Ve rüya gerçek olur...

Amerikan'nın 44. Başkanı Demokrat Barack Hüseyin Obama oldu. Demokrat lider kritik eyaletlerde rakibi McCain'i açık ara geride bırakarak zafer elde etti. Ülkenin ilk siyahi başkanı olan Obama, zafer konuşmasında, "Değişim Amerika'ya geldi" dedi. Obama, ABD'de herşeyin mümkün olabileceğini de vurguladı.

Yayınlanma: 05.11.2008 - 00:55
Abone Ol google-news

ABD'deki başkanlık seçimlerinde saat 06.06 itibariyle resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat Barack Hüseyin Obama oy çoğunluğu ile ABD'nin yeni başkanı oldu. Obama, Maine, Ohio, New Hampshire, Vermont, Massachusettes, Illinois, Connecticut, Florida, New Jersey, New Mexico, Rhode Island, Mass, Delaware, Pennsylvania, Maryland eyaletlerinde kazandı. Cumhuriyetçi John McCain ise Kentucky, Kansas, Luisiana, Wyoming, Texas, North Dakota, Alabama, Arkansas, Güney Carolina, Tennessee, New York, Georgia, Oklahoma eyaletlerinde kazandı.

Bu sonuçlara göre Obama 338, McCain 156 delege çıkarmış oldu. Seçim sistemine göre, bir adayın kazandığını duyurabilmesi için 270 seçici üyeye ulaşması gerekiyor.

Seçimlerde sandıklar ilk olarak Indiana ve Kentucky eyaletlerinde kapandı. Sandıkların kapandığı ilk iki eyaletten ilk sonuçların genele yansıtılması yöntemiyle alınan bu sonuçlar sürpriz değil. Beklendiği gibi Kentucky'de John McCain, Vermont'da da Barack Obama kazandı.

 

Obama: Değişim Amerika'ya geldi

ABD başkanı seçilen Barack Hüseyin Obama, Onbinlerce taraftarının toplandığı Chicago Grant Park’ta yaptığı konuşmada, "Değişim Amerika’ya geldi" dedi. ABD’de herşeyin mümkün olabileceğini vurgulayan Obama, "Bundan şüphesi olanlara Amerikan demokrasisi gereken cevabı verdi" dedi.

Sözleri sık sık alkışlarla kesilen Obama, değişimi yaşamak isteyen insanların oy vermek için saatlerce kuyruklarda kaldıklarını belirterek, kendisine oy veren veya vermeyenlerin hepsinin başkanı olacağını vurgulayarak, “Bu zafer sizin, siz olmasaydınız ben aday olmazdım. Başladığımızda ne destek ne de paramız vardı, sizler cebinizdeki dolarları bize vererek destek oldunuz, biz de bu gönüllü destek ile bu başarıyı kazandık” diye konuştu.

Obama, seçimde oy vermek için ülkede görülmemiş kuyrukların oluştuğunu belirterek, “Bu seçimle başardıklarımızla artık ABD'ye değişim geldi” dedi. Obama, artık kırmızı veya mavi eyaletlerin olmadığını vurgulayarak, “Bizler her zaman ABD'li olduk, ABD'li olmaya devam edeceğiz” dedi. Konuşmasında Cumhuriyetçi aday McCain’e de teşekkür eden Obama, “Kendisi uzun ve çok zorlu mücadele verdi. Palin'i de tebrik ettim” dedi. Eşinin büyük desteğini aldığını vurgulayan Obama, “ Eşimin desteği olmasa, bugünlere gelemezdim” dedi.

 

"Kaybetmediğimiz umudumuz gücümüz olacak"

Obama konuşmasında, güçlerinin silahların ve büyüklüklerinden kaynaklanmadığını belirterek, güçlerini inandıkları umutlarından aldıklarını söyledi. Obaba, “Gücümüzü kaybetmediğimiz umudumuzdan alıyoruz, birliğimiz bizleri çok daha güçlü hale getirilebilir" diye konuştu.

Atlanta’da oy veren 106 yaşında köleliğin hala sürdüğü bir dönemde doğan, teninin rengi farklı olan ve daha önce hiç oy kullanmayan bir kadınla karşılaştığını söyleyen Obama, “Ama bu gece bir umuttan ileriye gitmekten söz ediyoruz. Bu kadın ABD'nin de değişebileceğiniz gördü. Evet artık değişebiliriz, kadınların susturulan sesleri artık ayaklandı. Bu bizim zamanımız ve şansımız. Halkımızı bir araya getirmenin zamanı. Hepimiz hep beraber daha güçlüyüz” diye konuştu.

 

"Beyaz Saray'da köpeğimiz olacak"

Başkan adaylığı yarışına başlamadan çocuklarına başkan olursa köpek alma sözü veren Obama, konuşmasında çocuklarını da unutmadı. Obama, kızlarını çok sevdiğini belirterek, onlara verdiği köpek sözünü tutacağını söyledi. Obama, “Beyaz Saray'a bizimle gelen yeni bir köpeğimiz olacak” dedi. 

 

Barack Obama kimdir?

Kendisiyle aynı adı taşıyan Kenyalı bir baba ile Ann Dunham adlı Kansaslı beyaz bir annenin oğlu olan Obama, 4 Ağustos 1961 Hawai doğumlu. Hawaii Üniversitesi'nde tanışıp evlenen çift, Obama 2 yaşındayken boşandı. Harvard Üniversitesi'nde burslu okuyan baba, daha sonra Kenya'ya döndü ve hükümet için çalıştı.

New York'taki Columbia Üniversitesi'nde Siyasal Bilimler okuyan Obama, 1988'de Harvard Hukuk Fakültesi'ne girdi, buradaki öğrenciliği sırasında "Harvard Law Review" dergisinin ilk Afrika kökenli Amerikalı yöneticisi oldu.

1996-2004 yılları arasında Illinois eyalet senatörü olan Obama, 2004 yılında da ABD Senatosu'na seçildi. Bu zaferinin ardından medyanın ilgisini çeken Obama, Washington'un en gözde isimlerinden biri haline geldi. Obama'nın iki kitabı, çok satanlar listesine girdi.

Barack Obama, 2007 başında başkan aday adayı olduğunu ilan etmesiyle birlikte, diğer aday adayı, eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın eşi Hillary Rodham Clinton ile uzun süreli bir mücadeleye girişti ve zaferini ilan etti.

Barack Obama'nın Demokrat Parti'nin resmen başkan adayı olduğu ise Haziran 2008'de kesinleşti. Seçim kampanyasında "değişim" sloganını kullanan Obama, başkanlık yarışında en çok bağış elde eden lider olarak da rekor kırdı.

Obama, siyasette parlamasıyla birlikte hem ulusal, hem de uluslararası alanda "rock yıldızı" benzetmesi yapılan bir üne ve desteğe kavuştu. Obama'ya destek veren ünlüler arasında Hollywood dünyasından George Clooney, Scarlett Johannson, Robert de Niro, Tom Hanks, Matt Damon, Halle Berry ve ünlü müzisyen Bruce Springsteen bulunuyor.

Barack Obama, 1964 doğumlu ve kendisi gibi Harvard Hukuk Fakültesi mezunu olan Michelle Robinson ile evli. Çiftin, Malia (10) ve Sasha (7) adlı iki kız çocuğu bulunuyor.

ABD başkanlık yarışını kazanan Obama, bu ülkenin ilk siyahi başkanı olarak tarihe geçecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler