Aleviler alanlarda

Her kesimden destek Alevi Bektaşi Federasyonu ve federasyona bağlı 150 şubenin yanı sıra sayıları 200’ü geçen sivil toplum örgütü, siyasi parti, meslek odası ve sendikanın katılımıyla düzenlenen miting bugün saat 14.00'de Sıhhiye Meydanı'nda gerçekleştirilecek.

Yayınlanma: 09.11.2008 - 07:30
Abone Ol google-news

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve bağlı 150 şubenin yanı sıra çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütünün katılımıyla düzenlenen Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkımitingi bugün Sıhhiye Meydanında gerçekleştirilecek.

İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, İzmir, Muğla, Antalya, Adana, Mersin, Tarsus, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Muş, Bingöl, Tunceli, Malatya, Ordu, Tokat, Samsun ve Çorumdan gelen binlerce Alevi, saat 10.30da Ankara Garında toplanacak. Yurttaşlar, buradan Sıhhiye Meydanına doğru yürüyüşe geçecek. Sıhhiye Meydanındaki miting saat 14.00te başlayacak. Mitinge, ABFye bağlı 150 şubenin yanı sıra 200ü aşkın cem ve kültür evi, hemşehri ve köy derneği ile üniversite öğrencileri, tüm sol partiler, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları da destek verecek.

Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Yavuz Bingöl, Mustafa Özarslan ve şair Ahmet Telli de mitingde türküler seslendirecek, şiirler okuyacak.

Mitingde zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi konusunda AİHM ve Danıştay tarafından verilen kararların uygulanması, Diyanet İşleri Başkanlığının kapatılması, cem ve kültür evlerinin yasal statüye kavuşturulması, Madımakın müzeye dönüştürülmesi konularındaki talepler dile getirilecek. Mitingde ayrıca, AKP iktidarının Alevi politikası ve IMF uygulamaları da protesto edilecek.

 

AİHM kararı uygulanmalıdır

SHP Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Şenoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Alevi Bektaşi Federasyonunun öncülüğünde Eşit Yurttaşlık Hakkıtalebiyle başlatılan, Büyük Alevi Yürüyüşü ve Mitinginin, bir toplumsal gerçekliği, dahası toplumsal barış adına bir utancı gözler önüne serdiğini öne sürdü.

Bu hak arama yürüyüşünde, Alevi yurttaşlara parti olarak tüm örgütleriyle yol arkadaşı olacaklarını ifade eden Şenoğlu, AKP hükümetinin, zorunlu din derslerinin kaldırılmasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) aldığı kararı derhal uygulaması gerektiğini belirtti. Şenoğlu, Alevi toplumunun, başta zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevilerin ibadet yerleri olan cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması, Sıvastaki Madımak Otelinin müze olması taleplerinin, salt Alevilerin değil, ülkede çoğulcu demokrasiye, laikliğe ve toplumsal barışa ihtiyaç duyan tüm kesimlerin ortak talebi olması gerektiğinikaydetti.

 

‘Yargı kararları uygulansın’

Mitingde zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi konusunda AİHM ve Danıştay’ın kararlarının uygulanması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılması, cem ve kültürevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Madımak’ın müzeye dönüştürülmesi konularındaki talepler dile getirilecek. Ayrıca, AKP iktidarının Alevi politikası ve IMF uygulamaları da protesto edilecek.

 

‘Pir Sultan Abdal’ Berlin’de

Almanya’nın başkenti Berlin’de, tiyatro yazarı Çetin İpekkaya’nın hazırladığı “Pir Sultan Abdal” oyununun galası yapıldı. Yönetmenliğini Kenan Taner yaptığı oyun beğeni topladı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler