Shell: Bakanlıklara sızdık

Nijerya'nın petrol zengini Nijer Deltasında faaliyet gösteren İngiliz petrol devi Shell'in, Nijerya hükümetinde alınacak önemli kararlardan önceden haberdar olduğu belirtildi.

Yayınlanma: 09.12.2010 - 16:03
Abone Ol google-news

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinin haberine göre, WikiLeaks'in açıkladığı Amerikan gizli diplomatik yazışmalarında, Shell'in Nijerya'daki tüm önemli bakanlıklara kendi adamlarını yerleştirdiği iddia edildi.

Yazışmalara göre, şirketin Nijerya'daki üst yöneticisi Amerikalı diplomatlara, ilgili her dairede geçici olarak çalışanlarını görevlendirdiğini, böylece dairelerin bağlı olduğu bakanlıklarda neler yapıldığından haberdar olduklarını söyledi.

Shell yöneticisi, Nijerya hükümetinin, şirketin "sızmalarının" kapsamını "unuttuğunu" ve şirketin hükümetin tartıştığı konularla ilgili ne kadar bilgisi olduğunun farkında olmadığını da belirtti.

Bir başka diplomatik yazışmada, ABD'nin Afrika'daki büyükelçiliğinin İngiliz-Hollanda ortak petrol şirketi Shell/Royal Dutch'ın ABD ile istihbarat değiş tokuşu yaptığı kaydedildi.

Şirketin, bir keresinde Amerikalı diplomatlara militan faaliyetlerini desteklediğinden şüphelenilen Nijeryalı siyasetçilerin isimlerini verdiği, karşılığında militanların uçaksavar füzesi olup olmadığını öğrenmek istediği belirtildi.

Yazışmaların, Shell'in o dönemin Sahra Altı Afrika Başkan Yardımcısı Ann Pickard'ın Amerikan hükümetiyle istihbarat paylaşımı arayışında olduğunu ortaya koyduğu vurgulandı.

Pickard'ın 20 Ekim 2009'da Abuja'daki Amerikan Büyükelçiliğinde ABD'nin Abuja Büyükelçisi Robin Renee Sanders ile biraraya geldiği ve Shell yetkilisinin, şirketin, Nijerya hükümetinin Çinli şirketleri tavizler karşılığında ihalelere davet ettiğine ilişkin bir mektubu nasıl elde ettiğini anlattığı kaydedildi.

Afrika'nın en büyük petrol üreticisi Nijerya, dünyanın da en büyük sekizinci petrol ihracatçısı durumunda bulunuyor. ABD petrol ithalatının yüzde 8'ini Nijerya'dan yapıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler