Fransız bilimadamlarından tesadüfi keşif

Saydam ve yalıtkan bir materyal üzerinde elektrik iletilmesini sağlayacak tesadüfi bir keşif, şimdiye dek yapılmamış değişik elektronik cihazların üretilmesini sağlayabilir.

Yayınlanma: 13.01.2011 - 15:43
Abone Ol google-news

Nature dergisinde yayınlanan araştırmayı yapan Andres Santander, geliştirdikleri materyalin bir cam kadar saydam, ayrıca üzerinden bir elektrik devresi geçirilebilecek özelliklere sahip bulunduğunu belirterek, "Bu keşif hayali kurulan elektronik cihazların üretilmesini sağlayabilir" dedi.

Fransa'daki CNRS ve Güney Paris Üniversitesi araştırmacıları, geleceğin mikro-elektroniği ve özellikle kapasitör üretimi için önemli olduğu belirtilen "strontium titanat"ın özelliklerini inceleyerek, yalıtkan ve şeffaf bir yüzeyde nasıl iletken bir katman oluşturulabileceğini tesadüfi olsa da buldular.

Titanyum, strontium ve oksijenden oluşan bu malzemenin, konvansiyonel elektroniğin geliştirilmesinde bugün silisyumun oynadığı rolü üstlendiğini belirten araştırmacılar, bir "strontium titanat" kristalini kırdıklarında sürpriz şekilde, iç yüzeyin altında havayla hiçbir şekilde temas etmeyen bir bölüm farkettiler.

Başta ne olup bittiğini anlamadıklarını belirten Santander, oksijen atomlarının kırılan yüzeyden çıkarak, yüzeyde ultra ince (iki nanometre veya metrenin milyarda biri) elektron katmanı oluşturduğunu farkettiklerini anlattı.

Santander, bu aşırı ince elektronik katmanın aynı zamanda çok iyi bir elektronik iletken olduğunu belirterek, üstüne üstlük birkaç nanometrelik bu katmanın elektronikte her türlü yeniliği sağlayabilecek kuantum dünyasına götürdüğünü kaydetti.

Makalede, Rus kökenli bilimadamları tarafından yine tesadüfen bulunan ve geçen yıl Nobel fizik ödülünü kazanan grafen materyaliyle, bu yeni malzeme arasında paralellik kuruldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler