ABD otomobil endüstrisi zorda

ABD'nin iki otomobil dev firması General Motors (GM) ve Ford'un, yılın üçüncü çeyreğinde beklenenden de büyük kayıplarının olması, artan nakit ihtiyacı ve düşen otomobil satışları nedeniyle maliyetleri düşürmek için yollar aradığı belirtiliyor.

Yayınlanma: 08.11.2008 - 09:51
Abone Ol google-news

ABD'nin iki otomobil dev firması General Motors (GM) ve Ford maliyetleri düşürmek için agresif adımlar atmaya hazırlanırken dünyanın bir numaralı otomobil firması Toyota ile BMW ve Daimler firmaları, 2008 için öngördüğü karı aşağı yönlü revize ettiler.

ABD Başkanı seçilen Barack Obama yaptığı açıklamada, ABD otomobil sanayisine yardım edilmesinin en öncelikli işleri arasında yer aldığını belirtti.

GM'nin hisse senetleri dün yüzde 9'dan fazla değer kaybederken Ford'un hisseleri yüzde 2 değer kazandı. Her iki firmanın toplam 14,6 milyar dolar nakit paraya ihtiyaç duyduğu ifade ediliyor.

ABD'nin en büyük otomobil firması GM'nin 2008 yılının üçüncü çeyreğinde 4,2 milyar dolar kayıpla kapatması ardından çalışan sayısında indirime gideceğini açıkladı. GM, ayrıca otomobil satışlarında görülen gerileme sonucunda 2009 yılı için öngördüğü harcama kaleminde 2,5 milyar dolarlık bir indirime gidebileceğini bildirdi.

2008 yılının üçüncü çeyreğinde 2,98 milyar dolar zarar açıklayan Ford firması, çalışanların ücretlerinde yüzde 10 indirime gidebileceği ifade ediliyor.

GM ve Ford'un hisse senetleri bu yıl önemli ölçüde değer kaybetti. GM'nin hisse senedi yüzde 83, Ford'un ki de yüzde 71 oranında değer yitirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler