Karadeniz'i nehirler kirletiyor

İstanbul'da gerçekleştirilen ''Karadeniz Bölgesel Su Konferansı''nda Karadeniz'de yaşanan kirlilik ve bunun nedenleri ele alınıyor. Karadeniz'i yüzde 85 oranında uluslararası nehirler tarafından kirlendiğini belirten uzmanlar deniz kirliliği konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunuyor.

Yayınlanma: 08.11.2008 - 14:23
Abone Ol google-news

İstanbul'da, 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında gerçekleşecek ''5. Dünya Su Forumu'' çerçevesinde düzenlenen ''Karadeniz Bölgesel Su Konferansı'' bölge ülke temsilcilerinin katılımıyla başladı.

The Marmara Oteli'nde gerçekleştirilen konferansın açılışında ve düzenlenen basın toplantısında konuşan 5. Dünya Su Forumu Uluslararası İzleme Kurulu Eş Başkanı, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, enerji, çevre ve tarım gibi alanlarda büyük öneme sahip olan ve bu sebeple çatışmalara da yol açan suyun, dünya üzerinde eşit bir biçimde dağılmadığını söyledi.

Sarıkaya, su yetersizliği, suyun kalitesinin bozulması, selin etkileri gibi konuların suyun dikkatli yönetimini zorunlu kıldığını kaydederek, Türkiye'nin son yıllarda küresel iklim değişikliği ile su alanında sorun yaşamaya başlayan ''yarı kurak'' bir ülke olduğunu savundu.

5. Dünya Su Forumu çerçevesinde, su konusunda sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirmeyi amaçladıklarını kaydeden Sarıkaya, Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna'nın ilgili bakanlık temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen ''Karadeniz Bölgesel Su Konferansı''ndan çıkacak sonuçların, Mart 2009'da yapılacak foruma dahil edileceğini bildirdi.

Hasan Zuhuri Sarıkaya, bölge ülkeleri ile birlikte Karadeniz'in kirliliğe karşı korunması ve su yönetimi konularında yapılan çalışmaların, 5. Dünya Su Forumu ve sonrasında da devam edeceğini belirtti.

 

Karadeniz'deki kirlilik

Sarıkaya, Karadeniz'de suyun dağıtımı gibi, su yönetimiyle ilgili konularda problemler yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

''1997 yılından beri yapılan çalışmalarla Tuna Nehri'nden Karadeniz'e gelen kirlilik yüzde 50 azaldı. Ama hala en büyük kirletici Tuna Nehri. Karadeniz'i yüzde 85 oranında uluslararası nehirler kirletiyor. Örneğin, Avrupa Birliği üyesi bir ülke olan Macaristan'da hala atık su arıtma tesisi yok. Artık AB üyesi olduğu için bunları mutlaka yapacaktır. Bulgaristan ve Romanya'nın, AB ülkesi olması sebebiyle, AB Karadeniz'e komşu oldu. Bu yüzden Bükreş Sözleşmesi'nde de değişiklikler olabilir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler