'Bilimsel yayın' oyunu

Plansız, programsız kurulmaları nedeniyle akademisyen sıkıntısı yaşayan yeni üniversiteler YÖK'ün garip hesaplamaları sayesinde 'büyük başarılara' imza attı.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 08:17
Abone Ol google-news

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), üniversitelerin uluslararası alanda yayımladıkları bilimsel makale istatistikleri Türkiye’nin önde gelen üniversitelerini göz ardı etti. Plansız ve programsız kurulan, akademisyen sıkıntısı yaşayan yeni üniversitelerin resmi öğretim üyesi verileri ile bilimsel yayın sıralamasında kullanılan öğretim üyesi sayıları birbirini tutmayınca bu üniversiteler büyük bir başarıya imza atmış olarak gösterildi. Türkiye’nin köklü üniversitelerinin geride kalması ise “YÖK yeni kurulan üniversiteleri kolluyor” yorumlarına neden oldu. Ardahan Üniversitesi’nde 10’dan fazla akademisyen varken listeye bir öğretim üyesinin alınması üniversiteyi listenin ilk sırasına taşıdı.

YÖK’ten yanlış veri


Cumhuriyet, YÖK tarafından hazırlanan üniversitelerin 2009 yılı bilimsel yayın verilerine (SCI, SSCI, AHCI) ulaştı. 2008 yılında 114 üniversitede 22 bin 592 makale yayımlayan Türk üniversiteleri 2009 yılında değerlendirmeye alınan 125 üniversitede 25 bin 46 bilimsel yayın yaptı. Bilimsel yayın sıralamasında 1338 yayın ile İstanbul Üniversitesi birinci olurken öğretim üyesi başına düşen yayın oranında ilk sırayı, sadece YÖK listesine göre bir öğretim üyesi bulunan Ardahan Üniversitesi aldı. Ancak YÖK verilerine göre, üniversitede üç öğretim üyesi görev yaparken üniversitenin resmi internet sitesine göre ise üniversitede 10’u aşkın öğretim üyesi görev yapıyor. Beş yayın yapan tek öğretim üyesinin YÖK tarafından listeye alınması nedeniyle ortalama yayın sayısı Ardahan Üniversitesi’ni birinci sıraya çıkardı. Ardahan’ı izleyen Adıyaman Üniversitesi’nin YÖK tarafından listeye alınan öğretim üyesi sayısı 62 olsa da üniversitenin resmi raporuna göre bu üniversitede 139 öğretim üyesi bulunuyor. Üniversitenin yayın ortalaması da böylece yüksek gösterildi.

Ortalamanın altında kaldılar


Kürtçe bölüm ile gündeme gelen Mardin Artuklu Üniversitesi ile Şırnak Üniversitesi ise tek uluslararası yayın dahi yapamadı. Akademisyen sayılarının tam verilememesi nedeniyle Türkiye ortalamasının üniversite başına 0.63 olduğu listede İstanbul Üniversitesi 0.53, Ankara Üniversitesi 0.72, Gazi Üniversitesi 0.59, İstanbul Teknik Üniversitesi 0.68, Marmara Üniversitesi 0.37 ortalamada kaldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler