Atmosferde süper sera gazı

Karbondioksitten 17.000 kez kuvvetli olan bir sera gazının atmosferdeki oranının bugüne dek sanılandan çok daha yüksek olduğu anlaşıldı. Nitrojen trifluorid (NF3), her şeyden önce düz ekran ve bilgisayar devrelerinin üretimiyle ortaya çıkmakta ve halihazırdaki yöntemlerle kesin olarak ölçülemiyordu. Yeni analiz yöntemleri sayesinde NF3 değerlerinin yılda yaklaşık olarak yüzde on bir oranında arttığı saptandı.

Yayınlanma: 07.11.2008 - 15:53
Abone Ol google-news

Azot bileşimi nitrojen trifluorid (NF3) daha çok sıvı kristal ekranların, ince tabakalı güneş hücreleri veya mikro devrelerin üretimi sırasında açığa çıkıyor. Bu emisyonların varlığı uzun bir süredir o kadar düşük kabul ediliyordu ki gazın sera etkisi karbondioksitten 17.000 misli olmasına rağmen 1997 yılındaki Kyoto Protokol kataloguna bile alınmamıştı. Ayrıca atmosferdeki kalıcılık süresi beş misli yüksek olduğu için daha uzun süre etkili olmakta.

Halihazırdaki teknolojilerle atmosferdeki nitrojen trifluorid gazının atmosferdeki oranını kesin olarak ölçmek mümkün değildi. Atmosferdeki varlığı sadece tahmin edilebiliyordu. Mesela 2006 yılında 1.200 ton olarak tahmin edilmişti. Kaliforniya Üniversitesi’ne bağlı Scripps Oşinografi Enstitüsü araştırmacıları, şimdi son otuz yılın hava örneklerini yeni analiz tekniğiyle ölçtüler. Elde edilen sonuçlara göre bugüne kadar ki oranlar neredeyse dört misli düşük tahmin edilmiş diyor bilim insanları “Geophysical Research Letters” dergisinde. 2006 yılına ait örneklerde araştırmacılar, atmosferde 4.200 tona denk düşen yoğunluklar ölçmüşler.

Bu oran 2008 yılına dek 5.400 tona çıkmış. Bu da yüzde on birlik bir artış demek. Gazın toplam oranı 1978’deki 0,02 ppt’den (trilyonda bir parçacık) 0,454 ppt’ye çıkmış 2008’e kadar. Gazın kuzey yarımküredeki yoğunluğu, güney yarımküreye göre çok daha fazla.

Son derece kuvvetli bir sera gazı olan NH3’ün atmosferdeki artışı, birçok endüstrinin iklime zarar veren diğer bir gaz olan flüorhidrokarbüre alternatif olarak nitrojen fluorid kullanmalarıyla ilgili. Sonuçlar elektronik endüstrisinin iklim değişimi üzerindeki etkisini göstermesi açısından önem taşımakta.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler