Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuvvetli yağış, kuvvetli rüzgar, buzlanma ve don olayı ile toz taşınımı konusunda yetkilileri ve yurttaşları uyardı.

Yayınlanma: 13.12.2010 - 06:57
Abone Ol google-news

İç ve doğu bölgelerinde yağışlar devam ediyor. Bu arada batı bölgesi bugün yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek. Öte yandan, hava sıcaklığı iç ve doğu kesimlerde 2 ila 4 derece azalacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun iç ve doğu kesimlerinde devam edecek yağışlara ilave olarak, batı bölgesi yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek. Yağışların; öğleden sonra Kıyı Ege, akşam saatlerinden sonra İç Ege, Batı Akdeniz ile Bursa çevreleri, gece saatlerinden sonra Antalya'nın doğu ilçeleri ve Doğu Akdeniz kıyılarında kuvvetli, öğle saatlerinden itibaren ise Muğla çevrelerinde Aşırı olması bekleniyor. Marmara ile yurdun iç kesimlerinde sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı görülecek.

Hava sıcaklığı iç ve doğu kesimlerde 2 ila 4 derece azalacak, Marmara, Ege ve Akdeniz'de 1 ila 3 derece artacak. Rüzgar ise güney ve güneydoğu, yurdun güney kesimlerinde zamanla güney ve batı yönlerden orta kuvvette, Güney ve İç Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'da kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek.

 

Meteoroloji'den dört uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün dört konudaki uyarısı şöyle:

Kuvvetli yağış uyarısı: Yağışların; öğleden sonra Kıyı Ege, akşam saatlerinden sonra İç Ege, Batı Akdeniz ile Bursa çevreleri, gece saatlerinden sonra Antalya'nın doğu ilçeleri ve Doğu Akdeniz kıyılarında kuvvetli, öğle saatlerinden itibaren ise Muğla çevrelerinde Aşırı olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara (ulaşımda aksamalar, sel, taşkın, su baskını vb.) karşı ilgililerin ve yurttaşların tedbirli ve dikkatli olması gerekiyor.

Buzlanma ve don olayı uyarısı: Marmara ile yurdun iç kesimlerinde sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (ulaşımda aksamalar, vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Toz taşınımı uyarısı: Ş.Urfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde toz ve kum taşınımı beklendiğinden ilgililerin ve yurttaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.

Kuvvetli rüzgar uyarısı: Rüzgarın öğle saatlerinden itibaren Güney ve İç Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'da kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/saat) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (Çatı uçması, soba zehirlenmesi vb.) karşı ilgililerin ve yurttaşların tedbirli ve dikkatli olması gerekiyor.

 

Doğu Anadolu'da kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor

Doğu Anadolu Bölgesi'nde aralıklarla etkili olan kar yağışı, ulaşımı olumsuz etkiliyor. Erzurum'da 114, Bingöl'de 48 ve Muş'ta 20 olmak üzere toplam 182 köy yolu, kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı. İl Özel İdare Müdürlüklerine bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışma başlattı. Yetkililer, kar yağışının aralıklarla devam ettiğini belirterek, bu nedenle yol açma çalışmalarının güçlükle sürdürüldüğünü bildirdi.

Kar yağışı, kent merkezlerinde de hayatı olumsuz etkiledi. Yapılan son ölçümlere göre, kar kalınlığı Erzurum ve Kars'ta 8, Ağrı ve Ardahan'da da 1 santimetre olarak belirlendi. Kar örtüsüyle kaplanan, yol ve kaldırımların adeta buz pistine dönüştüğü Erzurum ve Kars'ta, belediye ekipleri kar ve buzla mücadele çalışması yapıyor. Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının 3 gün daha aralıklarla etkisini sürdürmesini beklediklerini bildirdi.

Öte yandan, bölgede kar yağışıyla birlikte hava sıcaklıklarında da düşüş oldu. Gece hava sıcaklıkları, Kars'ta eksi 7, Ardahan'da eksi 5, Ağrı ve Erzurum'da eksi 4, Iğdır'da 0 ve Erzincan'da 2 derece olarak ölçüldü. Günün en yüksek hava sıcaklıklarının ise Ardahan ve Erzurum'da 0, Kars ve Ağrı'da 1, Erzincan'da 4 ve Iğdır'da da 5 derece olması bekleniyor.

 

Diyarbakır'da toz bulutu

Yoğun sis ve toz bulutunun yaşamı olumsuz yönde etkilediği Diyarbakır'da uçak seferleri de gecikmeli olarak gerçekleştirilecek. Dün geceden itibaren güneyden esen kuvvetli rüzgarın etkisiyle Suriye ve Irak üzerinden gelen toz bulutu ve sis, Diyarbakır kent merkezi ile çevresinde etkisini sürdürüyor. Kent merkezinde dün akşam saatlerinde başlayan ve günlük hayatı etkileyen toz bulutu ve sis şehirlerarası ulaşımında yüksek yerlerde görüş mesafesinin düşmesine neden oluyor.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, toz bulutu ve sisin yarına kadar devam edeceğini, yarın etkili olacak yağmurla birlikte toz bulutunun dağılmasının beklendiğini bildirdi. Toz bulutu nedeniyle Diyarbakır Havaalanından uçakların 12.30'a kadar kalkış yapamayacağı ve bazı uçak seferlerinin de gecikmeli olarak gerçekleştirileceği belirtildi. Pegasus Havayollarının bugün saat 08.45 Adana-Diyarbakır ve 10.20 Diyarbakır-Adana uçuş seferlerinin de kötü hava koşulları nedeniyle karşılıklı olarak iptal edildiği öğrenildi.

Öte yandan uzmanlar, yaşlılar, çocuklar, astım rahatsızlığı ve solumun sorunu olan hastaların, toz bulutu kalkıncaya kadar dışarı çıkmaması gerektiği yönünde uyarıyor.
Uzmanlar, zorunlu hallerde dışarı çıkılması halinde de ağızların atkı veya ince bir tülbent ile kapatılması, pencerelerin toz bulutu ortadan kalkıncaya kadar açılmaması önerisinde bulunuyor.
 

Tekirdağ açıklarındaki poyraz etkisini kaybetti

Marmara Denizi'nin Tekirdağ kesiminde deniz ulaşımını etkileyen poyraz, bu sabah etkisini kaybetti. Marmara Denizi'nde seyreden ancak zaman zaman 90 kilometre hızla esen poyraz nedeniyle iki gündür Şarköy sahillerine demirleyen yerli ve yabancı bandıralı 21 şilep ve tanker, poyrazın sabah saatlerinde etkisini kaybetmesinin ardından Şarköy'den demir aldı. Şilep ve tankerler, boğazlardan geçmek üzere rotalarına göre hareket ettiler.

Bursa

Bursa İl Özel İdaresi Köye Yönelik Hizmetler Daire Başkanı İsmail Aksoy, yaptığı açıklamada, hafta sonundaki kar yağışının yüksek kesimlerde daha etkili olduğunu söyledi. Yağışla birlikte kapanan köy yollarını açmak için ekiplerin yoğun olarak çalıştığını anlatan Aksoy, ''Kapanan köy yollarını açıyoruz ancak aralıklarla etkili olan yağış ve rüzgar nedeniyle tekrar kapanıyor. Şu anda 40 köy yolumuz kapalı. Bugün akşama kadar tamamını açmış oluruz'' dedi. Aksoy, dün akşam saatlerinde ulaşıma kapanan Mustafakemalpaşa ve Gemlik'e bağlı köylerdeki 2 hasta için yol açma çalışması yürüttüklerini de ifade ederek, hastaların ambulansla sevkinin yapıldığını kaydetti. Balıkesir'de de 36 köy yolunun ulaşıma açılmasına çalışıldığı bildirildi.
 

Kayseri

Kayseri'de dün başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle Sarız ilçesine bağlı 25 köy, Pınarbaşı ilçesine bağlı 4 köy, Develi ilçesine bağlı 12 köy, Tomarza ilçesine bağlı 3 köy ve Yahyalı ilçesine bağlı 7 köy yolu ulaşıma kapandı. Kayseri İl Özel İdaresi'ne bağlı 7 ayrı ekip, kapanan köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmalara başladığı belirtildi. Öte yandan Erciyes Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 45 santimetreye ulaştı.
Kayseri-Erciyes karayolunun ise ulaşıma açık olduğu bildirildi.
 

Hakkari

Hakkari'de hafta sonu etkili olan kar nedeniyle 24 köy ve 60 mezra yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Hakkari ve ilçelerinde iki gün boyunca etkili olan kar yağışı sırasında ulaşıma kapanan 58 köy ve 140 mezra yolunu açma çalışmaları başladı. Yağışın durmasıyla başlayan çalışmalar kapsamında, 34 köy ile 80 mezra yolu ulaşıma açıldı. Ekipler, ulaşımın halen sağlanamadığı 24 köy ve 60 mezra yolunda çalışmalarını sürdürüyor. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri dün akşam saatlerinde etkisini kaybeden karın, yerini soğuk havaya bıraktığını ifade ederek, sürücülerin buzlanmaya karşı dikkatli olması uyarısında bulundu.

Malatya

Malatya'da hafta sonundan bu yana etkili olan kar yağışı nedeniyle Akçadağ ilçesinde 5, Arguvan'da 3, Doğanyol'da 1, Pütürge'de 13 olmak üzere toplam 22 köy yolu ulaşıma kapandı. Devam eden kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarının ulaşıma açılması için 15 ayrı yerde 115 kişilik ekiple, 24 greyder, 16 dozer, 8 kepçe, 12 kamyonet ve traktör ile 18 servis aracının çalışmalarını devam ettirdiği kaydedildi. Öte yandan Pütürge-Malatya karayolu yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor. Her iki yönden de yol açma çalışmaları devam ederken, yoğun sis çalışmaları zaman zaman aksatıyor.
 

Bartın ve Karabük

Bartın'da 10, Karabük'te 35 köy yolu kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı. Etkili olan kar yağışından, Bartın merkezde 3, ilçelerinden Ulus'ta 4 ve Kurucaşile'de 3, Karabük'te merkezde 4, ilçelerden Eskipazar'da 8, Ovacık'ta 18, Eflani'de 3 ve Yenice'de 2 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. İmar ve kentsel iyileştirme müdürlükleri ekiplerince yol açma çalışmaları sürdürülüyor.

 

Orta Karadeniz'de kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkiliyor

Samsun, Sinop, Ordu ve Amasya'nın yüksek ve iç kesimlerinde kar yağışı ve soğuk hava günlük yaşamı olumsuz etkilerken, bölgede halen 630 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor, bazı okullarda elverişsiz hava koşulları nedeniyle eğitime ara verildi.

Samsun'da kar nedeniyle 278 köy yolu ulaşıma kapanırken, kapanan köy yollarının açılması için 21 greyder, 8 lastikli kepçe ve 21 ekiple çalışmalar sürüyor. Amasya'da 183, Sinop'ta 121, Ordu'da ise 48 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Yetkililer, bölgede cenaze ve hasta bulunan köylere öncelik verilerek kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiğini bildirdiler. Hava koşullarının yol açtığı elektrik ve telefon arızalarının giderilmesi için de çalışmalar sürdürülüyor.

Samsun'un Kavak ilçesinde 2, Asarcık'ta 2, Ladik'te 3, Havza'da 1, Vezirköprü'de 1; Ordu'nun Akkuş ilçesinde 1; Amasya'nın Gümüşhacıköy, Hamamözü, Göynücek ve Merzifon ilçelerinde taşımalı eğitim yapan 5 okulda 1 gün süreyle eğitime ara verildi.

 

Edirne kar bekliyor

Yurdun büyük bölümünde karla mücadele çalışmaları sürerken, hafızalara, ''Balkanlar'dan gelen soğuk ve yağışlı havaların giriş yaptığı kent'' olarak kazınan Edirne'ye hala kar düşmedi. Akdeniz ikliminin görüldüğü kentlerde bile kar yağışı görülürken, soğuk ve yağışlı hava sisteminin geldiği Balkanlar'a en yakın kent olan Edirne'ye henüz kar yağmadı. Zaman zaman sıfırın altına düşen sıcaklıklara rağmen, komşu ülke Bulgaristan ile komşu iller Çanakkale ve Tekirdağ'da kar yağışı görülürken, Edirne hala beyaza bürünmedi. Vatandaşlar, süs havuzlarını donduracak kadar soğuyan havada hala kar yağmamasına anlam veremediklerini ifade ederek, kar yağmadığı için havadaki ayazın geçmediğini ve hastalıkların da arttığını söylediler. Meteoroloji yetkilileri ise kar yağışının öğleden sonra beklendiğini bildirdi. Yetkililer, gündüz 2 derece olan hava sıcaklığının gece saatlerinde sıfırın altına düşeceğini kaydetti.
 

'Ani geçişin etkisi'

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Taşcı, Edirne'de havanın soğumasına rağmen kar görülmemesinin nedeninin hava sistemindeki değişiklik olduğunu söyledi. Taşçı, bu tür geçişlerin zaman zaman yaşandığını ifade ederek, şöyle konuştu: ''Bir süredir Avrupa'yı etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava kütlesi, Azor Yüksek Basıncı'nın Avrupa'yı etkilemesi sonucunda, yüksek seviyelerdeki kuvvetli rüzgarların da etkisiyle Balkanlar üzerinden yurdumuza girerek Ege ve Akdeniz'e kadar etkili olduktan sonra, fırtına ve yağmur şeklinde Kıbrıs ve Orta Doğu'ya kadar ulaşmıştır. Bu durumdaki bir hava sisteminin Trakya üzerinden çok hızlı geçerek yurdumuzu etkilemesi sonucunda, Trakya'da havalar soğumuş fakat beklenenden az miktarda yağış bırakmıştır. Avrupa'yı ve yurdumuzu etkileyen bu tür sistemler, kış mevsiminin özelliklerine uygun olarak, bölgemizde zaman zaman yaşanabilen hava olaylarıdır.''

 

Sarıkamış'ta kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde aralıklarla devam eden kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Kent merkezinde etkili olan kar yağışının ardından buzlanma meydana geldi. Vatandaşlar, buz tutan yollarda yürümekte güçlük çekti. Buzlanmadan dolayı yolda kayan araçlara sürücüler, zincir takmak zorunda kaldı. Kar kalınlığı ilçe merkezinde 7, Bayraktepe Kayak Merkezi'ndeki pistlerde ise 15 santimetre ölçüldü.

Öte yandan turizm işletmeleri, sezonu açmak için kayak merkezine yeterli karın yağmasını bekleniyor. Kars Sarıkamış Kültür ve Turizm Anonim Şirketi (KAR-SAR-TUR-A.Ş) Genel Müdürü Muhittin Delibaş, yaptığı açıklamada, pistler bölgesi ve mekanik tesislerde gerekli çalışmaları tamamlayarak, hazır beklediklerini söyledi. Kar yağışının aralılarla devam ettiğini ifade eden Delibaş, ''Kar üstü araçlarla pistleri sürekli kontrol ediyoruz. Şu anda 15 santimetre kar var. Kar kalınlığı istenilen seviyeye ulaştığı zaman tesislerimizi açacağız'' dedi.

 

İzmir'de kısa süreli kar yağışı

Türkiye'yi etkisi altına alan soğuk ve kar yağışlı hava, İzmirliler'e kısa süreli de olsa kar yağışı izleme keyfi yaşattı. Yüksek kesimlerde bir kaç gün önce görülen kar yağışının ardından İzmirliler, bu kez kent merkezinde kar yağışını kısa sürede olsa izleme imkanı elde etti. Kentte şaşkınlığa neden olan kar, yerlerin ıslak olması nedeniyle tutmadı.

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, kentte en yoğun kar yağışı 1979 yılında yaşanırken, kar kalındığı kent merkezinde 8 santimetre olarak ölçülmüş. Kar yağışı 1981, 1983, ve 1991 yıllarında da görülmüş ve kalınlığı kent merkezinde 1-3 santimetre olarak kaydedilmiş. 2003, 2004, 2008 yıllarında yağan kısa süreli kar, yüksek kesimlerde örtü şeklinde etkili olurken, kent merkezinde birikme olmamış.

 

Kısa süreli fırtına bekleniyor

Kıyı Ege'de öğleden sonra kuvvetli yağış ile kısa süreli fırtına beklendiği bildirildi. İzmir Valiliğinden yapılan açıklamada, İzmir'de bugün yağmur ve sağanak yağmur şeklinde görülen yağışların, öğleden sonra kıyı Ege'de kuvvetli olması ve rüzgarın ise kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi beklendiği, yağış ve rüzgarın etkisini bugün saat 20.00'ye kadar sürdüreceği belirtildi. Açıklamada, İzmir'de etkili olması beklenen kuvvetli sağanak yağış ile kuvvetli fırtınanın neden olabileceği olumsuzluklara karşı gereken tedbirlerin alınması gerektiği bildirildi.

 

Kütahya

Kütahya'da etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle köy yolunda araçlarda mahsur kalan araçlardaki yaklaşık 60 kişi, Karayolları ve İl Özel İdaresi ekiplerince kurtarıldı.
Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde de şiddetli rüzgarın yol açtığı hasar nedeniyle elektrik, su ve haberleşmede kesintiler yaşanıyor. Kütahya Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, ilde iki gündür etkisini sürdüren yoğun kar yağışı ve tipi, merkeze bağlı Çöğürler köyü yolunda araçların mahsur kalmasına neden oldu. Yaklaşık 60 kişinin içinde bulunduğu midibüs, kamyon ve otomobillerin kurtarılması için Karayolları 145. Şube Şefliği ve İl Özel İdaresince 3 greyder ve kar püskürtme makinesi sevk edildi. Yoğun çalışma yürüten ekipler, yolu kardan temizleyerek araçlarda mahsur kalan kişileri kurtardı. İl Özel İdaresi ekipleri, merkeze bağlı Doğalar, Yeşilbayır ile Altıntaş ilçesinin Sevdiğin, Sadıkkırı köylerinin kapanan yollarını da ulaşıma açtı.

Sivas

Sivas'ta kar yağışı ve tipi nedeniyle 29 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Öte yandan kenti çevre illere bağlayan ana güzergahların ulaşıma açık olduğu, kar yağışı ve tipinin etkili olduğu Sivas-Malatya Karayolunun Yağdonduran, Sivas-Erzincan karayolunun Kızıldağ ve Seyfebeli, Sivas-Tokat karayolunun Çamlıbel gibi yüksek kısımlarında zaman zaman ulaşımda güçlükler yaşandığı kaydedildi. Koyulhisar ilçesinde kar kalınlığının yer yer 20 santimetreye ulaştığı, ilçeye bağlı Ortaseki, Çaylı, Sarıkaya, Yeniarslan, Akseki ve Sütlüce köylerinde taşımalı eğitime ara verildiği bildirildi. Suşehri-Sivas karayolu Geminbeli Geçidi'nde de kar yağışının devam ettiği belirtildi.

Tokat

Tokat'ta kar yağışı ve tipi nedeniyle 118 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi.
Tokat Valisi Şerif Yılmaz, kentte dün geceden beri kar yağışının etkili olduğunu söyledi. Yılmaz, kar kalınlığının yüksek kesimlerde 60-70 santimetreye ulaştığını belirtti. Kar yağışının daha çok Erbaa-Niksar bölgesinde devam ettiğini ifade eden Yılmaz, ''Niksar ilçemizde bugün ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bugün ara verdik. Diğer ilçelerimizde okullarımız açık. 118 köy yolumuz ulaşıma kapalı'' diye konuştu.

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde, şiddetli rüzgar ve kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Şiddetli rüzgarın tesislerde neden olduğu hasar nedeniyle ilçedeki abonelere zaman zaman elektrik ve su verilemezken, GSM operatörlerinin baz istasyonlarının devre dışı kalması nedeniyle cep telefonuyla haberleşmede kesintiler yaşanıyor. Şiddetli rüzgar binaların çatılarında da hasara neden oldu. Ekinözü Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Kız ve Erkek öğrenci yurtları, Yunus Emre İlköğretim Okulu, Ekinözü Postanesi ve Ekinözü Belediyesi hizmet binaları ile 10 ev ve Altunyaprak Köyü İlköğretim Okulunun çatısı şiddetli rüzgardan zarar gördü. Şiddetli rüzgarın direkleri devirmesi nedeniyle ilçeye bağlı Ambar ve Çiftlik köylerine elektrik verilemiyor. Kar yağışı nedeniyle Alişar ve Ataköy köylerinin ilçeyle bağlantısını sağlayan yollar da ulaşıma kapandı
 

Adıyaman

Adıyaman'ın Sincik ilçesinde kar yağışı nedeniyle 18 yerleşim biriminin yolu ulaşıma kapandı. Alınan bilgiye göre, dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle ilçe merkezinde kar kalınlığı 35 santimetreyi buldu. İlçe merkezi ve ilçeyi Kahta'ya bağlayan yolları açık tutmak ve köy yollarını açmak için çalışma yürütülüyor.

 

Denizli

Öte yandan Denizli Valisi Yavuz Erkmen yaptığı açıklamada, şehirlerarası karayollarında ulaşıma kapalı yol bulunmadığını bildirdi. Erkmen, 11 Aralık'ta başlayan ve yüksek kesimlerde aralıklarla devam etmekte olan kar yağışının nedeniyle bazı ilçe merkezleri ile bağlı köylerde eğitime ara verildiği, Buldan ilçesine bağlı 3 köyde elektrik kesintisi yaşandığını belirtti. Erkmen, açıklamasında şunları kaydetti: ''Baklan'da 5, Buldan'da 3 ve Bozkurt'ta da 3 köy yolunu açma çalışmaları devam etmektedir. Şehirlerarası karayollarında ulaşıma kapalı yol bulunmamaktadır. Denizli Tavas karayolunun Tavas makasından sonra buzlanma nedeniyle 5 kilometrelik kesimde ulaşım tek şeritten kontrollü olarak sağlanırken araçların zincir takması istenmektedir.''

Denizli merkeze bağlı belde ve köylerdeki 15 ilk ve orta dereceli okul ile Serinhisar, Tavas, Baklan, Çal, Güney, Akköy ilçelerindeki ilk ve orta dereceli okulların tamamı, Babadağ ilçesinde Molla Ahmet İlköğretim Okulu, Buldan'da ulaşım güçlüğü olan köyler dahil taşımalı eğitim kapsamında olan Çardak, Bozkurt, Bekilli ve Honaz ilçelerindeki taşımalı eğitim kapsamında olan okullarda bugün eğitime ara verildiği bildirildi.

 

Çorum

Yurt genelinde görülen kar yağışı Çorum'da da etkili olmaya devam ediyor. Kente 57 kilometre uzaklıktaki Ortaköy ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe merkezine ve bazı köylere elektrik verilemiyor. Bazı bölgelerde kalınlığı 50 santimetreyi bulan kar nedeniyle Çorum-Ortaköy yolunda ulaşımda zorluk çekiliyor. Çorum'dan eğitim vermek için ilçeye giden bazı öğretmenler okullarına ulaşamadı. Kent merkezine 55 kilometre uzaklıktaki İskilip ilçesinde de dağ köylerine elektrik verilemiyor. İlçe merkezinden dağ köylerindeki okullara gidecek olan öğretmenlerin de görev yerlerine ulaşamadığı bildirildi.

 

Çanakkale Boğazı, transit gemi geçişlerine kapatıldı

Çanakkale'de etkili olan kar yağışı, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Alınan bilgiye göre, kar yağışı boğazın bazı bölümlerinde görüş mesafesini azalttı. Bunun üzerine, Çanakkale Boğazı, çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı. Yetkililer, şehir hatlarındaki ulaşım hizmetlerinin sürdüğünü, boğaz geçişi yapacak gemilerin kuzey ve güney noktalarında bekletildiğini kaydetti.

 

Baca gazı zehirlenmelerine karşı uyarı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, bu gece ve yarın baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi. Meteorolojiden yapılan yazılı açıklamada, rüzgarın bu gece İç Anadolu Bölgesi'nde güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli eseceği belirtildi. Açıklamada, rüzgar nedeniyle soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

 

145 evsiz koruma altına alındı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, hava sıcaklığının düşmesi nedeniyle geçen hafta 145 evsizi koruma altına aldığı bildirildi. Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, kentteki hava sıcaklığının düşmesiyle her yıl evsiz vatandaşların koruma altına alınarak misafir edildiği belirtildi. Bu uygulamayla, binlerce vatandaşın soğuk ve donma riskine karşı koruma altına alındığı ve her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da aynı uygulama devam ediyor. Sokakta yaşayan vatandaşlar, ambulans, zabıta ve polis ekipleri tarafından bulundukları yerlerden alınarak hazırlanmış olan spor tesisleri veya otellere yerleştiriliyor. Her vatandaş önce sağlık kontrolünden geçiriliyor, banyoları yaptırılıyor, tıraş ediliyor. Erkekler ayrı kadınlar ayrı olmak üzere yeni çamaşır ve eşofmanlar verilerek misafir ediliyor.''

Açıklamada, evsiz vatandaşların Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre misafir edildiği, hava sıcaklığı -4 dereceye ulaştığında ekiplerin çalışmalara başladığı ifade edildi.
Bazı gazete ve internet sitelerinde, hava sıcaklığının -10 dereceye düşeceği haberlerinin yer aldığı anımsatılan açıklamada, ''Meteorolojik verilere göre önümüzdeki iki hafta içinde bu dereceye ulaşacak veri bulunmamaktadır'' denildi. Geçen kış sezonunda yapılan çalışmalarda, 700 vatandaş misafir edildiği bildirilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ''Koruma altına alınanların bir kısmı aileleri tarafından teslim alındı, bir kısmı belediye ekipleri tarafından memleketlerine gönderildi. Bu kış sezonunda da aynı çalışmalar sürdürülecektir. Geçen hafta, üç günde 145 vatandaşımız misafir edildi. Çalışmalarla ilgili herhangi bir telefon numarası duyurusu yapılmamıştır. Gerekli durumlarda vatandaşlardan da yardım istemek amacıyla telefon numaraları resmi kanallardan duyurulacaktır.''

 

Bodrum'da şiddetli rüzgar etkili oluyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde şiddetli rüzgar yaşamı olumsuz etkilerken, rüzgarın gece fırtınaya dönüşebileceği uyarısında bulunuldu. Bodrum Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilçede rüzgarın hızı saatte 35 kilometre olarak ölçülüyor. Şiddetli rüzgar nedeniyle kıyıya vuran dalgalar, Kumbahçe sahilindeki bazı dükkan ve restoranların balkonlarında küçük çapta su baskınlarına yol açtı. İş yeri sahiplerinin su baskınına karşı tedbir aldıkları görüldü. Şiddetli rüzgar nedeniyle belli aralıklarla elektrik kesintilerinin yaşandığı ilçede, maddi hasarlı trafik kazaları da meydana geldi.

Öte yandan Bodrum'un Turgutreis, Yalıkavak ve Gümüşlük beldelerinde bazı küçük balıkçı kayıklarının şiddetli rüzgar nedeniyle zarar gördüğü öğrenildi. Şiddetli rüzgarın gece saatlerinde fırtınaya dönüşebileceği bildirildi. Bodrum Belediyesi'nden yapılan anonslarda ise fırtına uyarısı yapılarak yurttaşların dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.

 

Bolu Dağı'nda buzlanma uyarısı

Bolu Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Bolu Dağı güzergahını kullanacak olan sürücüleri buzlanmaya karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Alınan bilgiye göre, kar kalınlığının yaklaşık 30 santimetreye ulaştığı Bolu Dağı'nda zaman zaman etkili olan fırtına nedeniyle hava sıcaklığı, eksi 4 dereceye kadar düştü. Karayolları ekipleri güzergahta karla mücadele çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor.

Bolu Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Bolu Dağı'nda hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte buzlanma tehlikesi oluştuğunu belirterek, ''D-100 karayolunun Bolu Dağı kesiminde özellikle Seymenler, Karalıkdere ve Bakacak mevkinde buzlanma etkili oluyor. Öte yandan TEM otoyolunun Bolu Dağı Tüneli viyadükleri üzerinde buzlanma meydana gelmektedir. Tünel viyadüklerinin olduğu kısımların güneş görmemesi ve sürekli olarak rüzgara maruz kalması nedeniyle buzlanma meydana geliyor. Bu güzergahları kullanacak olan sürücülerin dikkatli olması gerek'' dediler.

Yetkililer, sürücülerin araçlarında zincir, çekme halatı ve takoz bulundurması gerektiğini dile getirerek, ''Sürücülerin mutlaka araçlarının kışlık bakımlarını yaptırması gerek. Yazlık lastikler çıkartılmalı ve yerine kışlık lastikler takılmalı. Karlı ve buzlu havalarda daha dikkatli olunması gerek. En küçük hatada hem başkalarının hem de kendi canlarına ve mallarına zarar verebilirler'' diye konuştular.

Bolu Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ise Bolu kent merkezinde gündüz 2 derece olan sıcaklığın gece saatlerinde eksi 3 dereceye kadar düşeceğini, Bolu Dağı'nda eksi 4 olan sıcaklığın ise gece saatlerinde eksi 7 dereceye kadar düşmesinin beklendiğini bildirdiler.

 

İDO'DAN SEFER İPTALİ


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler