Dünya Obama'yı kutluyor

ABD'nin ilk Siyah Başkanı Obama'nın zaferini ilan etmesinin ardından 'Başkan Obama'ya tebrikler yağmaya başladı. Obama'yı ilk tebrik edenler arasında rakibi McCain, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson bulunuyor. John McCain "Bir siyahın ABD Başkanı seçilmesi, ABD'de büyük bir olaydır" diyerek yeni başkanı kutladı.

Yayınlanma: 05.11.2008 - 08:52
Abone Ol google-news

ABD seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı John McCain, Amerikan halkına yeni ABD Başkanı Barack Obama’yı tebrik etme çağrısı yaptı. McCain, Arizona eyaletinin Phoneix kentinde yaptığı konuşmada yeni ABD başkanı Obama’nın hedeflerine ulaşması için tüm gücücüyle destek vereceğini belirterek, "Bir siyahın ABD Başkanı seçilmesi, ABD'de büyük bir olaydır" dedi.

McCain, ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’yı telefonla arayarak, ayrıca kutladı. McCain konuşmasında Obama’nın yeteneklerinden de övgüyle söz etti. McCain, yeni ABD başkanı Obama’nın tüm Amerikan halkının desteğini aldığını belirterek, "Siyahlar için bu seçimin ne kadar önemli olduğunun farkındayım. ABD, her zaman insanlara fırsat vermiştir. Bir siyahın geçmişte Beyaz Saray'a davet edilmesine bile tepki gösterilirdi. Bir siyahın ABD Başkanı seçilmesi, ABD'de büyük bir olaydır" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanlığı'na seçilen Barack Obama'yı tebrik ederken, “Değişim ve umut mesajınız günümüzün beklentilerini karşılayan bir mesajdır. Türkiye, bu mesajı benimsemektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül’ün tebrik mektubu şöyle: “Sayın Seçilmiş Başkan,  İki yakın müttefik ve ortak olarak Türkiye ve ABD, hayati çıkarlara dayanan yakın dostluk ilişkileri kurmuşlardır. Özgürlük, demokrasi, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel kabul gören ortak değerlere dayanan bu dostluk, ülkelerimiz için önemli bir varlıktır. Dostluğumuza büyük değer veriyoruz. Ülkelerimiz arasındaki ortaklık, sadece ikili ilişkilerimiz bakımından değil, Orta Doğu, Kafkasya, Balkanlar ve Orta Asya’yı da kapsayan çok geniş bir coğrafyada barış ve güvenliğe sağladığı güçlü katkılar nedeniyle de özel bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda, başta terörle mücadele olmak üzere, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ve işbirliğinin her alanda daha da ileriye götürülmesi ve paylaştığımız ortak değerlerin ve barışın bölgemizde ve dünyada yaygınlaştırılması yönündeki kararlılığımızı vurgulamak isterim. Bu vesileden istifadeyle, Zat-ı Alilerinin ve ailenizin sağlık ve mutluluğu ile dost ve müttefik Amerika Birleşik Devletleri halkının refahı için en içten dileklerimi iletirim.”

 

"İyimserlik tercihi"

Obama'yı ilk kutlayanlar arasında yer alan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 44. ABD başkanını kendisinin ve Fransa halkının kutladığını belirtti. Obama'nın üstün başarısının olağanüstü kampanyasını taçlandırdığını ifade eden Sarkozy, "Amerikan halkı sizi seçerek, değişimi, dışa açılmayı ve iyimserliği tercih etti" dedi.

 

"Köklerinin Kenya'da olması büyük mutluluk"

Kenya Devlet Başkanı Mwai Kibaki, Obama'nın köklerinin Kenya'dan gelmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Kibaki, "Zaferiniz, dünya genelindeki milyonlarca insana ilham kaynağı olmanın yanı sıra burada, Kenya'da özel bir alaka yaratmıştır" diye konuştu.

 

Wilson: Mucize

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Barack Obama’nın yeni ABD başkanı olarak seçilmesinden duyduğu “gurur”u dile getirirken, Türk-Amerikan dostluğunun Obama döneminde de devam edeceğinden emin olduğunu söyledi.

Ross Wilson, ABD Büyükelçiliği ve Türk-Amerikan Derneği’nce düzenlenen ve sabaha kadar devam eden “2008 ABD Seçimini İzleme Programı”nın uygulandığı dernek binasında yaptığı açıklamada, ABD demokrasisinin büyüklüğünün kutlandığını, “tarihi” bir gün yaşandığını söyledi. Önümüzdeki dönemde Barack Obama’nın zaferinin anlamı ve Amerikan halkının sandıkta ne demek istediğine ilişkin çok şeyler söyleneceğini ifade eden Büyükelçi, yoksul bir aileden gelme Afrika kökenli Obama’nın başkan seçilmesini, “mücize” olarak nitelendirdi. Büyükelçi Wilson, Obama’nın zaferinin medeni haklar için verilen mücadelenin sadece 40 yıl sonra meydana geldiğine işaret ederken bundan duyduğu “gurur”a vurgu yaptı. Wilson, seçimi kaybeden ve Vietnam’ta kahramanlığını ispat eden Senatör John MacCain’in yürüttüğü kampanyanın takdir edildiğini belirtti. Seçim’in Türkiye-ABD ilişkileri açısından da değerlendiren Wilson, şunları söyledi:
“Türk dostlarıma şunu şöylemek isterim: seçim sonucu bir değişim arzusunun ifadesidir. ABD’nin dış politikası tarihi ve Türk-Amerikan ilişkileri tarihi, başkanlar arasında bazı değişikliklerin olduğunu ancak aynı zamanda büyük bir devamlılık olduğunu gösteriyor. Her başkan, Türkiye’nin ABD için, ABD’nin de Türkiye için taşıdığı önemi anladı. Her başkan, ciddi ve devamlı olarak on yıllarca Türk liderleri ile birlikte çalıştı.” 

 

"Büyük bir potansiyel"

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Barack Obama'yı ABD Başkanlık seçimlerini kazanmasından dolayı tebrik ederek, Obama'nın yönetimi sırasında iki ülke ilişkilerinde yapıcı diyalog olmasını ümit ettiğini belirtti.

Medvedev, mesajında, ''ilişkilerin geliştirilmesi için çok büyük bir potansiyelin'' olduğunu ancak bundan önce yapılması gereken çok şey olduğunu vurgulayarak, Obama'nın her iki ülkenin çıkarlarını hesaba katarak yapıcı bir diyaloğa yöneleceğine inandığını kaydetti.

 

"Tarihi zafer"

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Barack Obama'nın ABD başkanı seçilmesini ''tarihi zafer'' olarak nitelendirdi.

Beyaz Saray'a seçilen ilk siyah lider olan Obama'yı selamladığını belirten Morales, Obama'nın Küba'ya uygulanan ambargoyu kaldırmasını da istedi. Morales, Obama'nın ''bazı ülkelerdeki Amerikan birliklerini çekmesini'' umduğunu da sözlerine ekledi.
Brezilya da benzer temennilerde bulundu.

 

Afganistan

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de yaptığı açıklamada, "Amerikan halkını, verdiği bu büyük karardan dolayı kutluyorum" ifadesini kullandı. Karzai, Amerikan halkının bu seçimle insan haklarının korunması ve ırk ayrımcılığıyla mücadelede dünyaya örnek oluşturacak güzel bir adım attığını kaydetti.

 

Kanada

Kanada Başbakanı Stephen Harper da yaptığı açıklamada Obama'yı zaferinden ötürü tebrik etti ve yeni başkan ile bir araya gelerek, ABD ile Kanada arasındaki özel bağın sağlamlaştırılmasına yönelik çalışmalarda bulunmak istediğini söyledi.

 

Filistin

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanlığı seçiminde zafer kazanan Barack Obama'nın Orta Doğu barış süreci konusunda ciddi olduğunu söyledi. Abbas, Filistinlilerin, görevi devraldıktan sonra Orta Doğu barış sürecinin Obama'nın önceliklerinden biri olmasını umduğunu belirtti.

 

Yeni Zellanda

Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clarc, yeni Obama yönetimiyle birlikte çalışmak istediklerini belirtti, Obama'nın, uluslararası topluluğun birçok zorlukla karşı karşıya olduğu bir dönemde başkanlık koltuğuna oturacağını anımsattı.

 

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis mektubunda, ''Seçilmeniz, dünya ekonomisinin ciddi bir durgunlukla karşı karşıya olduğu kritik bir döneme geldi. Uluslararası bu durum acilen ele alınmalıdır. Avrupa, ABD ve diğer ortakların bu durumu bir arada göğüslemeleri son derece önemlidir'' ifadesini kullandı.

 

Rice'da Obama'yı kutladı

ABD'nin siyah Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Afrika asıllı bir Amerikalı olarak, Demokrat Parti'den Barack Obama'nın ABD'nin ilk siyah Başkanı seçilmesinden özellikle onur duyduğunu söyledi.
 

"Büyük Afrika"

Öte yandan, Afrika ülkesi Liberya'da siyahi lider Obama'nın seçilmesi ''Büyük Afrika'' nidalarıyla kutlandı.

19. yüzyılda Afrika kıtasının batısında, Amerikan sömürgeci toplumu tarafından ABD'den getirilen kölelerin yerleştirildiği bu küçük Afrika ülkesinin başkenti Monrovia sokaklarına dökülen kalabalık, bütün gece haberleri izledikten sonra, Obama'nın zaferini duyar duymaz ''Yaşa Obama'', ''Büyük Afrika'' sloganları attı.

Liberyalı öğrenci Anita Gray de ''Bu hayatımın en güzel günü. Martin Luther King'in bir hayali vardı, Obama onu gerçekleştirdi'' dedi.

Sevinçten sokaklara dökülenlerden biri olan Arthur King de ''Amerika Afrikalılara demokrasinin anlamını henüz anlamadığını gösterdi. Biz isimleri farklı diye kimilerinin adaylığını bile reddederken, Amerikalılar bir siyahı seçti. Amerika biz Afrikalılara şunu söylemek istiyor: etnik ayrımcılık hastalığının kökünü kazıyın'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler