YÖK'e protesto

Üniversite öğrencileri ve çeşitli platformlara üye gruplar, kuruluş yıl dönümü nedeniyle Yüksek Öğretim Kurumu'nu (YÖK) Beyazıt Meydanı'nda protesto etti. Ayrıca çeşitli üniversitelerden Ankara'ya gelen öğrenciler ODTÜ'de toplanarak YÖK binasına yürüdü. Burada da öğrenciler YÖK Başkanlığı'nın önünde sloganlar attılar.

Yayınlanma: 06.11.2008 - 14:19
Abone Ol google-news

Bazı üniversite öğrencileri, Eğitim-Sen İstanbul 6 No'lu Üniversiteler Şubesi, Anadolu Gençlik Derneği, 6 Kasım İnisiyatifi, Devrimci 78'ler Federasyonu, İstanbul 78'ler Ada-Der, Devrimci Proleter Gençlik üyeleri Beyazıt Meydanı'na gruplar halinde geldi.

Protesto öncesinde, üç üniversite öğrencisi, giydikleri kostümlerle YÖK eski başkanlarını canlandırdıkları tiyatro oyununu sergiledi. Bu öğrenciler, oyunun ardından İstanbul Üniversitesi yerleşkesine kostümleriyle girmek istedi ancak özel güvenlik görevlileri buna izin vermedi.

Çeşitli sloganlar atan gruplar, yaptıkları açıklamalarla YÖK'ü eleştirdiler. Gruplar, açıklamaların ardından, marşlar söyleyip sloganlar attıktan sonra dağıldı. Bu arada, protesto gösterileri sebebiyle polisin Beyazıt Meydanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Ankara'da  da YÖK protesto edildi

Öte yandan çeşitli illerdeki üniversitelerden Ankara'ya gelen öğrenciler, ODTÜ'de toplanarak Bilkent'teki YÖK binasına yürüdü. Öğrenciler YÖK Başkanlığı'nın önünde sloganlar atarak, sergiledikleri oyunlarla YÖK'ü protesto etti.

Ellerinde üniversiteleri temsil eden flamalar bulunan öğrenciler, hükümeti ve YÖK'ü eleştiren dövizler ve pankartlar taşıdı.

Eskişehir Yolu'ndan yürüyerek Bilkent'teki YÖK binasına gelen öğrenciler, burada bir süre alkışlar eşliğinde YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı protesto eden sloganlar attı.
Bazı öğrenciler YÖK'ü ve hükümeti eleştiren oyunlar sergiledi. Öğrenciler, YÖK binasından grubu izleyen personeli sloganlar eşliğinde alkışladı.
Burada, Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği adına hazırlanan basın açıklaması da okundu. Açıklamada, YÖK'ün kuruluş yıl dönümü olduğu hatırlatılarak, şöyle denildi: ''Bundan tam 21 yıl önce Türkiye üniversitelerindeki aydınlık ve ilerici birikime karşı darbecilerin en büyük saldırısı olan YÖK kuruldu. İlerici, devrimci ve yurtsever öğrencilerin simgesi ODTÜ'den koparılan Bilkent arazisine çöreklenen YÖK, Türkiye üniversite gençliğini yurtsever ve devrimci mücadeleden koparmak için kuruldu. YÖK'ün varlığında geçen onlarca yıl, üniversitelerde piyasacı, gerici ve emperyalizmle işbirlikçi saldırıya tanıklık etti.''

''Saldırıdan sorumlu olduğu'' ifade edilen kişilerin isimlerinin sıralandığı açıklamada bu kişilere yönelik eleştirilere yer verildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın da eleştirildiği açıklamada, üniversitelerdeki kadrolaşmalar nedeniyle ''yurtseverlik, ilericilik ve bağımsızlıktan bahseden öğrenci ve akademisyenlere savaş ilan edildiği''belirtildi.
Öğrenciler, protestoların ardından dağıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler