Diyarbakır Cezaevi film oluyor

Diyarbakır E Tipi Cezaevinde 1980 yılında meydana gelen olaylar, yapımcı Ebru Arslan ile yönetmen eşi Abdulbaki Arslan tarafından filme çekilecek.

Yayınlanma: 09.12.2010 - 12:56
Abone Ol google-news

Ebru Arslan, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısında, Diyarbakır Cezaevinin dünyanın en kötü 10 cezaevi arasında bulunmasıyla adını duyurduğunu söyledi.

Diyarbakır E Tipi cezaevinde 1980 darbesi ile suçlu, suçsuz demeden yaşananların günümüzde konuşulduğunu belirten Ebru Arslan, şöyle dedi:

''Bu vahşet yargıya taşınıp cezalandırılmıyorsa ve hala Diyarbakır ötekileştiriliyorsa, biz sinemanın diline yaşananları taşımayı bir görev sayıyoruz. Bu bir vahşetin ve kabusun Diyarbakır Cezaevi örneğinde 1980 darbesiyle yaşattıklarının gerçeğidir. Kahramanlıkların cesaretle efsaneleştirilerek yeniden doğuşunun sinemasal dilidir. 5 Nolunun komutanı Esat ve komutasındaki asker ve gardiyanlar ile dişlilerin parçaları olan yargı ve komutanların sürece katkıları şaşırtmamalıdır. Bu görev 'insanım' diyen her bireyin dünya insanlığına anlatısı olmalıdır. 'Bir daha olmasın' sloganıyla Diyarbakır Cezaevini filme alacağız.''

Yönetmen Abdulbaki Arslan da Diyarbakır'da yapacakları filmin çekimlerine önümüzdeki günlerde başlayacaklarını ve çekimlerin bir kısmının cezaevinde yapılacağını kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanı ile bunun ön görüşmelerini yaptıklarını ifade eden Abdulbaki Arslan, şöyle devam etti:

''Şu ana kadar bir sıkıntımız yok, resmi anlamda izin alındı diyebiliriz. O dönemde yaşananları tamamıyla yansıtmayı hedefliyoruz. Yansıtabildiğimiz kadarıyla yansıtacağız. Olayların çekimleri, yaşayanların katkılarıyla, birebir kendilerinin tanıklığıyla gerçekleşecek. Yaşananlar bütünüyle ele alınacak. O döneme şahitlik eden birçok arkadaşımız var, o dönemi yaşayanların hepsinin tanıklığına başvurulacak. Filmin bütçesine herhangi bir sınır koymadık. Filmin en iyi şekilde bitmesini temenni ettiğimiz için ticari bir kazanç da beklemiyoruz. Bayağı yüksek bir rakamla karşılaşacağımızı umuyoruz. Bu filmle tüm uluslararası festivallere katılmayı düşünüyoruz. Festivallerden sonra vizyona girecek. Ön görüşmeyi yaptık 27 ülkede aynı anda gösterime girecek.''

Arslan, filmde Tarık Akan ve Tuncel Kurtiz gibi çok sayıda ünlü oyuncunun rol alacağını ve Yılmaz Erdoğan ile de dolaylı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ''Kendisi Amerika'daydı. 20 gün sonra geleceğini söylemişti. Bu anlamda Yılmaz Erdoğan ile biraraya gelemedik. Çekimler bir ayı geçecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı dahil hiçbir kurumdan maddi destek almadık. Diyarbakır halkının tabii ki desteğini bekliyoruz. Kimseden ekonomik anlamda bir katkı beklemiyoruz, manevi anlamda katkılar bizim için daha önemli'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler