Evren'den Obama gaffı

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ABD başkanlık seçimlerini değerlendirdi. Evren bir dönem televizyonlarda yayınlanan ve siyahlara yapılan zulümleri anlatan dizileri izlerken çok sinirlendiğini ve asabının bozulduğunu ifade etti. Evren, Obama'nın insan olarak yaratıldığını ve siyah olmasının onun ihtiyarında olmadığını söyleyerek bir gaffa imza attı.

Yayınlanma: 08.11.2008 - 09:01
Abone Ol google-news

7.Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Barack Obama'nın ABD'nin 44'üncü başkanı seçilmesinin bütün dünyayı sevindirdiğini belirterek, ''Amerikalılar doğru bir karar aldılar'' dedi.

ABD'nin 44'üncü başkanı seçilen Barack Obama'nın insan olarak yaratıldığını ve siyah olmasının onun ihtiyarında olmadığına işaret eden Evren, ''Allah öyle istemiş, öyle yaratmış. Kaç tane üniversite bitirmiş. Diğer beyaz insanlar gibi tahsilini görmüş. Spor sahalarında görüyoruz, siyahların önüne geçilemiyor. Allah onlara da o özellikleri vermiş. Ayrım yapmak doğru değildi ama bu dönemlere gelinceye kadar çok zaman geçti aradan. Devletler de milletler de yaptıklarının yanlış olduğunu anladılar.'' dedi.

Evren, Türkiye'de televizyon yayınlarının başladığı dönemlerde her gün yayınlanan bir dizi olduğunu anımsatarak, ''Bu dizi, Amerika'da yaşayan siyahlara yapılan zulümleri anlatıyordu. O diziyi seyrettiğim zaman sinirlenmiştim, asabım bozulmuştu. Beyazların gittiği okula siyahlar gidemezdi. Beyazların bindiği otobüse siyahlar binemezdi. Kedi köpek gibi muamele görürlerdi. Şimdi ne hale geldi, o uygulamaların yanlış olduğu anlaşıldı. İnsan insandır. İnsanların rengine, boyuna değil yetişme şekline, ahlakına bakmak lazım. Obama da kendisini yetiştirip beğendirmiş. Siyahlardan daha çok beyazlar oy vermiş'' diye konuştu.

 

''Siyahlarla, Kürtlerin durumu aynı değil"

Amerika'da yaşayan siyahlarla, Türkiye'deki Kürtlerin durumunun aynı olmadığına dikkati çeken Evren, Türkiye'de yaşayan Kürt vatandaşların siyahlara yapılan hiçbir ayrımla karşılaşmadığını söyledi.

Kenan Evren, şöyle konuştu:

''Bugüne kadar Kürtlerle aramızda bir ayrılık gayrılık olmadı. Biz de Amerika'daki beyazlarla siyahlar arasındaki gibi şeyler olmadı. 90 yaşını geçtim, bilirim hiçbir zaman Türk-Kürt ayrımı yoktur. Askeri okullarda okurken, Kürt arkadaşlarımız vardı şakalaşırdık 'Gel Kürt buraya' derdik. Hiç kızmazlardı. Kürt arkadaşlarımız, bizim gibi general oldu, subay oldu. Başbakan, bakan ve cumhurbaşkanı olan var. Bizde o ayrım yoktu. Fakat ayrımı soktular bize. Dış güçler, 'size kötü muamele yapılıyor, sizi ayrı olarak görüyorlar' diye diye onları kışkırttılar. Teröre bulaştırdılar. Ondan çekiyoruz biz. Yoksa o terör olmasaydı, oradaki Kürtler bizden ayrılmayı kesinlikle istemezler.

Amerika gibi değiliz biz. Biz onlara öyle bir muamele yapmadık, savaşlarda beraber savaştık, evlendik.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler