Kıbrıs'ta Türk Dünyası Günü

Araştırmacı ve gazeteci Ayfer Aksu, 1944 yılında vatanlarından sürülen Ahıskalı Türkler'in, yaşadıkları bölgelerde etnik kışkırtmaların boy hedefi olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 06.12.2010 - 11:37
Abone Ol google-news

Avrupa Ekonomik İlişkiler Derneği ve Lefke Avrupa Üniversitesi'nin (LAÜ) düzenlediği ve 2 Aralıkta başlayan, ''21. Yüzyılda Türk Dünyası'' konulu uluslararası sempozyumda ''Türk Dünyasının İstikrarında Etnik Çatışma Tehlikesi ve Güncel Problemler'' konusunda bildiri sunan Aksu, sürgün hayatı yaşayan Ahıskalı Türkler'in, yaşadıkları değişik bölgelerde halen bazı şiddet olayları ile karşı karşıya kaldıklarını anlattı.

Vatanlarından 1944 yılında sürülen Ahıskalı Türkler'in tarihi hakkında bilgi aktaran Aksu, sürgün hayatının ardından Ahıskalı Türkler'in yaşadıkları bölgelerde etnik kışkırtmalara hedef olduğunu kaydetti. ''Sovyet ideolojisinin etnik ayrıştırma üzerine kurulu politikasının günümüzde de sürdüğünü'' dile getiren Aksu, Kırgızistan'da yaşanan son toplumsal olayları örnek gösterdi ve ''oyunlara gelinmemesi'' çağrısı yaptı. Aksu şöyle devam etti:

''Günümüzde 450 bine ulaşan Ahıskalı Türkler, değişik ülkelerde hayatlarını sürdürmektedirler. Kendi yönetimleri olmayan tek Türk topluluğu olarak da niteleyebileceğimiz Ahıskalı Türkler, sosyo-ekonomik, kültürel ve eğitim anlamında ciddi problemlerle karşı karşıya olmalarına rağmen milli kimliklerinden hiçbir şey kaybetmeden hayatlarını sürdürme, vatanlarına dönme veya Türkiye'ye yerleşme çabası içindedirler. Ahıskalı Türkler'in sorunlarının çözümü için hem Türkiye'de hem de diğer Türk devletleri ile halen yaşam mücadelelerini sürdürdükleri çeşitli ülkelerde dernekler, geçmişten bugüne çabalarını sürdürmektedir.''

Ayfer Aksu, ''özellikle çok sayıda etnisiteyi bünyesinde barındıran Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin yakın gelecekte Özbekistan ve Kırgızistan'daki gibi kaotik ortamlara sürüklenebileceğini söylemek kehanet olmayacaktır. Söz konusu coğrafyadaki Ahıskalı Türkler'in, bu ülkelerin üniter yapısını ortadan kaldırmaya yönelik girişimlere ve kışkırtmalara karşı uyanık olmaları, gelecekte kendilerine yönelik gerçekleşmesi muhtemel planların engellenmesi için de önemli bir adım olacaktır.

Elbette Türkiye Cumhuriyeti'nin de bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmesi, Ahıskalı Türkler'in dileyenlerinin anavatanlarına dönmesi ve anavatanlarında demokratik ve insan hakları kriterleri çerçevesinde yaşamlarını sürdürmeleri en büyük temennimizdir.'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler