Tarihi mozaikleri tarlalardan topluyorlar

Gaziantep Arkeoloji Müzesi ekipleri, 2 aydan bu yana yürütülen çalışmalarla toplam 575 metrekare mozaiği bulundukları yerlerden kaldırarak müzeye kazandırdı.

Yayınlanma: 10.12.2010 - 10:10
Abone Ol google-news

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Ahmet Beyazlar açıklamada, taşınmaz kültür varlıkları olan mozaikleri kaçak kazı yapanların hedefi olmaktan kurtarmak için 2 aydan bu yana Gaziantep ve Kilis'te kurtarma kazıları yaptıklarını söyledi.

Gaziantep'te ilk kez bir bölümü Birecik Baraj Gölü suları altında kalan Zeugma Mozaiklerinin kurtarılması için geniş bir alanda ve yoğun kurtarma kazı kazıları yapıldığını anımsatan Beyazlar, şöyle konuştu:
''Zeugma Mozaik Müzesi'nin yapımıyla ilimizde ikinci kez yoğun mozaik kurtarma çalışmaları yapıldığını söyleyebiliriz. Biz bu mozaik kurtarma çalışmalarını 2 aydan bu yana yapıyoruz ve iklim koşulları izin verdiği sürece de sürdürmeyi düşünüyoruz. İki aydan bu yana Gaziantep ve Kilis'te gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla 575 metrekare dolayında mozaiği bulundukları yerden kaldırdık ve müzemize taşıdık. Kaçak kazı yapanların hedefi olmaktan kurtardığımız mozaikleri, restorasyon çalışmasının ardından yeni müzemizde sergileyeceğiz. Bu mozaikler günümüzden 1600-1700 yıl önce yapılmış mozaikler.''

Beyazlar, kendi imkanları ile yerel kurum ve kuruluşlardan sağladıkları desteklerle gerçekleştirdikleri çalışmalarla Kilis'teki ''Kurukastel'', ''Kurtaran'', ''Söğütlü'' ve ''Çörten'' mozaiklerini araziden topladıklarını, bu mozaiklerin toplam 310 metrekare olduğunu ifade etti.

2 aydan bu yana davam eden çalışmaları kapsamında Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki 3 mozaiği de kurtardıklarını belirten Beyazlar, ''Müzemize taşıdığımız bu mozaiklerden Cıncıklı mozaiği 150, Çerçili mozaiği 60 ve İkizkuyu mozaiği de 55 metrekare. Cıncıklı Mozaiği bir kilisenin taban mozaiği ve 400 metrekare büyüklükte. Biz bu mozaiğin 250 metrekaresini önceki yıllarda bulunduğu yerden kaldırmış ve müzemizde koruma altına almıştık'' dedi.

Ahmet Beyazlar, kurtarma kazılarıyla tarlalardan kaldırdıkları mozaiklerin, Geç Roma ve Bizans dönemi eserleri olduğunu vurguladı. Mozaiklerin genellikle Hristiyanlık inancına geçiş sürecinde köylerde inşa edilmiş olan ve Kilise mimarisinin ilk örnekleri sayılabilecek kiliselerin tabanını süslediklerini ifade eden Beyazlar, eserlerin aynı zamanda mozaik sanatının Anadolu'da gelişimini gözler önüne seren önemli örnekler olduğunu bildirdi.

Beyazlar, kaldırdıkları mozaikler sayesinde Gaziantep'in, Zeugma Mozaikleri Koleksiyonu yanında bir de ''Bizans Mozaikleri Koleksiyonu''na kavuştuğunu söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler