"Tedbir alınmadı"

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Talimciler, dünkü Beşiktaş-Bursaspor maçından önce çıkan olaylara ilişkin, ''Sporda Şiddet Yasası çıksa bunlar olmazdı'' şeklindeki görüşe katılmadığını bildirdi.

Yayınlanma: 06.12.2010 - 10:18
Abone Ol google-news

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Talimciler, yaptığı açıklamada bir süredir yürüttükleri TÜBİTAK destekli ''Türk Futbolunda Taraftarlar, Fanatizm ve Şiddet'' başlıklı araştırma kapsamında, dün İstanbul'a giderek Beşiktaş-Bursaspor müsabakasını izlediğini, taraftar temsilcileriyle görüşmeler yaptığını anlattı.

Olaylara ilişkin, ''Sporda Şiddet Yasası çıksa bunlar olmazdı'' şeklinde yorumlar yapıldığını ifade eden Talimciler, şunları söyledi:

''Yalnızca yasa çıkarmakla bu tür olaylar önlenmez. Futbolda şiddeti önleme konusunda hiçbir kurum yeterince samimi değil. Bu olayları çıkaranlar kimlerdir? nasıl çıkar? elimizde net veriler yok. Yıllardır bu konuda geleneksel konuşmalar yapılıyor ama bir veriye dayalı olarak değil. Örneğin son 20 yılda kaç maçta olay çıkmış? nasıl çıkmış? bir veri yok. Bu olaylar Türk futbolunun, eğer varsa marka değerine de zarar veriyor.''

"Tedbir alınmamış"

Talimciler, Beşiktaş-Bursaspor maçı öncesi yaşananların, böyle bir risk söz konusu olduğu halde gerekli tedbirlerin alınmadığını ortaya koyduğunu savunarak, ''7 yıldır süren bir husumetin olduğu bilinmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını görüyoruz. Bu olaya davetiye çıkarmak gibi. Ayrıca polisin bir gün önce gösteri yapan öğrencilere yönelik tutumu ile holiganlara yönelik tutumu arasındaki fark da görülüyor'' dedi.

Maç sırasında statta da gergin bir atmosfer olduğunu anlatan Talimciler, şöyle devam etti:
''Bursasporlu taraftarlar milliyetçilik içeren tezahüratlarla Beşiktaş tribün temsilcisine atıfta bulunurken, Beşiktaş taraftarı da buna cinsellik içerikli tezahüratlarla karşılık verdi. Taraflar arasındaki husumet çok açık görülüyordu.
Diğer yandan Bursaspor'un şampiyonluğunun ardından, Anadolu'daki taraftarların, 3 büyüklere yönelik tavrı keskinleşti. Bunda medya tarafından yıllarca gözardı edilmelerinin payı var.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler