"Dava açılmasına izin verilmedi"

Baran Tursun'un yakınlarının da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında dava açılacağı haberlerine Adalet Bakanlığı'ndan yalanlama. Adalet Bakanlığı, İzmir'de dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan uyarı ateşi sonucu hayatını kaybeden Baran Tursun'un ailesi hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinden dava açılmasına izin verilmediğini, iki ayrı soruşturma talebinin de geri çevrildiğini bildirdi.

Yayınlanma: 06.11.2008 - 17:32
Abone Ol google-news

Adalet Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında, ''Baran Tursun'un yakınlarının da aralarında olduğu kişiler hakkında TCK'nın 301. maddesinden yargılama izni verildiği'' şeklinde ''tümüyle gerçeğe aykırı'' haberler yer aldığı anımsatıldı.

Baran Tursun'un yakınlarının da aralarında bulunduğu toplam 10 kişi hakkında, 14 Ocak 2008 ve 18 Ocak 2008 tarihlerindeki söz ve eylemlerinden dolayı Karşıyaka 3. Asliye Ceza Mahkemesi ve Karşıyaka 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde iki ayrı kamu davasının açıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Haberlerde iddia edildiğinin aksine, söz konusu kişilerin TCK'nın 301. maddesinden yargılanmaları talebiyle Adalet Bakanlığı'na iki ayrı başvuru yapılmış, her iki talep de soruşturma izni verilmeyerek geri çevrilmiştir. TCK'nın 301. maddesinden soruşturma yapılmasının adalet bakanının iznine bağlandığı yasa değişikliğinin 8 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından söz konusu davalarda durma kararı verilerek, Bakanlığımızdan izin talebinde bulunulmuştur. İzin talepleriyle ilgili incelemeler, 28 Ağustos 2008 ve 10 Ekim 2008 tarihlerinde tamamlanmış, her iki dosyada da TCK'nın 301. maddesinden soruşturma izni verilmemiştir. Aksi yöndeki iddia ve haberler kesinlikle doğru değildir.''

 

Davanın geçmişi

Karşıyaka ilçesi Bayraklı semtinde 25 Kasım 2007'de polis ekiplerinin ''Dur'' ihtarına uymadığı için kovaladıkları Baran Tursun yönetimindeki 35 AL 9207 plakalı araç, ağaçlara ve elektrik direğine çarpmıştı. EÜ Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan ve başının arka kısmında kurşun yarası tespit edilen Tursun, bir süre yaşam destek ünitesine bağlı tutulduktan sonra hayatını kaybetmişti.

Kovalamaca sırasında uyarı ateşi açtığı iddiasıyla gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan polis memuru Oral Emre Atar, ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

İlk duruşmada, Tursun'un kardeşi Şelale Tursun, yanında getirdiği yumurtaları sanık Oral Emre Atar'a atmıştı. Baba Mehmet Tursun ise dava görülürken duruşma salonundan ayrılarak, Karşıyaka Adalet Sarayı önünde basın mensuplarına açıklamalar yapmıştı. Cebinden çıkardığı kalemi kıran Tursun, ''Mahkemede figüran olmak istemiyoruz. Adalete güvenmiyoruz'' şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Cumhuriyet Savcısı Erol Bingöl, açıklamaları nedeniyle toplam 9 sanık hakkında TCK'nın 301 ve 277. maddelerinden dava açmış, yargılama, yasadaki değişiklik nedeniyle Adalet Bakanlığından izin çıkıncaya kadar durdurulmuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler