2010 Avrupa Kültür Başkenti unvanı devredildi

İstanbul, 'Avrupa Kültür Başkenti' unvanını aldığı bir yılı geride bıraktı. Onu ziyaret eden her alandaki sanatçının vurguladığı gibi "Dünyanın en ilham verici kenti" İstanbul'un Avrupa Kültür Başkentliği, dün akşam Harbiye Kongre Merkezi'nde düzenlenen kapanış töreni ile sona erdi.

Yayınlanma: 20.12.2010 - 12:20
Abone Ol google-news

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen ve geçen bir yılın değerlendirmesinin yapıldığı törende Avrupa Kültür Başkenti unvanının 2011 Avrupa Kültür Başkentleri Estonya’nın Tallinn kenti ve Finlandiya’nın Turku kentine devredildi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Koordinasyon Kurulu üyelerinden Avrupa Birliği İşlerinden sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Devlet Bakanı ve Ajans Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ajans Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi katıldı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, yabancı ülke temsilcileri ve ruhani liderlerin katıldığı tören 2010 etkinliklerini içeren bir tanıtım filmiyle başladı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı uzun konuşmada İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın çatısı altında sahne ve gösteri sanatlarından geleneksel sanatlara, müzik ve operadan görsel sanatlara 14 disiplin altında hayat geçirilen yaklaşık 600 proje ve dahilindeki 9 bin 500 etkinlik gerçekleştirildiğini belirtti. Avdagiç, “Bu akşam, ilk günkü heyecanını son güne kadar sürdüren, İstanbul için aşkla hizmet üreten bir ekibin Başkanı olmanın gururu ile sizlere hitap ediyorum. Başlayan her şeyin bir sonu olduğu gibi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinin de sonuna vardı ve sonuna geldik. Ama sadece zamanla kayıtlı olan etkinliklerin nihayetine geldik” diyerek İstanbul’un "kültür başkentliğinin" zaten ezelli ve ebetli bir nitelik olduğunu vurguladı. “Yedi tepeli İstanbul'un yedi bölgesinde İstanbullularla buluştuk. Etkinliklerimizin odak noktasına İstanbul kadar İstanbulluyu da koyduk. Çünkü bir şehrin, orada yaşayanlar tarafından algılandığı oranda şehir olacağına inandık. Yine inandık ki, İstanbul, yeniden fark edilmeyi, yeniden keşfedilmeyi bekleyen saklı bir hazineydi. Bu hazine, yağmalanmaktan ziyade ışıltılarını tüm insanlığa ve yeryüzüne yaymak istiyordu. İşte biz bunu yaptık” vefalı bir sevdalı gibi sadakatle hizmet ürettik.” derken 2010 için kapatılıp çivi çakılmayan Atatürk Kültür Merkezi gibi konulara dokunmadı. Bu süreç içinde ajansdan istifa edenleri mi, AKM’nin açılması için mücadele edenleri mi kimi kastettiğini açıklamadan; “Her hangi bir nedenle projesi uygulama imkanı bulamayan belli insanların bize saldırmalarını, amaçlarının üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğunu ibretle izledik ama kimseye bir şey söylemedik. Hepsini normal karşıladık. İstanbul’a talip olanın elbisesinde çamur izleri görmeyi azmetmesi gerektiğini işin başında biliyorduk..” diyen Avdagiç konuşmasını Ajans etkinliklerinin gerçekleşmesinde çalışan ve destek olan kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek noktaladı.

Avdagiç’in ardından Kadir Topbaş, Egemen Bağış,Hasan Yazıcı’da birer konuşma yaparak projelerin sürdürüleceğini, İstanbul’un önemini vurguladılar. İlk kez Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkeye bu ünvanın verilmiş olduğuna dikkat çektiler.

Kapanış töreni, konuşmaların çok uzaması nedeniyle giderek boşalan salonda Luigo Compaccio Quartet ve Swing A La Turc Project’in ortak performansı olan “İstanbul’dan Yansımalar” adlı konseriyle sona erdi.

Etkinlikler Yıl Sonuna Kadar Devam Edecek

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM) ile işbirliği içerisinde, İstanbul Kadı Sicilleri’ni gün ışığına çıkarıyor. Bugün, 30 ciltlik bu seçki külliyatın lansmanı  gerçekleşecek. İstanbul’u anlatan yaklaşık 350 madde içeren İstanbul Ansiklopedisi, ilgilileriyle yarın buluşacak. İstanbul'un tüm kültürel mirasına ilişkin detaylı bilgilerin, raporların, fotoğraflar ve tabloların internet ortamında erişilebilir hale getirilmesini sağlayacak olan İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri projesinin tanıtımı da yarın yapılacak 23 Aralık Perşembe akşamı düzenlenecek İstanbul 2010 Gönüllüleri Kapanış Buluşması’nda bir araya gelecek gönüllüler, Avrupa Kültür Başkenti unvanına veda ederken katılım belgelerini Sepetçiler Kasrı’nda alacaklar. Halk müziğimizin önde gelen sanatçılarından Aynur Doğan ile Erkan Oğur-İsmail Hakkı Demircioğlu konseri 24 Aralık tarihinde Harbiye Kongre Merkezi’nde İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Dünyaca ünlü müzisyenimiz Timur Selçuk ile birlikte Mayıs 2010’da hayata geçen Münirİstanbul konseri 26 Aralık tarihinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda bir kez daha buluşacak. İstanbul’u kadim bir zevkin tarihten günümüze doğru süzülen ince zevk çizgisiyle terenmüm eden Münir Nurettin şarkıları, Timur Selçuk’un yönetimindeki senfonik orkestra, Türk Müziği Müziği korosu ve Türk Müziği sazlarından oluşan

yaklaşık 100 kişilik bir ekibe ek olarak günümüz Türk Müziği dünyasının önde gelen dört solistinin katılımıyla sahne alacak. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü sınırları içerisinde bulunan ve klasik dönem Osmanlı anıtlarından birisi olan Otağ-ı Hümayun Binası kapılarını 27 Aralık’ta açacak. Kavacık’ta mevcut bulunan TÜRVAK – Türker İnanoğlu Vakfı Sinema ve Tiyatro Müzesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Beyoğlu Belediyesi işbirliği ile aslında ait olduğu mekan Yeşilçam’a  geri dönüyor. Beyoğlu Galatasaray’da ki yeni binasınıa 30 Aralık’ta taşınacak.

Fotoğraf:Uğur Demir


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler