Talat Obama'dan umutlu

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Barack Obama'nın ABD Başkanı seçilmesinden dolaylı olarak etkileneceklerini belirterek, dünya sorunlarını barışçıl yollardan çözmesini beklediği ABD'nin Kıbrıs sorununa da olumlu etkisinin olacağını umduğunu belirtti.

Yayınlanma: 07.11.2008 - 11:51
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu'nun (YÖDAK) daveti üzerine KKTC'de bulunan Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

ABD'nin 'değişim'i

Barack Obama'nın ABD'nin yeni başkanı seçilmesinin sadece ABD için değil, dünyada bir değişim olduğunu belirten Talat, sözlerine şöyle devam etti:
''Bush dönemini düşündüğünde insanlık Obama dönemine daha fazla umut bağlıyor. Genel hatlarıyla dünyada daha iyiye doğru bir gidiş bekliyoruz. ABD'deki değişikliğin dünyanın başka ülkelerini saracağını ve en önemlisi dünya değerler sisteminde önemli dönüşümler görebileceğimiz gibi bir beklenti içindeyiz. Bundan dolaylı olarak biz de etkileneceğiz. Sonuçta Kıbrıs sorununu çözmek isteyen ve bunun için elinden gelen her çabayı ortaya koyan taraf olarak bizim endişe edeceğimiz bir şey yok. Tam tersine dünya sorunlarını barışçıl yollardan çözmesi yönünde hedef gütmesini umduğumuz ABD'nin, Kıbrıs sorununa katkıda bulunması son derece doğaldır diye düşünüyorum. Bu bakımdan olumlu etkisi olacağı umudundayım.''

 

Obama'nın 'işgalci' sözü

Bir gazetecinin, ''Obama'nın, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ta 'işgalci' olduğu yönünde açıklamaları bulunduğu'' şeklinde görüşleri olduğunu hatırlatması üzerine Talat, düşüncelerini şöyle açıkladı:
''Ne söyledi, ne söylemedi bilmiyorum. O dönemde Obama'nın bu konuda bir politikası olduğunu öğrendiğimizde araştırdık ve Obama'nın resmi internet sitesinde böyle açıklamaya rastlamadık. Ama unutmayın, seçim kampanyası sırasında özellikle batılı ülkelerde çok fazla şey söylendi. Seçim meydanında söylenenlerin sayın Obama'nın politikasına ne kadar yansıyacağını hep birlikte göreceğiz.''

Talat, Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeyini ''işgal'' etmediğini, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan bir görevi yerine getirmek üzere adaya müdahale ettiğini vurguladı.

Talat, ''O günden bugüne Kıbrıs sorunu çözülemediği için de Türk ordusu buradadır. Türkiye zaten 'ben burada kalıcıyım' demiyor, 'Kıbrıs sorunu adil bir çözüme kavuşturulsun, ben gideceğim' diyor'' ifadesini kullandı.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler