2009 yılı bütçe görüşmeleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığı ile ilgili kurum ve kuruluşların 2009 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Güler, Türk halkının satın alma paritesine göre doğalgaz ve elektriği düşük kullandığını iddia etti.

Yayınlanma: 11.11.2008 - 10:23
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, hem yurtiçinde hem de yurtdışında tutarlı bir enerji politikası uyguladıklarını, kamuya yük olmadan, dışa bağımlılığı azaltmak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, ''Türkiye'yi enerji aktörü, enerji oyuncusu haline getirdik. Türkiye'siz bir enerji denklemi kurulmuyor'' dedi.

 

Doğalgaz ve elektrik zamları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektik ve doğalgaza yapılan zamlara da değindi. Bu konuda büyük bir bilgi kirliliğinin olduğunu savunan Güler, Eurostat'ın 7 Kasım 2008'de yayınlanan 2008 yılı ilk yarı rakamlarını örnek gösterdi.

Ocak ve ekim ayında yapılan zamlar sonrasındaki tabloları karşılaştıran Güler, konutlara elektriği zamlı haliyle bile tüm vergiler dahil AB üyesi ülkelerden daha ucuza verdiklerini iddia etti.

 

"Fiyatlar düşünce düşüreceğiz"

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan'ın, ''Yeni zamlar kapıda yani'' diye laf atması üzerine Güler, ''Hayır hayır. O anlamda değil, gerekirse yaparız. Fiyatlar düşünce de düşüreceğiz'' karşılığını verdi.

Avrupa'daki bazı ülkelerin yaptıkları zamların hala bu rakamlara yansımadığını vurgulayan Güler, ''Şöyle bir bilgi kirliliği var. 'En pahalı elektriği, en pahalı doğalgazı kullanıyoruz' diye. Bu yanlış bilgiye dayanıyor'' diye konuştu.

Güler, sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaz fiyatlarıyla ilgili rakamları da tablodan göstererek, ''Ben size rakamlı, ispatlı kaynaklı söylüyorum'' dedi.

Türk halkının satın alma paritesine göre de doğalgaz ve elektriği düşük kullandığını iddia eden Güler, ''Göreve geldiğimizde asgari ücretin yüzde 20'si elektriğe gidiyordu. Şimdi yüzde 9'u gidiyor. Hesap burada. Yeterli mi bu'' ifadesini kullandı.

OECD ülkelerinin, bir yıllık elektrik ve gaz fiyatları hakkında da bilgi veren Güler, 2002-2008 yılları arasında herkesin fiyatları artırdığını, Türkiye'nin fiyatlarının ise yüzde 1.3 düştüğünü savundu.

Mühendisler Odasının rakamlarının 2000 yılına göre doğru olduğunu, 2000 ve 2002 yıllarında Türkiye'nin en pahalı elektriği kullanan ülkeler arasında bulunduğunu vurgulayan Güler, ''Ama onlar o yılda kaldı. 2002 yılının rakamları burada. OECD'nin rakamları burada. 2002'de reel fiyatlara göre en pahalı bizdik. Konutta biz yine en pahalıyken, şimdi bizimle beraber Meksika var. Rakamlar bunlar'' diye konuştu

 

"Tutarlı enerji politikası"

Bakan Güler, rakamları basının da önünde şeffaflık açısından kaynağı, referansları ve tarihi ile birlikte sunduğunu belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı: ''Hem yurt içinde hem de yurt dışında tutarlı bir enerji politikası uyguluyoruz. Kamuya yük olmadan, dışa bağımlılığı azaltmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'yi aynı zamanda bir enerji aktörü, enerji oyuncusu haline getirdik. Türkiye'siz bir enerji denklemi kurulmuyor. Tüm bunlara rağmen, Türkiye'de enerjiyi çok dar bir sahada hapsediyoruz. Biz dünyada elektrik ve doğalgaz tüketim artış oranında ikinciyiz. Üretilen elektriğin yüzde 60'ı bizim dönemimizde üretildi. Daha önce elektriğimiz yetmiyordu, Bulgaristan'dan elektrik alıyorduk. Şimdi ihracatçı durumuna da geldik. 3-4 yıldır, 'Kriz, kriz' deniyordu. İşte tablo, işte, üretim, işte rekabet, işte rekabetçi bir enerji modeli. Enerji politikamız, yenilenebilir enerjiye, sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmaya ve rekabete dayalı, dışa bağımlılığı azaltan, arz güvenliğini esas alan bir çalışmadır. Bunu arkadaşlarımızla beraber yönetiyoruz. Bizden önce doğalgaz 9 ilde vardı, şimdi 63 ilde. Bu böyle kolay olmuyor, masa başında kravatla değil, dağları tepeleri aşarak oluyor. Eğer fiyatlar pahalı olmasaydı, vatandaş doğalgaza geçmek için bu kadar uğraşmazdı. Ekonominin gereği neyse onu yapıyoruz. Düşme trendinde de düşüşü uygulayacağız. Daha öncede düşürdük. Doğru olduğuna inandığımız enerji politikasını sürdürmeye kararlıyız.''

 

Türkiye'deki sanayici en pahalı elektriği kullanıyor

Görüşmeler sırasında söz alan CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Enerji Bakanı Güler'in sanayi ve konut elektriğinde Avrupa ülkeleri ile fiyat karşılaştırması yaparken, 2000 yılı verilerine göre değerlendirme yaptığını ve böylece insanları yanılttığını söyledi. Öztrak, Türkiye'deki sanayicinin 0,1321 sent ile sanayide en pahalı elektriği kullandığını söyledi.

Enerji arz güvenliğinin Türkiye için çok önemli bir endişe kaynağı olduğunu ifade eden Öztrak, orta vadede Türkiye'nin çok ciddi şekilde enerji kapasitesine ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Elektrik borcu bulunan esnafa zamanında uyarı yapılmadan elektriğinin kesildiğini de belirten Öztrak, yaşanılan küresel ekonomik kriz ortamında, elektrik borcu olan esnafı rahatlatacak bir takım önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.

 

Çıra ve tezek enerjisine mahkum olacağız

DTP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan da enerjide yanlış politikalar izlendiğini ve son yapılan enerji zamları ile yurttaşın zor durumda bırakıldığını söyleyerek, ''AKP iktidarının enerjide yedi yılda kat ettiği mesafe, bizi çıra ve tezek enerjisine mahkum edecek duruma düşürdü'' dedi.

Uluslararası tahkim davaları ve bor madeni konusunda da Türkiye'nin kendini yeterince savunamadığını ifade eden Kaplan, ''Avrupa'da olmadığı için bor madeni AB tarafından 'üretemeye olumsuz etki eden toksit madde' olarak tanımlanıyor ve yasak konuluyor. Bora sahip çıkalım. Bu konuyu Kürşad Tüzmen, Sanayi Bakanlığı ve kendi bakanlığınız arasında pinpon topuna çevirirseniz onu da kaybedersiniz'' diye konuştu.


 

 


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler