Soykırım kararları çözüm değil

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, kabul edilen "soykırım" kararlarının çare olmadığını söyleyerek "Biz ilelebet komşu olacağımız Türkiye ile dost olmak istiyoruz" dedi. Nalbantyan Dağlık Karabağ'ın bağımsızlık ilanının uluslararası hukuka aykırı düşmeyeceğini de savundu.

Yayınlanma: 08.11.2008 - 14:41
Abone Ol google-news

İsveç’de “Ermenistan ve Kafkaslarda Güvenlik” konulu bir konferans düzenleyen Ermenistan Dışişleri Bakanı  Edvard Nalbandyan, Türkiye ile ilişkilerin çok olumlu seyrettiğini belirtti.

Nalbandyan, bir diaspora Ermenisi’nin bazı ülkelerde parlamentolarda alınmış soykırım kararlarını hatırlatması üzerine, “Bir tek Ermeni’nin bile soykırım konusunda kuşkusu yoktur ama ilişkileri normalleştirmek için bunu öne sürmek çare değildir. Yirmi ülke soykırım kararı almış, elli ülkede daha alınsa ne olacak? Biz ilelebet komşu olacağımız Türkiye ile dost olmak istiyoruz” dedi.

Konuşmasında Dağlık Karabağ sorununa ağırlık veren Ermeni Dışişleri Bakanı, Ermenistan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları arasında arasında başlayan görüşmelerin ilkinde olumlu bir hava doğduğunu ve gelişmenin sevindirici olduğunu söyledi. Dağlık Karabağ sorununun çözümünde ilkesel yaklaşımlardan söz eden Ermeni Dışişleri Bakanı, ilkesel olarak Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını ilan edebileceğini söyledi.

Azerbaycan Büyükelçisi’nin bağımsızlık ilanının uluslararası hukuku çiğnemek anlamına geleceğini söylemesi üzerine Nalbandyan, “1960’da dünyada 80 devlet vardı, bugün 200 devlet var. Bunlar bölgesel anlaşmazlıklar üzerine bağımsızlıklarını ilan etmiş devletlerdir” diyerek, Dağlık Karabağ’ın bağımsızlık ilanının uluslararası hukuka aykırı düşmeyeceğini savundu.

Nalbandian, Dağlık Karabağ’daki Azerilerin nüfusun yüzde 20’sini oluşturduğunu söyledi. Türkiye’nin Yerevan’la diplomatik ilişkilerin başlaması için Dağlık Karabağ sorununun çözümünü şart koştuğunun hatırlatılması üzerine Ermeni Dışişleri Bakanı “Sanmıyorum” diye görüş bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler