İzmir Ata'sı için yürüdü

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, İzmir'de düzenlenen törenler ve çeşitli etkinliklerle anıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Atatürk'ümüze saygı yürüyüşü"ne katılan binlerce yurttaş, Atatürk devrim ve ilkelerine bağlılık andı içtiler.

Yayınlanma: 10.11.2008 - 13:16
Abone Ol google-news

Ata için ilk tören Cumhuriyet Alanı’ndaki anıtı önünde gerçekleştirildi. İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Hava Eğitimi Komutanı Korgeneral Ziya Güler, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Erdal Bucak ve çok sayıda yurttaşın katıldığı törende, çelenklerin konulmasının ardından saat 09.05’te siren sesleri eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Vali Kıraç, imzaladığı anıt şeref defterine, “10 Kasımlar artık O’nun aramızdan ayrılışının matem günü olmaktan çıkarak, bize bıraktığı eserlerini anma ve bu eserlerin zenginleştirilip yeni nesillere daha iyi anlatılması için vesile olmaktadır. Atatürk’ün 57 yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıklarını ve kazandırmak istediklerini doğru anlama ve anlatma bakımından 10 Kasımların önemi büyüktür” diye yazdı.
 

 

Binlerce İzmirli Kordonboyu’nda

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Atatürk’ümüze Saygı Yürüyüşü”ne katılan yaklaşık 10 bin yurttaş, karşıdevrimcilere meydan okudu. Katılımcı kitlenin açtığı pankartlar arasında “İzmir her zaman senin yolunda” yazılı olanı dikkat çekti.

Alsancak Limanı’nda öğle saatlerinde başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı'na kadar sürdü. “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür”, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir”, “Biz kimsenin düşmanı değiliz, biz, insanlığın düşmanı olanların düşmanıyız”, “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır”, “Yurtta ve dünyada barışın temsilcisiyiz”, “İzmir her zaman senin yolunda”, “Atam! Tarihi sen yazdın tarih de seni”, “Devrimlerinin yılmaz bekçileriyiz” pankartları açıldı.

Yüyürüş sırasında Atatürk’ün büyük boy posterinin arkasında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş, SHP İzmir İl Başkanı Tamer Akçan, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam meslek örgütü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve binlerce yurttaş yer aldı. Katılımcıların üzerinde büyükşehir belediyesinin dağıttığı, üzerinde Atatürk’ün fotoğrafı yer alan yelekler ve kırmızı karanfiller vardı.

Kordonboyu’nu adımlayan kitleye çevredeki işyeri ve konutlarda bulunan yurttaşlar da destek verdi. Her bir konuta ve işyerine Türk bayraklarıyla Atatürk posterleri asılırken, kitle yürüyüş sırasınca 10. Yıl ve Gençlik marşlarını seslendirdi. Her yaştan yurttaşın bulunduğu yürüyüşte hafta içi olmasına karşın öğrenciler de yerlerini aldı.

Kitle Cumhuriyet Alanı’nda da belediye bandosu tarafından çalınan 10. Yıl, Harbiye ve İzmir marşlarıyla karşılandı. Alanda katılımcılara seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi:

“Tarihin seyrini değiştirebilecek üstün yeteneğiyle tüm olumsuzluklara karşın cumhuriyeti kuran Atatürk'ü saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün aydınlık ve çağdaş yol göstericiliğinde cumhuriyetin temel değerlerine sıkı sıkıya sarılmalıyız. Atatürk hiçbir zaman pes etmedi. Çökmüş bir imparatorluğu çağda bir ülkeye dönüştürdü. Her zaman gönlümüzde olan Atamız'ı yeni kuşaklara anlatırken, onu tüm tartışmalardan uzak tutmalıyız. İçimizdeki sıkıntılı süreci Atatürkümüz’ü daha iyi anlayarak ve anlatarak aşacağımız unutmamalıyız.”
 

 

Üniversitede tören

Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleştirilen törende de Kıraç, Kocaoğlu, Orgeneral Kıvrıkoğlu ve Susam’ın yanı sıra, Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök, Yaşar Üniversitesi (YÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Yaşar, YÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, öğretim üyeleri ve konuklar yer aldı.

Barkan’ın konuşmasının ardından “Son Balo: Vals ve Zeybek” adlı filmin gösterimi gerçekleştirildi. Daha sonra “Çağın Öncüsü Atatürk” başlıklı sunumunu yapan YÜ Atatürk İlke ve İnkilapları Araştırma Enstitüsü Müdürü Yard. Doç. Dr. Eftal Sevinçli, Atatürk’e saldırıların sürdüğünü vurgulayarak, “Devrimciler, kendi çağında herkesle uzlaşamaz. 21. yüzyılda tek anılan lider Mustafa Kemal Atatürk’tür” diye konuştu.

Törende, Atatürk’ün en sevdiği arya olarak bilinen Tosca operasından “VisiD'Arte” seslendirildi.

Tören sonunda adının Erhan Çatkın olduğu öğrenilen bir yurttaş, “Ülke, Atatürk karşıtlarının odağı haline gelen bir parti tarafından yönetiliyor. Hamdolsun Atatürkçüyüz” diye bağırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler