"Terörle mücadeleye devletin gücü yetmez"

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, terörle mücadele için bugünkü hukuki durumun, devletin silahlı gücüne yetmeyeceğini belirterek, "Eğer kendi ülkeniz içerisinde sükûneti sağlamak bu kanunlarla, bu tatbikatla olmuyorsa, yeni kanunlar, yeni tatbikat bulacaksınız" dedi.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 07:34
Abone Ol google-news

Demirel, Eko-Enerji Dergisi'nden Prof. Dr. Mustafa Özcan Ültanır'ın sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin en önemli gündem maddesi, terör konusunda önemli açıklamalarda bulunan Demirel, hükümetin bu yöndeki politikalarını da eleştirdi. Türkiye'nin eli silahlı adamları etkisiz hale getirmeden veya bir ırkçı partiyi ırkçı parti olmaktan çıkaramadan bu meseleyi çözmeye çalıştığını ifade eden Demirel, PKK'nın "ateşkes" ilanı ile yaptıkları işten vazgeçmediği belirtti.

Devletin terörü önlemedeki gücünün, kuvvetinin, aslında bugün kullanılmadığını ifade eden Demirel, "Bir defa terörle mücadele için bugünkü hukuki durum, devletin silahlı gücüne yetmez. Yanlış anlaşılmasından endişe ederim. Ben sıkıyönetim falan istemiyorum. Olağanüstü hal de istemiyorum. Yalnız eğer kendi ülkeniz içerisinde sükûneti sağlamak bu kanunlarla, bu tatbikatla olmuyorsa, yeni kanunlar, yeni tatbikat bulacaksınız. Onu bulmayacaksınız, onun yerine 'terörü yapanlarla anlaşalım' diyeceksiniz. Terörü yapanlarla anlaşabilmek, eğer mümkün olsa, bu zamana kadar terör diye bir şey kalmazdı. Böyle bir olayın, terörü yapanlarla anlaşma olayının, başarıya ulaşabileceğine inanmakta zorluk var" dedi.

Demokratik özerklik ters teper

Kürt sorunun çözümü için Öcalan'ın önerisi olan "Demokratik özerklik" konusunda ise, "Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne zarar verecek hadiseler karşısında çok hassas olduğu" yorumunu yapan Demirel, "Yani, seçim olsun, seçimi kim kazanırsa kazansın, kazanan kim olursa olsun, bir şey yapamaz, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünü zedeleyecek hiçbir hareketin içerisine Türkiye'de hiç kimse giremez. Ne kadar oy alırsa alsın, buna giremez. Çünkü milletin, bölünmez bütünlüğü tahrip edecek hiçbir şeye razı olacağına kani değilim. Millet, böyle bir yetkiyi kimseye vermez. 'Aldık' diye onu kullanmaya kalkarlarsa ters teper, açık söyleyeyim, onu yapamazlar" dedi.

NATO'nun füze kalkanı; Afganistan'daki başarısızlığı örtmek

Demirel, NATO'nun Füze Kalkanı'nın ise kendisini güçlü göstermek amacıyla yapılan bir iş olduğunu ifade ederek, "NATO ne işe yarıyor? denildiği zaman, hâlâ NATO'nun dünyadaki barışı korumada önemli rolü vardır, işte Kalkan. Ama buna sürükleyen neden aslında Afganistan'dır. Kalkan, Afganistan'daki başarısızlığı örtmek için ortaya çıkarılmıştır. Fiiliyatta bundan kimseye bir zarar çıkacağı kanaatinde değilim" dedi.

Kalkanın, "NATO kurallarına uymayan hareketi kim yaparsa ona karşı" denmesi gerektiğini belirten Demirel, "İran, NATO kurallarına uymayan bir hareketi yaparsa kullanmayacak mısınız bunu, Suriye yaparsa kullanmayacak mısınız, veya başka biri bir şey yaparsa kullanmayacak mısınız?" diye sordu.

Generalleri kuvvet gösterisi için açığa aldıysanız, devlete yakışmaz

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, üç generalin açığa alınması konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Bugünkü siyasi iktidarın 'Türkiye'yi askerin vesayetinden kurtarıyor' havası olduğunu ifade eden Demirel, "İçeride ve dışarıda bundan siyasi iktidarın menfaati var. Halen bu hava devam ediyor" dedi. Üç generalin açığa alınmasının da bunun bir parçası olduğunu ifade eden Demirel, "Bu kimseler daha önce bugünkü ithamlara maruz kalmışlardır, ama o zaman bir şey yapmamışsınız, niye şimdi yapıyorsunuz? Şimdi yapmalarının sebebini bilemeyiz. Belki başka sebepleri vardır. Başka sebepleri yok da, hani bir kuvvet gösterisi yapalım diye yapılıyorsa, bu da devlete yakışmaz" dedi.

Türkiye'nin rahatsız olarak ve halk kitlelerine bu rahatsızlığın intikal ettiği bir zamanda seçime gittiğini ifade eden Demirel, "Yani, hukuksuzluğun diz boyu olduğu bir ülkedeyiz. Bilhassa Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarını uygulamada bu kadar çelişki, görülmüş şey değil. Hem 'Kanunu uyguluyoruz ne var bunda?'diyorsunuz, hem kanunları uygulamıyorsunuz veya yanlış uyguluyorsunuz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler