"Toplumsal uyum, yasa ile sağlanamaz"

Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Berlin eyaleti parti teşkilat başkanı Frank Henkel, Berlin Eyalet Meclisinde yarın oylanacak Katılım ve Uyum Yasası ile ilgili olarak, toplumsal uyumun bir yasa ile sağlanabileceğine inanmadığını söyledi.

Yayınlanma: 08.12.2010 - 12:09
Abone Ol google-news

Henkel, CDU Berlin Eyalet Meclisi üyesi Kurt Wansner, gelecek yıl yapılacak eyalet seçimleri için Kreuzberg semti 3. bölgeden doğrudan milletvekili adayı olan Berlin Alman-Türk Forumunun (DTF) Başkanı Ertan Taşkıran ve DTF yöneticilerinden Dursun Yiğit ile birlikte Türk basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda biraraya geldi.

Katılım ve Uyum Yasası'nın Sosyal Demokrat Parti (SPD) içinde bile eleştirildiğini, yasanın içeriğinde Müslümanların defin konusunun ve Hristiyanların resmi tatillerine "dini tatil" tanımının getirilmesinden başka bir yenilik bulunmadığını ifade eden Henkel, "Yasa hiçbir yönüyle adına layık değil. Toplumsal uyumun bir yasa ile sağlanabileceğine inanmıyorum" diye konuştu.

Henkel, Berlin'de yapılacak eyalet meclisi seçimlerinde Sol Parti ve SPD'den oluşan hükümeti devralmak istediklerini belirterek, Yeşiller Partisi ile teorik olarak bir koalisyonun mümkün olabileceğini, ancak eğitim konularında ve Berlin'de genişletilmekte olan Schönefeld Uluslararası Havaalanı inşaatının devamı konusunda Yeşiller ile anlaşmakta zorlanacaklarını kaydetti.

Tüm milletvekili adaylarının henüz belirlenmediğini ifade eden Henkel, "CDU'da göçmen kökenli milletvekili adayı sayısı artacak mı" sorusuna karşılık da CDU'nun seçimler için bir eyalet listesi hazırlamadığını, ilçe ve semtlerin kendi listelerini oluşturduğunu ve teşkilat başkanının buna karışmadığını söyledi.

CDU'nun bu yılın başında uyum konusunda bir program hazırladığını hatırlatan Henkel, Berlin'de Alman ve göçmenler arasındaki uyumlu yaşamın, uyum sağlanmasına karşı çıkan küçük bir çevre tarafından bozulmasına izin vermeyeceklerini, göçmenlerin büyük çoğunluğunun da uyum sağlamayı reddedenlerden rahatsızlık duyduğunu belirtti.
Eğitim politikası konusunda eyalet hükümetini eleştiren Henkel, bu alanda yapılan reformların eğitimde başarısızlık getirdiğini öne sürdü.

Wansner de Berlin eyalet hükümetinin, yarın oylanacak Katılım ve Uyum Yasası ile dikkatleri başarısız uyum politikasından uzaklaştırmaya çalıştığını iddia etti. Taşkıran ise Kreuzberg'den doğrudan aday gösterilmesine sevindiğini, bunun 10 yıl boyunca yapılan çalışmaların sonucu olduğunu söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler