"İsrail özür diliyor"

Haaretz, Türk ve İsrailli yetkililerinin, Cenevre'de ikinci bir görüşme yaptıklarını duyururken, Türk kaynaklarına dayanarak görüşmelerin "çok olumlu" geçtiğini, İsrail'in "ilke" olarak özür dilemeyi ve filo olayı için tazminat ödemeyi kabul ettiğini" yazdı.

Yayınlanma: 07.12.2010 - 09:28
Abone Ol google-news

Haaretz gazetesi "İsrail-Türkiye diplomatik krizi sonuna yaklaşıyor" başlıklı haberinde "Türk kaynakları, İsrailli ile Türk yetkilileri arasındaki iki tur görüşmelerin 'çok olumlu' olduğunu, İsrail'in ilke olarak özür dilemeyi ve Gazze filosu olayı için tazminat ödemeyi kabul ettiğini söylüyorlar" spotunu kullandı. Haaretz şunları yazdı:

"İsrail ve Türkiye, ikili ilişkideki krize son vermeye olanak sağlayacak bir belge üzerinde mutabakata varmaya çok yakın. Türk diplomatik kaynakları, Cenevre'de iki taraf arasındaki iki tur görüşmelerin 'çok olumlu' geçtiğini, görüşmelerin süreceğini söylüyorlar."
 

"Görüşmeler özür ve tazminat içeren formüle odaklanıyor"

İsrail'in Temsilcisi Yosef Ciechanover'in Pazartesi günü Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirloğlu ile ikinci defa görüştüğünü belirten gazete, "Görüşmeler, İsrail'in, (filo) olay için özür dileyeceği ile ölen veya yaralanan Türk vatandaşları için tazminatı düzenleyecek bir formüle odaklanıyor" diye yazdı.

"Başbakanlardan yeni talimatlar alınacak"

Haberde "Haaretz, iki tarafın yeni talimatları almak üzere fikirlerini Başbakanları Binyamin Netanyahu ve Recep Tayyip Erdoğan'a sunma konusunda mutabık kaldıklarını öğrendi. Her iki tarafın hukuk uzmanları arasında da görüşmeler yapılacak" denildi.

Haaretz, İsrail'in ilke olarak özür dilemeyi ve tazminat ödemeyi, Türklerin ise, bunların gerçekleşmesi halinde İsrail ile ilişkileri normalleşmesi ve tepki olarak merkeze alınan Tel Aviv Büyükelçisinin İsrail'e dönmesini kabul ettiğini de belirtti.
 

"Hem Erdoğan'a hem Netanyahu'ya uygun formül"

Buna karşın, "Ancak özür ve tazminat, hukuki ve siyasi perspektiflerden sorunlu olmayı sürdürüyor" değerlendirmesini yapan gazete, şöyle devam etti:
"Görüşmelere ilişkin bilgisi olan Avrupalı bir diplomat, özrün iki konudan en zorunu oluşturduğunu söyledi. İki taraf, Erdoğan'ın, yapılacak açıklamanın bir özür olduğunu, Netanyahu'nun ise özür olmadığını, sadece Türkiye'nin Karmel bölgesindeki yangın söndürülmesinde sağladığı destek için bir takdir ifadesi olduğunu savunmasına olanak verecek bir formül bulmaya çalışıyorlar."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler