Lübnan, WikiLeaks belgelerinde

WikiLeaks'in yayınladığı gizli belgelerde Lübnan'ın, Hizbullah'ın gizli iletişim ağını müttefiklerine bildirdiği belirtiliyor.

Yayınlanma: 06.12.2010 - 07:40
Abone Ol google-news

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, "gizli/yabancılara yasak" kategorisine giren ABD belgesinde, İran tarafından finanse edildiği iddia edilen, Hizbullah'ın fiber optik ağı konusundaki bilgilerin ABD, Suudi Arabistan ve bazı başka ülkelere Lübnanlı bakanlar tarafından iletildiği ifadesi yer alıyor.

Belgelere göre, Lübnan İletişim Bakanı Marvan Hamadeh Amerikalılara, Hizbullah'ın ağının Beyrut'tan güneye, oradan Bekaa vadisi boyunca kuzeye doğru gittiğini, Filistin kamplarıyla Hizbullah'ın eğitim kamplarını kapsadığını ve Hristiyan bölgelerine nüfuz etiğini bildiriyor.
Gizli iletişim ağının 2008'de keşfedildiği ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin bu keşif karşısında "şaşkına döndüğü" de belgelerde belirtiliyor.

İletişim ağının keşfinin, 2006'daki savaştan sonra Hizbullah'ın silahsızlandırılması talebiyle bağlantılı olduğu ifade edildi. Hizbullah'ınsa Lübnan istihbaratına, iletişim ağının "örgütün cephaneliğinin bir parçası olduğunu" ilettiği kaydediliyor.

Lübnan'la ilgili gizli belgeleri yayımlayan El Ekber gazetesi, Başbakan Refik Hariri önderliğinde 14 Mart hareketiyle ABD ve Suudiler arasındaki temasları kamuoyuna duyururken, adı anılanlar iddiaları yalanladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler