Sevigen: 'Aile üzerindeki baskı devam ediyor'

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun ile CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, ''Aile üzerindeki psikolojik baskı devam ediyor'' dedi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise, Baran Tursun'un ailesinin açıklamaları hakkında kendisine 2 dosya geldiğini fakat aile hakkında dava açılmasına izin vermediğini belirtti.

Yayınlanma: 07.11.2008 - 18:36
Abone Ol google-news

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, Adalet Bakanlığı'nın, İzmir'de dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan ''uyarı ateşi''nden hayatını kaybeden Baran Tursun'un ailesi hakkında TCK'nın 301. maddesinden dava açılmasına izin vermediğini anımsatarak, ''301. maddeyi kaldırdın, ama 277. maddeden yargılanacaklar ve belki de ceza alacaklar. Aile üzerindeki psikolojik baskı devam ediyor'' dedi.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun ile CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, 5 ve 6 Kasım tarihli basın yayın organlarında Adalet Bakanlığı'nın, Mehmet Tursun'un da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında TCK'nın 301. maddesinden yargılama izni verdiğine ilişkin haberler yer aldığını ve bunun üzerine de dün mağdur ailelerle basın toplantısı düzenlediğini anımsattı.

Toplantının ardından akşam saatlerinde Adalet Bakanlığı'nın söz konusu kişiler hakkında TCK'nın 301. maddesinden dava açılmasına izin verilmediğine yönelik açıklama yaptığını anlatan Sevigen, ''Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin görevini geç yapmıştır. Aile günlerce 301'den yargılanma baskısıyla yaşamıştır'' diye konuştu.

Sevigen, bu durumda söz konusu kişilerin TCK'nın 301. maddesinden yargılanmayacağını, ancak aynı davanın açılmasına gerekçe gösterilen TCK'nın ''yargı görevi yapanı etkileme'' başlıklı 277. maddesinden yargılanmaya başlanacaklarını ifade etti.

Cumhuriyet savcısının ''biri olmazsa biri olur'' mantığı ile iddianame hazırladığını savunan Sevigen, ''Aile üzerindeki yargılanma ve ceza alma baskısı devam ediyor. TCK'nın 301. maddesini kaldırdın, ama 277. maddeden yargılanacaklar ve belki de ceza alacaklar. Aile üzerindeki psikolojik baskı devam ediyor'' görüşünü dile getirdi.

''Baran Tursun'un katledildiğini'' söyleyen Sevigen, ''ailenin, çocuklarını öldüren polisin duruşmasında mahkeme salonunda kendine zor yer bulduğunu ve polislerin baskısı altında duruşmayı takip ettiğini'' anlattı.

 

Mehmet Ali Şahin'in açıklamaları

İzmir'de öldürülen Baran Tursun'un ailesinin 301. madde ile yargılandığı iddiasıyla ilgili açıklamalarda da bulunan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, şunları söyledi:
''CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, partisinin genel merkezinde bir basın toplantısı düzenliyor. Yanına da bir süre önce İzmir'de hayatını kaybeden Baran Tursun ve ailesi ile Antalya'da hayatını kaybeden gencin babasını almış. Her iki aileye de baş sağlığı diliyorum. Yargı bu konuda, yasal çerçevede, üzerine ne düşerse en iyi şekilde yerine getirecektir. Bu konuda sorumluluğu olanlar kanunda karşılığı neyse onunla cezalandırılacaklardır. Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun demiş ki (Adalet Bakanı izin verdi ben oğlumun vefatından sonra yargıyı eleştirmiştim. Şimdi 301. maddeden yargılanacağım.) Mehmet Tursun'un bu lafları üzerine Mehmet Sevigen ise (Çok ayıp bir şey. Mehmet Ali Şahin'i çok iyi tanıyorum onun adına utanıyorum. Özür dilemesi gerekirken buradan da baskı yapıyor. Toplumun önüne nasıl bir adalet bakanıyım diye çıkacak bunu merak ediyorum) demiş.

Bugün bir köşe yazarı (Adalet Bakanı insanlığı unuttu) diye başlık atmış. Bütün bu olayların üzerine Mehmet Tursun'un avukatı bir açıklama yaptı. Yanlış anlama olduğunu söyledi. Şimdi olayı ben biliyorum. Mehmet Tursun ve ailesinin açıklamalarıyla ilgili iki dosya bana geldi. Ben izin vermedim. Oğlunu kaybetmiş olan bir babanın o infial içerisinde bu tür sözlerini söylemesini normal karşılamamız gerekir. Üzüntü verici olsa da bunlar ifade özgürlüğü olarak değerlendirilir. Birine üç ay önce, birine bir ay önce dava açılmasına izin vermedim. Ben izin vermediğim halde izin vermişim gibi gösterildi.

Bunların söyledikleri her söz, yazdıkları her yazı aynı bunun gibidir. Bunlar çamur at izi kalsın diye düşünürler. Ben isim vermemişim, vermiş gibi hareket ederek kamuoyunu yanıltmaya çalışıyorlar. Adam bir sorar? Ben şimdi Sevigen'e soruyorum. Siz nasıl dolaşacaksınız şimdi. Utanmayacak mısınız? Yazıyı yazan köşe yazarını sabahleyin aradım. Bana bazı gazeteler yazmıştı dedi. Zaten Türkiye'de gazete haberlerini toplayarak bize dava açmadılar mı? Gazete kupürleri ile partimizi kapatmaya çalışmadılar mı? Yapmadığımız bir şey yapılmış gibi gösterilerek Türkiye'de çok çirkin siyaset yapılıyor. Biz Adalet ve Kalkınma Partililer olarak ismimiz gibi, başımız dik, alnımız açıktır. Bu ülkeye hizmet etme görevini bize aziz milletimiz vermiştir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler