Economist'in WikiLeaks yorumunda Türkiye

The Economist, Wikileaks belgelerinde Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, yazışmalarda kendisi için kullanılan "son derece tehlikeli" nitelenmesine ilişkin tavrına dikkat çekti.

Yayınlanma: 03.12.2010 - 10:25
Abone Ol google-news

Uzun bir süreden beri tabu olan ABD'nin nükleer silahların konuşlandırıldığı ülkelerin adlarının, kriptolarda Belçika, Hollanda, Almanya ve Türkiye olarak geçtiğini belirten dergi, "Bu, sürpriz değil ancak, Amerika'nın Avrupa'daki nükleer varlığının geleceğine ilişkin tartışmaları sivrileştirecek" yorumunu yaptı. İngiliz The Economist dergisi, Wikileaks belgelerinin, hem "uyutucu" hem de "cızırdatıcı" olduğunu belirttiğini analizinde sızdırılan belgelerde "Bol dedikodu, bir miktar gıdıklama ve pek az sürpriz" ifadesini kullandı.

Belgelerdeki çeşitli örnekleri veren dergi bu çerçevede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için yazılanlara dikkat çekti. The Economist şöyle dedi: "Diğer bir telgraf, Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu 'son derece tehlikeli' bir İslamcı etki olarak değerlendiriyor. Sayın Clinton ile yaptığı özür dileyici bir görüşmenin ardından gözleri parlayan, Türkiye'nin en tepesindeki diplomatı, gerçekten tehlikeli olduğunu ancak sadece bölgesinde 'yeni gerginlikleri yaratmak isteyenler için' diyerek bu ifadeleri kenara itti."

Analizde ayrıca bir yazışmadaki Türkiye'deki nükleer silahlara ilişkin ifadelere de dikkat çeken The Economist, bu konuda şunları yazdı: "Uzun bir süreden beri tabu olan diğer bir konu, Amerika'nın nükleer silahlarını bulundurduğu ülkelerin adlarıdır. Bir telgraf onları açıklıyor: Belçika, Hollanda, Almanya ve Türkiye. Bu sürpriz değil ancak Amerika'nın Avrupa'daki nükleer varlığının geleceğine ilişkin tartışmaları sivrileştirecek."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler