İddianamede uluslararası insan ticareti de var!

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamının son döneminde bir süre kullandığı Savarona Yatı'na düzenlenen fuhuş baskınıyla ilgili hazırlanan iddianamede, uluslararası insan ticaretine yönelik çeşitli iddialar ve tespitlere yer veriliyor.

Yayınlanma: 02.12.2010 - 14:02
Abone Ol google-news

Antalya Cumhuriyet Savcılığının koordinesinde Antalya İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince 28 Ekim'de, Muğla açıklarındaki Savarona Yatı'nda fuhuş yaptırıldığı iddiasıyla düzenlenen operasyon sonucu hazırlanan iddianame, Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilirken, 6'sı tutuklu 10 sanığa çok sayıda suçlama yöneltildi.
Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde 20 Aralık'ta ilk kez hakim karşısına çıkacak tutuklu sanıklar Tevfik Arif, Musa Çelik, Gündüz Akdeniz, Eldar Baidgliev, Hülya Erdoğan ve Erkan Akdeniz'in yanı sıra davada Ekaterine Maisuradze, Kemal Tokay, Ebubekir Sıddık Tekin ve Veysi Avcı da tutuksuz yargılanacak.

Savorana Yatı'nda yapılan fuhuş baskınında gözaltına alınan ve sorgu sürecinin ardından sınır dışı edilen yaşı küçük kızların da aralarında bulunduğu 10 yabancı uyruklu kadın ise iddianamede insan ticareti mağduru olarak yer aldı.
 

Suç organizasyonu

Jandarmaya yapılan ihbar sonucu gerçekleştirilen araştırma ile sanıklar Musa Çelik ile Gündüz Akdeniz'in küçük yaştaki yabancı uyruklu kadınların fuhuş amacıyla temin edilip, lüks otellerde zengin müşterilere pazarladıkları yönünde tespitlerin yapıldığı belirtilen iddianamede, ayrıntı araştırmada, iki sanığın yurt dışı bağlantılarının da bulunduğu, suç organizasyonu şeklinde çalıştıklarının anlaşılmasıyla suç organizasyonun delilleri ve suça karışan kişilerin ortaya çıkarılması, suç mağdurlarının tespiti ve kurtarılması amacıyla soruşturmanın, iletişim tespitleriyle teknik izleme kararıyla uygulamaya konulduğu bildirildi.

Kazak iş adamı Tevfik Arif'in istemiyle Gündüz Akdeniz'in talimatı üzerine fuhuş amacıyla yurt dışından getirilen yabancı uyruklu kadınların fuhuş amacıyla pazarlanmasıyla elde edilen paranın da Gündüz Akdeniz, Erkan Akdeniz ve Musa Çelik arasında paylaşıldığının anlaşıldığı öne sürülen iddianamede, sanıkların, ''misafir'', ''kontrak'', ''yolcu'', ''3 adam'', ''emanet'', ''manken'' ve ''model'' gibi kodlu kelimeler kullanarak, çok rahat şekilde ''insan ticareti'', ''fuhşa aracılık'', ''fuhşa teşvik ve fuhşa yer temini'' faaliyetlerini gerçekleştirdikleri iddia edildi.

İletişim tespitleri ile sanık Tevfik Arif'in ''patron'', onun yardımcısı konumunda olan Gündüz Akdeniz'in de ''amca'' olarak anıldığı belirtilen iddianamede, suç organizasyonunun Rusya ve Ukrayna'da mankenlik ajansları veya eskortluk hizmeti yapan şirketler aracılığıyla kadınların temin edilmesi, internet üzerinde kadınların resimlerinin gönderilmesi ve belirli bir hiyerarşi ile bilgi paylaşımı yapıldığı öne sürüldü.

Kadınların Türkiye'ye getirilmesinde rol alan sanıkların, getirilen kadınların fiziki olarak güzel olması, manken olmalarının tercih edildiği, dil bilmesi ve ''özellikle liderin memnuniyeti'' konusuna öncelik verdikleri ileri sürülen iddianamede, ''Hatta getirilen bayanların bir kısmının cinsel hizmet alan kişiler tarafından beğenilmemesi üzerine aynı gün havalimanından biletlerinin alınarak geri gönderildikleri, iletişim tespit tutanakları, teknik izleme görüntüleri, uçak biletleri, rezervasyon işlemleri ve e-mail kayıtları ile tespit edilmiştir'' ifadesine yer verildi.

Yabancı kadınların getirilmesi sürecindeki resimlerinden seçme ve beğenme kriterleri ile sanıkların para pazarlıklarına yönelik telefon konuşmalarının da bulunduğu iddianamede, soruşturma sürdürülürken bu yılın Mart ayında Antalya Belek bölgesindeki lüks otele yerleştirilen kadınların, getirilmelerinin kamera ile görüntülenmesine rağmen, otele kayıtlarının yapılmadığı bu yolla yaşı küçük kadınların kimlikleri gizlenerek otellerde kalmalarının sağlandığının tespit edildiği bildirildi.

Sanık Gündüz Akdeniz'in, Tevfik Arif'le yaptığı telefon konuşmalarında, telefonlarının dinlendiği bilgisini aldığını söylerken, getirilen kadınların yaşlarının yükseltilmesi gerektiğini anlattığı ifade edilen iddianamede, ilerleyen süreçte getirilen kadınların yaşlarının büyük olmamasının istendiği öne sürüldü.
 

Savarona'ya uzanan süreç

Suç organizasyonunun, Antalya'ya getirdiği kızlar dışında başka zamanlarda da fuhuş amaçlı kızları Bodrum'a götürdüğünün tespit edildiği ileri sürülen iddianamede, sanıkların, Savarona Yatı'nı da son 5 yıl içerisinde her yıl en az iki kez olmak üzere kiraladıkları, kiralamanın Gündüz Akdeniz ve Tevfik Arif ile iş adamı A.M. tarafından yapıldığı belirtildi.
İletişim tespit döneminde Savarona'nın iki kez sanıklar tarafından günlük 35 bin 50 bin dolar arasında bedel ödenen yata, yurt dışından fuhuş amacıyla getirilen kadınların çıkarıldığı kaydedilen iddianamede, tüm tespitlerin ardından 28 Ekim'de yapılan baskında, şüpheli ve mağdurların bulunduğu odalarda çok sayıda kullanılmış, kullanılmamış prezervatif, doğum kontrol hapları, müşterilere gönderilmek üzere hazırlanan fotoğraf kataloğu, otel ve uçak bileti faturalarının ele geçirildiği, yatta Kazak iş adamı Tevfik Arif'in de bulunduğu kişiler ile 7 koruma, 2 masörün de bulunduğu bildirildi.

Baskında, yatta fuhuş amaçlı bulunduğu tespit edilen 9 kadın mağdurun Antalya'ya getirildiklerinde ortak hareket ederek ifade vermedikleri kaydedilen iddianamede, bir kadının el konulan telefonuna bu süreçte, ''ifade vermeyin hep birlikte'' yazılı mesajın gönderildiği de bildirildi.

Yurtdışı numarasıyla gelen başka mesajda da ''İş çöküyor, susun ve hiçbir şey imzalamayın. Onlar güçsüzler ve kontrolden çıktılar. Yakında eve geleceksiniz'' ifadesinin bulunduğuna yer verilen iddianamede, üzerine baskı kurulan mağdurların sorgu sürecinde bu talimatları aynen yerine getirdiği kaydedildi.

Suç organizasyonunun aslında kadınları rızalarına dayalı olarak, zorlama olmadan Türkiye'ye fuhuş amacıyla getirdiği ancak operasyon sonrasında Rusya'daki kızları gönderen suç organizasyonu tarafından mağdurlara baskı yapıldığı ileri sürülen iddianamede, sanıkların ifadelerinde de haklarındaki suçlamaları kabul etmedikleri, yabancı uyruklu kadınların da toplantılarda mankenlik yapmaları amacıyla getirildiğini iddia ettikleri bildirildi.

Soruşturma Savcısı Yusuf Hakkı Doğan, suçlamaların ve tespitlerin yar aldığı iddianamenin genel değerlendirmesinde de Türkiye, Rusya ve Ukrayna'da fuhuş amaçlı insan ticareti yapan şahıslar aracılığıyla 18 yaşından küçük ve veya büyük kadınların manken ya da model adı altında, belirli bir kişiye, kişilere çıkar sağlama yoluyla istismar amaçlı temin edildiğini, getirilmesi ve her türlü konaklaması karşılanan bu kadınların fuhşa sürükleme suçunda kullanıldıklarının tespit edildiğini vurgulandı.
''Hile ya da çaresizliğinden yararlanılarak mağdurun tedarik edilmesi, barındırılması, bir yerden başka bir yere götürülmesi, sevk edilmesi ve fuhuş yaptırılmasıyla'' insan ticareti suçunun oluşacağını kaydeden Savcı Doğan, şüphelilerin, suç işlemek amacıyla örgüt kurarak, bu örgütünün faaliyeti çerçevesinde insan ticareti ve fuhşa sürükleme suçunu işlediklerini öne sürdü.

Tutuklu sanık Kazak iş adamı Tevfik Arif'in, tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde, klasik olarak fuhuş yaptırıp, fuhuştan para kazanan bir kişi olmadığı ifade edilen iddianamede, ''Aksine cinsel amaçlı temin edilen bayanların tüm ücretlerinin yanı sıra bayanlara, ajanslara ve aracı konumunda olan kişilere ödenmesi gereken tüm parayı ve yabancıların getirilmesindeki transfer ücretlerini de karşılayan, külfet yüklenen kişidir'' denildi.
İddianamede, Tevfik Arif'i yakından tanıdığı belirtilen ''Orta Asya'' adlı gizli tanığın da ifadesi yer alırken, gizli tanık, Tevfik Arif'in eğlence hayatını seven bir kişi olarak, hiçbir menfaat elde etmeden kendisi ve arkadaşları için getirttiği kadınlarla cinsel birliktelik yaşadığını iddia etti.

Gizli tanığın, Tevfik Arif'in, Türkiye'deki otel zincirine sahip bir Türk iş adamıyla finansal ve yabancı yatırımcılarla iş yapması için ilişkide bulunduğunu da öne sürerken, Türk iş adamının, Arif'in, ''özel yaşantısındaki sapkınlıklarını bildiği ancak karşı çıktığı, bu nedenle de ortaklıklarının da bitme noktasına geldiği'' yönündeki sözleri de iddianamede yer aldı.
 

Tevfik Arif'e dolaylı olarak menfaat suçlaması

İddianamede, Tevfik Arif'in fuhuş amaçlı getirilen kadınların, kendisine ve arkadaşlarına temin edilmesinde direkt olarak menfaat sağlamadığı ancak dolaylı olarak büyük menfaatler sağladığı ileri sürülen iddianamede, şu ifadeler dikkati çekti:

''Tevfik Arif'in esas itibariyle yurt dışından belirli ölçüde, niteliği tespit edilemeyen paranın ülkeye akışını sağlamak amacıyla yurt dışında görüştükleri iş adamlarını Türkiye'ye getirip, bu insanlara manken adı altında temin ettiği genç ve güzel bayanları, cinsel birleşme amacıyla sunarak, parti, eğlence, gezi, tatil adı altında düzenlenen gezilerde yatırım amaçlı iş toplantıları veya iş görüşmeleri şeklinde bir takım görüşmelerin de yapılarak, yapılan yatırımları bu kişilere gösterilerek paranın akışını sağlayarak ve yatırıma dönüştürülen paradan pay sahibi olarak çıkar elde ettiği, bayanların getirilmesinde fuhuş amacıyla pazarlanmasında Tevfik Arif'in bu şekilde menfaatinin bulunmadığı, bu nedenle kendi dışındaki kişilere bu şekilde fuhuş amaçlı bayan temin etmesinden dolayı bu suçtan sorumlu tutulmuştur. Tevfik Arif, kendisi için cinsel hizmet satın alan bir kişi konumunda olduğu için değil, kendi dışındaki kişilere (getirdiği iş adamları ve arkadaşları) cinsel hizmet satın alan konumunda olduğu için sorumlu tutulmuştur.''

Savcılığın iddianamesi kapsamında, Tevfik Arif'in de aralarında yer aldığı sanıklar, ''insan ticareti yapma'', ''bir kimseyi fuhşa teşvik etmek, yaptırmak veya aracılık etmek'', ''18 yaşını doldurmamış kişilere karşı insan ticareti'' ve ''suç işlemek amacıyla örgüt kurma'' gibi suçlamalarla 20 Aralık'ta yargılanmaya başlanacak.

Öte yandan, Savarona Yatı'nı işleten ve baskının ardından soruşturma sürecinde savcılığa ''şüpheli'' sıfatıyla ifade veren Kahraman Sadıkoğlu ile bazı kişiler hakkında ise savcılığın dosyaları ayırarak ayrıca soruşturma yürüttüğü de öğrenildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler