Sporda yılın olayları-Ağustos 2010

2010 yılının ağustos ayında başlayan ve Türkiye'nin bugüne dek düzenlediği en önemli spor organizasyonlarından biri olan Dünya Basketbol Şampiyonası finalleri, hem organizasyon, hem de sportif başarı açısısından Türkiye'ye büyük bir başarı getirdi.

Yayınlanma: 27.12.2010 - 20:09
Abone Ol google-news

4 kentin mükemmel bir evsahipliği yaptığı üst düzey organizasyonda ulusal takım, tarihinin en büyük başarısına ulaşarak finale kaldı ve finalde ''dünya devi'' ABD'ye yitirip, ikincilik derecesiyle tüm Türkiye'ye büyük bir sevinç yaşattı.

Ayrıca bu ayda futboldaki Süper Kupa mücadelelerinde Türkiye'de Trabzonspor, Avrupa'da da Atletico Madrid mutlu sona ulaştılar. 2010 yılının ağustos ayında yurtta ve dünyada spor olayları kronolojisi şöyle:

3 Ağustos:

-Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki 13. Avrupa Yıldızlar Serbest Güreş Şampiyonası'nda Rusya, 7 altın, 1'er de gümüş ve bronz madalya ve 91 puanla takım birinciliğine ulaşırken, 58 kiloda Sabahattin Kılıçsallayan ile 1 altın, ayrıca 1 gümüş ve 3 de bronz madalya kazanan Türkiye, 66 puanla 3. sırada yer aldı.

-Macaristan'ın Pecs kentindeki 5. Avrupa Birliği Bayanlar Boks Şampiyonası'nda Türkiye, 3'er altın (46 kilo Serpil Yassıkaya, 54 kilo Ayşe Taş, 64 kilo Gülsüm Tatar) ve bronzun yanısıra, 1 de gümüş madalya kazandı ve 24 puanla takım birinciliğine ulaştı.

4 Ağustos:

-Makedonya'nın Nov Dojran kentindeki 9. Balkan Genç Erkekler Voleybol Şampiyonası'nda, finalde Sırbistan, Yunanistan'ı 3-1 yenerek şampiyon, Türkiye de Bulgaristan'a aynı skorla üstünlük sağlayarak 3. oldu.

-Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki 30. Avrupa Yüzme, Atlama ve Senkronize Yüzme Şampiyonası'nda Türk sporcuları madalya kazanamazlarken, birinciliği Rusya, 13 altın, 7 gümüş ve 8 bronz, ikinciliği Almanya, 8 altın, 9 gümüş ve 3 bronz, üçüncülüğü de Fransa, 8'er altın ve gümüşün yanısıra 7 bronz madalyayla kazandı.

5 Ağustos:

-Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki 11. Avrupa Yıldız Bayanlar Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 38 kiloda Evin Demirhan ile 1 altın, ayrıca 1 gümüş, 2 de bronz madalya kazanarak, 49 puanla takım halinde 4. oldu. Takım birinciliği ise 3 altın, 1 gümüş, 5 bronz madalya ve 83 puanı olan Ukrayna'ya gitti.

-Karadağ'ın Bar kentindeki 24. Avrupa Yıldız Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda Hırvatistan, finalde Litvanya'yı 80-52 yenerek 2. kez şampiyon, Türkiye de İspanya'yı 75-64 yenerek 3. oldu.

6 Ağustos:

-Atletizmde ilk kez düzenlenen ''Elmas Lig''in, İsveç'in başkenti Stockholm'deki 11. ayağında Türk sporcu Alemitu Bekele Degfa, bayanlar 5 bin metrede 14.42.62'lik dereceyle 2. oldu.

-Adidas İstanbul Cup Uluslararası Erkekler Basketbol Turnuvası'nda, 3 maçını da kazanan Sırbistan, 6 puanla şampiyonluğa ulaşırken, (A) Ulusal Takım da 2 galibiyet, 1 yenilgi ve 5 puanla ikinciliği elde etti.

7 Ağustos:

-Edirne'deki Balkan Yıldızlar Atletizm Şampiyonası'nda Türkiye, takım halinde kızlarda 122 puanlı Romanya'nın ardından 111 puanla 2., erkeklerde de 122 puanla ilk sırayı aldı.

-Futbolda İstanbul'daki 5. TFF Süper Kupa mücadelesinde Ziraat Türkiye Kupası sahibi Trabzonspor, Turkcell Süper Lig Şampiyonu Bursaspor'u 3-0 yenerek, kupayı ilk kez müzesine götürdü.

-Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki 13. Avrupa Yıldızlar Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 3 bronz madalya ve 32 puanla 6. sırada kalırken, Rusya ise 3 altın, 2 gümüş, 1 bronz madalya ve 73 puanla takım birinciliğini aldı.

8 Ağustos:

-Binicilikte İstanbul'daki 45. Atatürk Kupası'nı, İstanbul Atlıspor Kulübü'nden Hüsnü Dinç, ''Saran'' adlı atıyla kazandı.

-Almanya'nın Stuttgart kentindeki Avrupa Genç Erkekler Sutopu Şampiyonası'nda Türkiye, 3'er galibiyet ve yenilgiyle 10. sırada kaldı. Şampiyonluğu, finalde Yunanistan'ı 13-12 yenen İtalya'nın aldığı şampiyonada, Hırvatistan da Sırbistan önündeki 8-6'lık galibiyetiyle üçüncülüğü elde etti.

9 Ağustos:

-62. American Express İstanbul Challenger Uluslararası Erkekler Tenis Turnuvası'nda (TED Open) şampiyonluğu, finalde Kazak Mikhail Kukushkin'i 2-1 yenen Fransız Adrian Mannarino aldı.

11 Ağustos:
-(A) Ulusal Futbol Takımı, Romanya ile İstanbul'da yaptığı özel maçta Emre Belözoğlu ve Arda'nın golleriyle 2-0 galip geldi.

-Bosna-Hersek'in Banja Luka kentindeki 9. Balkan Genç Bayanlar Voleybol Şampiyonası'nda Sırbistan, finalde Türkiye'yi 3-0 yenerek 5. kez şampiyon, Yunanistan da Romanya'yı 3-1 yenerek 3. oldu.

-Almanya'nın başkenti Berlin'deki Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası'nda ilk 3 sırayı, erkeklerde Hollanda, Avusturya ve Letonya, bayanlarda da Almanya, Almanya ve Hollanda ekipleri aldılar.

12 Ağustos:

-İstanbul'daki Uluslararası Caner Erdoğru Yıldız Erkekler Sutopu Turnuvası'nda Yunanistan, yenilgisiz şampiyonluğa ulaşırken, Türkiye ise beşincilikle yetindi.
-Yunanistan'ın Kozani ve Ptolemaida kentlerindeki 22. Avrupa Yıldız Bayanlar Basketbol Şampiyonası'nda Türkiye, 6 galibiyet ve 3 yenilgiyle 6. sırada kalırken, şampiyonluğu ise finalde Hırvatistan'ı 71-53 yenen Rusya, 12. kez kazandı. Üçüncülüğü ise Sırbistan'ı 50-44 yenen Fransa aldı.

13 Ağustos:

-Almanya'nın Bamberg kentindeki 22. Uluslararası Beko Supercup Erkekler Basketbol Turnuvası'nda 3 maçını da yitiren (A) Ulusal Takım, 4. ve son sıradan kurtulamazken, şampiyonluğu ise 3 maçını da kazanıp 6 puan toplayan Litvanya elde etti.

14 Ağustos:

-Sırbistan'ın Kikinda kentindeki Balkan Ümitler Judo Şampiyonası'nda Türkiye, erkekler ve bayanlarda toplam 5 altın madalya aldı.

-Singapur'daki 1. Dünya Gençlik Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye, serbest güreş 76 kiloda Resul Kalaycı ile 1 altın, ayrıca 3 gümüş ve 6 bronz madalyayla klasmanda 35. sırayı aldı. Oyunlarda birinciliği 30 altın, 16 gümüş ve 5 bronz madalyayla elde eden Çin Halk Cumhuriyeti'ni klasmanda, Rusya, 18 altın, 14 gümüş ve 11 bronz ve Güney Kore de 11 altın, 4'er de gümüş ve bronz madalyayla izledi.

17 Ağustos:

Edirne'deki Avrupa Bayanlar Softbol Şampiyonası'nda Türkiye, son sırayı alırken, finalde İsveç'i 10-0 yenen Avusturya ise şampiyonluğa ulaştı.

19 Ağustos:

-Atletizmde bu yıl ilk kez düzenlenen Elmas Lig'in, İsviçre'nin Zürih kentindeki 13. ayağında Türk bayan sporculardan Avrupa Şampiyonu Nevin Yanıt, 100 metre engellide 6., 1500 metrede de Aslı Çakır 11. oldu.

-Polonya'nın Poznan kentindeki Dünya Durgun Su Kano-Kayak Şampiyonası'nda Türk sporcuları başarılı olamazlarken, Macaristan, 6 altın, 5 gümüş ve 1 bronz madalyayla birinciliği, Almanya, 5 altın, 4 gümüş ve 2 bronz madalyayla ikinciliği, Kanada da 4 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalyayla üçüncülüğü elde etti.

21 Ağustos:

-Ankara'daki ''Efes Pilsen World Cup-9'' uluslararası erkekler basketbol turnuvasında Arjantin, 3 maçını da kazanarak, 6 puanla şampiyonluğa ulaşırken, Türkiye, 2 galibiyet, 1 yenilgi ve 5 puanla ikinciliği, Lübnan da 1 galibiyet, 2 yenilgi ve 4 puanla üçüncülüğü aldı.

23 Ağustos:

-Fransa'nın başkenti Paris'teki 18. Dünya Badminton Şampiyonası'nda Çin Halk Cumhuriyeti, 5 altın, 3'er de gümüş ve bronz madalyayla şampiyonaya damgasını vurdu.

25 Ağustos:

-Futbolda 6. Bayanlar Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 5. Grup'taki 8. ve son maçında (A) Ulusal Takım, Samsun'da Avusturya ile 2-2 berabere kalarak, gruptaki mücadelesini 7 puanla 4. sırada kapadı ve elendi. İngiltere ise 22 puanla birinciliği elde etti.

-Voleybolda Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ningbo kentindeki 18. Dünya Bayanlar Grand Prix finalleri sonunda ABD, 5 maçını da kazanarak, 13 puanla 3. kez şampiyon olurken, Brezilya, 11 puanla ikinciliği ve İtalya da 7 puan ve averajla üçüncülüğü elde etti.

26 Ağustos:

-Futbolda UEFA Avrupa Ligi play-off turunda, Türk temsilcilerinden Beşiktaş, Finli rakibi HJK Helsinki'yi 2-0 ve 4-0'lık skorlarla elerken, Fenerbahçe, Yunan PAOK Selanik'e 0-1 ve 1-1, Galatasaray, Ukrayna'dan Karpathy Lvov'a 2-2 ve 1-1, Trabzonspor da İngiliz FC Liverpool'a 0-1 ve 1-2'lik skorlarla elendi.

27 Ağustos:

-Futbolda Monaco'daki 36. Avrupa Süper Kupası mücadelesini, Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonu İtalyan FC Internazionale Milan'ı 2-0 yenen UEFA Avrupa Ligi Şampiyonu İspanyol Atletico Madrid ilk kez kazandı.

-Atletizmde bu yıl ilk kez düzenlenen Elmas Lig'in, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki 14. ve son ayağında, bayanlar 5 bin metrede Türk sporcularından Avrupa Şampiyonu Alemitu Bekele Degfa, 14.36.79 ile 4., Elvan Abeylegesse ise 14.39.61 ile 6. oldu.

28 Ağustos:

-Atletizmde 2010 sezonu Süper Lig mücadelesini, Ankara'daki 3. ve final kademesi müsabakaları sonunda ENKA Spor, bayanlarda 425, erkeklerde de 436 puanla şampiyon olarak noktaladı.

-Belarus'un Mogulev ve Bobruisk kentlerindeki 20. Avrupa Genç Erkekler Voleybol Şampiyonası'nda Türkiye, gruptaki 5 maçını da yitirerek şampiyonayı 12. ve son sırada tamamladı. Şampiyonada, finalde Rusya, Bulgaristan'a 3-1 üstünlük sağlayarak şampiyonluğa, Sırbistan da Hollanda'yı 3-2 yenerek üçüncülüğe ulaştı.

-Yılın en önemli spor organizasyonlarından biri olan ve Türkiye'nin ilk kez Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri'de evsahipliği yaptığı 16. Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda (A) Ulusal Takım, tarihsel bir başarıya imza atarak ilk kez final oynadı ve finalde ABD'ye 81-64 yenilerek gümüş madalya elde etti.

ABD'nin 4. kez şampiyonluğa uzandığı organizasyonda üçüncülük ise Sırbistan'ı 99-88 yenen Litvanya'nın oldu. Şampiyonanın ''en değerli oyuncusu'' olarak ABD'den Kevin Durant seçildi.

29 Ağustos:

-33. Avrupa Bayanlar Basketbol Şampiyonası Elemeleri (C) Grubu'nda yer alan Türkiye, 8 maçta 7 galibiyet, 1 yenilgi ve 15 puanla ilk sırayı alarak finallere kaldı.

-Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki Avrupa 29. Erkekler ve 13. Bayanlar Sutopu Şampiyonası'nda erkeklerde finalde İtalya'yı 7-3 yenen Hırvatistan birinciliği, Macaristan'ı 10-8 yenen Sırbistan da üçüncülüğü alırken, bayanlarda ise finalde Yunanistan'a 11-6 üstünlük sağlayan Rusya şampiyonluğa, İtalya'yı 14-12 yenen Hollanda da üçüncülüğe ulaştı.

Şampiyonayı 1 galibiyet ve 6 yenilgiyle kapayan Türkiye ise 10. sıradan kurtulamadı.
-Çim hokeyinde Arjantin'in Rosario kentindeki 12. Bayanlar Dünya Kupası mücadelesinde, finalde evsahibi Arjantin, Hollanda'yı 3-1 yenerek 2. kez şampiyon olurken, İngiltere de Almanya'yı 2-0 yendi ve üçüncülüğü aldı.

30 Ağustos:

-Sezonun 4. ve son ''Grand Slam'' mücadelesi olan ve New York kentinde yapılan 130. ABD Açık Tenis Turnuvası'nda şampiyonlukları, tek erkeklerde Rafael Nadal ilk, tek bayanlarda da Belçikalı Kim Clijsters, 3. kez üstüste kazandı.
Turnuvada Türk sporcularından tek erkeklerde Marsel İlhan ve tek bayanlarda Çağla Büyükakçay elemelerde, çift bayanlarda İpek Şenoğlu ise 2. turda elendi.

31 Ağustos:

-Çin Halk Cumhuriyeti'nin Chengdu kentindeki Dünya Modern Pentatlon Şampiyonası'nda altın madalyaları Rusya, Fransa ve Polonya paylaştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler