak, "Kesinlikle Obama kazanacak. McCain bir felaket. Obama'yı seviyorum, çünkü askerleri Irak'tan çekecek. Umarım göreve geldiğinde fikrini değiştirmez" yorumunu yaptı.

Iraklı Kürt milletvekili Nuri Talabani de, Kürtçe yayımlanan Haftana dergisine yaptığı açıklamada, "Obama'nın seçimi kazanacağını ve Kürtlerin durumunun, Joe Biden'in varlığıyla iyileşeceğini düşünüyorum" diye konuştu. Obama'nın başkan yardımcısı adayı senatör Joe Biden'in, Irak'ta Sünni, Şii ve Kürtlerin yönetiminde üç özerk bölge kurulması çağrısı yaptığı biliniyor. Bunun yanı sıra bazı Iraklı Kürt yetkilileri, Obama'nın seçilmesi halinde, Washington yönetiminin kendileriyle yakın ilişkiyi sürdürmeyebileceği endişesi taşıyor.
Takma adı Ebu Nur olan Divaniyeli bir bakkal, "Amerikalıların başkanlığı siyah bir adama vereceğini sanmıyorum, bu yüzden kesinlikle McCain kazanacak" sözleriyle yine birçok Iraklının düşüncesini dile getirirken, Bağdat'da Sünnilerin yaşadığı bir semtte restoran sahibi olan 45 yaşındaki Muyad Malud, "Kimse seçimi takmıyor, çünkü Amerikan politikası aynı kalacak. Bu yüzden kimin kazandığı önemli değil. Ama bence Obama kazanacak" dedi.

Bazı Iraklılar da Bush yönetiminin sona ermesinden umutlu olduklarını belirtiyor. Bağdat'da yaşayan Muhammed El Temimi, "Yeni Amerikan başkanının, ülkemizde yeni bir sayfa açmasını umuyorum. Özgürlüğümüz yok. Bağımsızlığımız yok. Servetimiz kontrolümüzde değil. Şu anda mutlu değiliz" yorumunu yaptı.

Irak'ta resmi Essabah gazetesinde yayımlanan bir yorumda da, kamuoyu yoklamaları ve "basında çıkan spekülasyonların", Obama'nın muhtemel galip olacağını gösterdiği, ABD'nin Irak politikasının, önemli ölçüde değişmesinin ihtimal dahilinde olmadığı, çünkü Amerika'nın, istikrarlı bir Irak konusunda hayati bir çıkara sahip olduğu yazıldı.

ABD'deki başkanlık seçiminde Demokratların adayı Barack Obama, Irak işgaline karşı olduğunu söylemiş ve bu ülkedeki muharip birliklerin 16 ay içinde tamamen geri çekilmesi çağrısında bulunmuştu. Cumhuriyetçilerin adayı John McCain ise işgal kararını desteklediğini ifade ederek, askerlerin ayrılmasıyla ilgili bir program belirlemeye karşı çıkmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler