Polisin müdahalesine tepkiler sürüyor

Polisin öğrencilere yönelik uyguladığı şiddet Dolmabahçe'de, Karaköy'de, Kadıköy'de ve Galatasaray'da kitlesel gösterilerle protesto edildi. Öğrencilere yönelik saldırının insanlık dışı ve kabul edilemez olduğu belirtilen protesto gösterilerinde , İstanbul Emniyet Müdürü, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü ve tüm yetkililer hakkında soruşturma açılması istendi.

Yayınlanma: 09.12.2010 - 15:04
Abone Ol google-news

Öğrencilere yönelik saldırının gerçekleştiği protesto etmek amacıyla dün Dolmabahçe’de biraraya gelerek “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” pankartı açan İnsan Hakları Derneği (İHD) İşkence Komisyonu üyeleri, “Susma sustukça sıra sana gelecek”,“İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları attılar. Burada grup adına konuşan İHD üyesi Ahmet Tamer, cumartesi öğrencilere yönelik saldırının kendilerinde şok etkisi yarattığını belirterek,“Burada öğrencilere yönelik insanlık dışı muamelede bulunuldu. Bir öğrenci bebeğini düşürdü. Hükümet tarafından da kimse çıkıp üzüldük diyemedi. Hükümetin bu tavrı bizi ürkütüyor” dedi. İHD avukatlarından ve bebeğini yitiren öğrencinin de avukatlığını yapan Gülizar Tuncer ise öğrencilerin gösterilerinin bazı basın kuruluşlarında ergenekon ile ilişkilendirildiğini ifade ederek, “Başbakan çıkıp ‘öğrenciler polise cop, taş ve molotof kokteylleri ile saldırdılar” diyor. Hükümet kanadından bazı isimler ‘kadrolu eylemciler’diyor. Yalansöylüyorsunuz başbakan, çünkü bu çocuklar polislerle arkadaşlarından temsilci yollamak için yapılan görüşme sırasında saldırıya uğradı. Bu çocuklar kadrolu eylemci değil ama sizin polisiniz kadrolu işkenceci” diye konuştu. İstanbul Emniyet Müdürü, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü ve tüm yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduklarını anlatan Tuncer, söz konusu kişiler hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu da Kadıköy’de yaptığı açıklama ile polisin öğrencilere yönelik saldırısını protesto etti. Burada yapılan açıklamada öğrencilere yönelik saldırıda bulunan polislerin açığa alınması istendi.

TMMOB Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’da Karaköy’deki binasında yaptığı açıklama ile öğrencilere yönelik saldırıyı kınadı. Basın açıklamasını okuyan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Tores Dinçöz, demokratik açılım çerçevesinde yapılan toplantıların demokrasi ve özgürlüklerle ilişkisinin olmadığını saldırıların ortaya koyduğunu belirterek,“Üniversitelerin geleceği tartışılıyorken, dışarıda öğrencilere yapılan faşizan saldılara hiç bir rektörden tepki gelmemesi 12 Eylül ve YÖK düzeninin değiştirilmesi adına hiç bir adım atılmayacağını ortaya koymuştur. Bizler öğrencilerimizin bırakıldıkları durumu şiddetle kınıyor, sorumlular hakkında işlem yapılmasını istiyoruz” dedi.


AKP muhalefet istemiyor

TGB Genel Başkanı İlker Yücel de yaptığı açıklamada öğrencilere saldırının nedeninin AKP’nin karşısında hiç bir muhalefet odağı istememesinden kaynaklandığını belirterek,“AKP, yarattığı geniş memnuniyetsizliğin bir direnç odağı oluştuğunda örgütlü bir güce dönüşmesinden çekinmektedir. O yüzden dikkat edilmelidir ki her muhalif ses çok hızlı bir şekilde şiddetle bastırılmaktadır. 1980 askeri darbesi sonrası, bireyci, ülkesinin sorunlarına yabancı, tarikatların muridi haline getirilmek istenen gençlik yoğun ideolojik baskıya rağmen yeniden örgütlenmektedir. Baskı ve şiddet üniversite gençliğini susturamayacaktır” dedi. (Fotoğraf: ALİ AÇAR)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler