Babacan'dan Ferguson değerlendirmesi

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, İngiliz ITV televizyon kanalının "ITV Tonight" programında yayımlanan ve Türkiye'deki iki ayrı çocuk yurdunda çekilen görüntülerle ilgili olarak, "Türk hükümeti olarak ITV'de yayımlanan programın hazırlanmasıyla ilgili sergilenen yaklaşımdan büyük üzüntü duyduk" dedi.

Yayınlanma: 07.11.2008 - 10:01
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, 5 günlük AB turunun son durağı Londra'da  İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile iki buçuk saatten fazla süren bir görüşme yaptı. İki bakan, heyetlerinin de katıldığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşme sırasında ITV'nin  Türkiye'deki çocuk yurtlarıyla ilgili olarak yayımladığı programın da ele alındığını belirten Miliband, Babacan'ın, Türk hükümetinin bütün çocuklarına verdiği güçlü desteği görüşme sırasında da vurguladığını ifade etti.

Miliband, ITV'nin yayımladığı programın "bağımsız bir televizyon yayımı" olduğunu ve York Düşesi Sarah Ferguson'ın da "bağımsız bir kişilik" olduğunu hatırlattı.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun geniş ve kapsamlı bir soruşturma başlattığını ve iddiaların detaylı olarak incelendiğini kaydeden Babacan, "Bu konudaki hiçbir yanlış uygulama tolere edilemez,edilmeyecektir" dedi.

Soruşturma sonucunda, iddiaların doğruluğu kanıtlanır ve sorumlular tespit edilirse bunun da üzerine gidileceğini belirten Ali Babacan, iddialara konu edilen yerlerin sıradan yurtlar olmadığını, zihinsel engelli çocukların bakıldığı yerler olduğunu kaydetti.

"Tabii ki, kimse için zihinsel engelli küçük çocukların görüntülerini izlemek kolay değil. Tabii ki bunlar yürek burkan, acı görüntüler. Bu Türkiye'de de İngiltere'de de özellikle bu tür zihinsel engelli çocukların anne babaları için son derece üzücü manzaralar" diyen Babacan, Türkiye'nin insan hakları ile ilgili pek çok uluslararası anlaşmaya imza koymuş bir ülke olduğunu, bu anlaşmalar arasında çocuk hakları konvansiyonunun da yer aldığını hatırlattı.

Bu merkezlerin rutin olarak resmi ve hükümet dışı uluslararası örgütler tarafından denetime tabi tutulduklarını iddia eden Babacan, pek çok denetim yapma yetkisine sahip uluslararası organizasyonun daha önceden bildirimde bulunmaksızın, bu merkezleri ziyaret edebildiğini, bu merkezlerin bu tür kuruluşların yaptıkları her türlü denetime sonuna kadar açık olduğunu söyledi.

 

İngiliz TV kanallarına ve Ferguson'a davet

Bakan Babacan, bir yandan da Türkiye'nin bu tür merkezleri devamlı olarak yenilediğini ve bunların en yüksek standarda ulaştırılmaya çalışıldığını savunan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendi çocuklarımızın yararına olan her şeyi sonuna kadar yapıyoruz. Çocuklarımızın her şeyin en iyisini hakettiğine inanıyoruz. Onlar bizim evlatlarımız, kızlarımız ,oğullarımız. Onlarla ilgili dikkatli olunmasını isteriz. Çocuklarla ilgili uygulamalar konusundaki herhangi bir iddia, tarafımızdan büyük bir dikkatle ele alınır ve bu konudaki herhangi bir hatanın düzeltilmesi için gereken adım aciliyetle atılır."


Problemleri göz ardı etmediklerini, çözüm için son derece sıkı bir çalışma yaptıklarını belirten Babacan, Türkiye'deki engelli kimsesiz çocukların bakımı için 18 yeni kurumun yapımının sürdürüldüğünü iddia etti. Babacan, hükümet dolarak engelli çocuklarına kendileri bakmak isteyen ailelere de yardımda bulunulduğunu belirtti.

"Türk hükümeti olarak ITV'de yayımlanan programın hazırlanmasıyla ilgili sergilenen yaklaşımdan büyük üzüntü duyduk" diyen Babacan, York Düşesi Ferguson'un da yer aldığı gizli çekimlerin, bu çekime konu edilen çocuklar üzerinde yaratabileceği olumsuz etkinin hiç dikkate alınmadığını düşündüklerini bildirdi.

Babacan, "Böylesine hazırlıksız ve habersiz bir ziyaretin, bu çocukların zihinsel ve duygusal dünyalarına verebileceği zararın hiç dikkate alınmamış olmasından üzüntü duyduk" dedi.

"Ancak tabii ki bir yandan hataların düzeltilmesi için hala geç kalınmadığını düşünüyoruz" diyen Babacan, ITV kanalını, İngiltere'deki diğer televizyon kanallarını ve Ferguson'u bu konudaki gelişmeleri görmek üzere Türkiye'ye davet etti. Bakan Babacan, "Bu çocuklar bizim çocuklarımız, bu konuda dikkatli olunmasını isteriz" diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler