Muammer Sun'a ödülü verildi

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı'nın, Türkiye'nin çok sesli müziğine büyük emeği geçen besteci, yorumcu ve eğitimcilere her yıl takdim ettiği ''Onur Ödülü Altın Madalyası''nın 23'üncüsü, Muammer Sun'a verildi.

Yayınlanma: 06.12.2010 - 22:01
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonunda düzenlenen törene 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eşi Semra Sezer, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, vakıf yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı. Günay, törende yaptığı konuşmada, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı'nın, Ankara'nın soğuk havasına sıcak bir atmosfer kattığını ifade etti. ''Sanat yaşamı bir ışık huzmesi olarak nitelendirilebilecek Muammer Sun'un bu yıl ödüle layık görüldüğünü'' ifade eden Günay, Kültür ve Turizm Bakanı olarak, millet adına şükranlarını sundu. Günay, daha sonra ''Onur Ödülü Altın Madalyası''nı Muammer Sun'a verdi.

Sun da yaptığı konuşmada ödüle layık görülmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ''Hayatımı müziğe vakfettim. Bu yüzden bu ödül, bir vakfın bir başka vakfa ödülü olarak değerlendirilebilir'' diyen Sun, senfonik eserler, bando ve koro eserleri ile okul şarkıları bestelediğini anlattı. Hayatı boyunca çalıştığını, kendini işine verdiğini, bu yüzden dünyevi nimetlerden uzak kaldığını dile getiren Sun, ''İşimi en iyi şekilde yapmala çalıştım. Bu halkın da buna ihtiyacı var'' dedi.

Türkiye'de yalnızca 70 civarında bestecisi olduğuna işaret eden Sun, bu sayının artırılması ve bu besteciler de dahil olmak üzere sanatçıların eserlerinin topluma ulaşmasının sağlanması için eserlerin notalarının ABD ve Avrupa'da olduğu gibi yayımlanması ve CD'lerinin yapılması gerektiğini dile getirdi.

Gecede daha sonra Şef Gürer Aykal yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası ve Bilkent Gençlik Korosu, Sun'un İzmir Rapsodisi ile Kurtuluş ve Cumhuriyet film müziklerinden Bozkırın Sesi, Sevda Çiçeği, Ziraat (Köy Enstitüleri Marşı), Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa, Denizcilerin Şarkısı ve Yaşa Mustafa Paşa eserlerini seslendirdi. Konserin ardından konuklara kokteyl verildi. Gecede, önceki yılın Altın Madalya sahibi İlhan Baran için Şefik Kahramankaptan'ın hazırladığı ''İlhan Baran Müzikte Derin Zirve'' adlı kitap da sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Onur Ödülü Altın Madalyası

Vakfın Onur Ödülü Altın Madalyası, ilk kez 1989'da Cevat Memduh Altar'a verildi. Sonraki yıllarda da Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Necil Kazım Akses, İlhan Usmanbaş, Leyla Gencer, Cemal Reşit Rey, İdil Biret, Suna Kan, Nevid Kodallı, Hasan Ferid Alnar, Ferhunde Erkin, Ferid Tüzün, Prof. Dr. Kamuran Gündemir, Hikmet Şimşek, Faik Canselen, Ayhan Baran, Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Ayla Erduran, Gülsin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve İlhan Baran ödüle layık görüldü.
 

Muammer Sun

Muammer Sun, 1932'de Ankara'da dünyaya geldi. 1947'de Askeri Muzıka Okulu'na, 1953'te Ankara Devlet Konservatuvarı'na giren Sun, Ahmed Adnan Saygun'un kompozisyon öğrencisi oldu, özel olarak da Kamil İlerici ile Türk musikisi makamları ve armonisi konularında çalıştı. Ankara Devlet Konservatuvarı Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü İleri Yüksek Dönem'den 1960'ta pekiyi dereceyle mezun olan Sun, Ankara, İzmir, İstanbul Devlet konservatuvarları, Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü, Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu ve Ankara Radyosunda öğretmenlik yaptı.

Sun, sanat kurumlarının temsilcisi olarak TRT Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 1967 ve 1971'de TRT ve ODTÜ adına iki büyük halk müziği derlemesi düzenleyen Sun, 1971'de Murat Katoğlu ile TRT Kültür-Sanat-Bilim Ödülleri Sistemi'ni kurdu. Sanatla ilgili çeşitli görevler de üstlenen Sun, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü Başkanıyken 1997'de emekli oldu.

Muammer Sun, Eylül 2004'de müzik eğitim kitapları, notalar, müzikoloji ve biyografi kitaplarının yanı sıra çağdaş Türk Sanat Müziği alanında CD'ler de yayınlayan SUN Yayınevi'ni kurdu. Sun'un eğitim müziği alanında çocuklar ve gençler için bestelenmiş 100'den çok şarkı, türkü ve marşı ile kitapları bulunuyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler