'AKP'yi üniversiteleri daha özgür kılmaya davet ediyoruz'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, hükümetin öğrencilere yönelik tavrını eleştirerek, iktidar ve bağlı kurumlara ''gençlere karşı daha hoşgörülü, anlayışlı, demokrat olma ve üniversiteleri daha özgür kılma'' çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 06.01.2011 - 14:57
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, yaptığı yazılı açıklamada, öğrenci protestoları ve hükümetin bu protestolara ilişkin tavrını değerlendirdi. Dünyanın her demokratik ülkesinde üniversitelerin özgürlüğün merkezleri olduğunu, bu özgürlüklerin akademik, bilimsel ve mali özgürlüklerle taçlandırıldığını kaydeden Altay, Türkiye'de ileri demokrasi nutuklarının baskın olarak her ortamda duyulduğu bir dönemde tam tersi bir süreç yaşandığını ileri sürdü.

Üniversitelerin yüksek liseye dönüştürülmek istendiğini iddia eden Altay, açıklamasında ''12 Eylül generallerinin tasavvur ettiği düşünmeyen, üretmeyen, farklı ses çıkarmayan, toplumla ilgilenmeyen, duyarsız gençlik oluşturma politikasına uygun olarak kurduğu YÖK, bugünün iktidarının arka bahçe yaratma karargahı haline gelmiştir'' ifadesini kullandı. Kredi ve Yurtlar Kurumunu da eleştiren, ''kraldan çok kralcı'' bir tavır sergilediğini savunan Altay, yumurtalı protesto eylemi nedeniyle öğrenciler hakkında Kredi ve Yurtlar Kurumunun 1999 tarihli yönetmeliğine dayanarak işlem yapmasının geri dönüşü olmayan yaralara yol açacağını belirtti.

Yönetmeliğin ilgili maddesinin ''Milli birlik ve bütünlük duygularını zedeleyici veya bozucu maksatla bayrak ve sembol asmak, kullanmak, marşlar söylemek, açlık grevinde bulunmak, oturma eylemi yapmak, pankart taşımak veya asmak, ideolojik veya politik amaçlı gösteri, toplantı, tören düzenlemek, demeç vermek, yurttan atılmayı gerektirmektedir'' dediğini aktaran Altay, ''Genç kardeşlerimiz attıkları yumurtayla ülkemizin birlik bütünlüğünü mü zedelemiştir? Yoksa öğrencileri arasında ayrımcılık yaparak yurt ve kredi sunan Kredi Yurtlar Kurumu'mu ayrımcılık yapmaktadır?'' diye sordu.

Altay, açıklamasında şunları kaydetti: ''7 yılda 78 yeni üniversite yapmanın tek başına üniversite eğitimi sağlamak anlamına gelmediği yaşanılan akademik, bilimsel ve mali sorunlarla kendisini göstermektedir. Ayrıca Kredi ve Yurtlar Kurumunun asli işlevini yerine getirmemesi nedeniyle gençlerimiz bilinçli politikalarla belirli odaklara itilmektedir. AKP iktidarını ve ona bağlı kurumları gençlerimize karşı daha hoşgörülü, daha anlayışlı, daha demokrat ve üniversiteleri daha özgür kılmaya davet ediyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler