İstanbul diplomasi merkezi olacak

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi, 23 Aralık'ta İstanbul'da gerçekleşecek. Zirvenin ardından 24 Aralık'ta Türkiye, Afganistan ve Pakistan Cumhurbaşkanları arasındaki "Üçlü Zirve" yapılacak. Bu toplantılardan önce İstanbul, 16-17 Aralık'ta ise Avrupa Konseyi'nin terör konulu toplantısına da evsahipliğini yapacak.

Yayınlanma: 10.12.2010 - 14:15
Abone Ol google-news

Türkiye dahil, 10 ülkenin üyesi olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın(EİT) 11'nci zirvesi, 23 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenecek. Zirve öncesi 20-21 Aralık'ta Yüksek Düzeyli Memurlar, 22 Aralık'ta ise 19. Dışişleri Bakanları toplantısı gerçekleşecek.

Üye ülkelerin en üst düzeyde temsil edilmesi beklenen zirve katılımcılarına ilişkin listenin henüz netleşmemekle birlikte, zirvede İran Cumhurbaşkanı Mahmut Amedinejad, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai'nin da yer alması bekleniyor.

Bu arada, İET Zirvesi'nde bir "Vizyon Belgesi" üzerinde çalışılması, bir Deklarasyon'un da yayımlanması öngörülüyor.
 

5. üçlü zirve

Öte yandan EİT Zirvesi'nin ertesinde 24 Eylül'de Türkiye, Afganistan ve Pakistan Cumhurbaşkanlarıyla katılımıyla "Ankara Süreci" çerçevesinde 5. "Üçlü Zirve"nin yapılacağı bildirildi. Zirve çerçevesinde çeşitli düzeylerde yapılacak teknik çalışmalara ilgili ülkelerin istihbarat ve askeri yetkililerinin de yer alacağı ifade ediliyor.
EİT Örgütüne Türkiye'nin yanı sıra, İran, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan üyesi bulunuyor. İstanbul'daki toplantıya çeşitli uluslararası kuruluşlardan da temsilcilerin bulunacağı belirtiliyor.
 

Avrupa Konseyi toplantıları

İstanbul ayrıca, gelecek hafta Türkiye'nin AK Dönem Başkanlığı çerçevesinde 16-17 Aralık günlerinde terörle ilişkin bir toplantıya da ev sahipliğini de yapacak.

Conrad Otelinde düzenlenecek, "Terörizmin önlenmesi, önleme yolları, hukuki araçlar ve uygulamaları" konulu toplantıya İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AK Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve AK Parlamenter Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoglu yer alacak.
Toplantıya AK üyesi ülkeler ile uluslararası kuruluşlardan 150 kadar uzman ve gözlemci katılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler