Basın-İş'ten torba yasa tepkisi

Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya, ''çalışanların önemli hak kayıplarına uğramasına neden olacak torba yasa tasarısının derhal geri çekilmesi'' gerektiğini bildirdi.

Yayınlanma: 03.12.2010 - 16:37
Abone Ol google-news

Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya, yaptığı yazılı açıklamada, ''Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nı konu edinen torba yasanın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na geldiğini belirterek, işveren kesimi tarafından yıllardır talep edilen ve emekçilerin önemli hak kayıplarına uğramasına yol açacak pek çok yeni düzenlemenin bu yasa tasarısında yer aldığını savundu.

Emekçilerin daha güvencesiz ve daha kötü koşullarda çalışmasının önünü açan yasa tasarısının, kamuoyu yeterince bilgilendirilmeden alelacele çıkarılmak istendiğini öne süren Akkaya, tasarı ile çalışanların işsiz kaldıkları zaman tek güvenceleri olan işsizlik sigorta fonunun, krizin zararlarının çıkartılabileceği bir kaynak haline getirilmeye çalışıldığını iddia etti.

Akkaya, işçi maliyetleri yükünün azaltılmasına yönelik bu fondan 18-29 yaş arası erkekler ile 18 yaş üstü kadınların istihdamındaki sigorta primlerinin karşılanmasının gündeme getirildiğine işaret ederek, işverenin işsizlik fonundan yararlanmasının kapsımını genişletmek amacıyla çeşitli ifadeler eklenerek işçi ücretlerinin de fondan karşılanmasının önünün açılmak istendiği görüşüne yer verdi.

Kıdem tazminatının kaldırılmasının da bu yasa tasarı ile gündeme geldiğini iddia eden Akkaya, yasallaşmayan özel istihdam bürolarının geçici iş ilişkisi kurabilmesine imkan sağlayan yeni düzenlemelerin de torba yasada bulunduğunu belirtti.

Akkaya, esnek çalışma biçimlerinin daha da yaygınlaştırılmaya çalışıldığını öne sürerek, ucuz iş gücü olarak görülen meslek lisesi öğrencilerinin çıraklarla aynı kapsama alınarak, stajyer olarak sömürülmesinin gündemde olduğunu savundu.

Kamu çalışanları açısından da önemli hak kayıplarına neden olacak düzenlemelerin de tasarıda bulunduğuna değinen Akkaya, düzenlemelerin yasalaşması durumunda çalışanların hakları açısından önemli geriye gidişlerin olacağını ifade etti.

Akkaya, çalışanların esnek çalışma biçimleri ile güvencesiz, işsizlik tehdidi altında, gelecekten umutsuz bir şekilde çalışmak durumunda kalacaklarını öne sürerek, ''Çalışanların önemli hak kayıplarına uğramasına neden olacak bu torba yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir'' değerlendirmesinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler