'El-Kaide zayıflatıldı fakat yok edilemedi'

Irak'ta, Amerikan ve Irak güçleri ile aşiret milislerinin mücadele ettiği ve halkın bir kısmı tarafından da reddedilen Irak'taki El Kaide örgütünün zayıfladığı ancak henüz yok edilemediği bildirildi. Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü Abdülkerim Halef, "örgütün artık siyasi düzeyde bir tehdit teşkil etmediğini, örgütün yönetebilecekleri bir sorun olduğunu" söyledi.

Yayınlanma: 11.11.2008 - 12:56
Abone Ol google-news

Irak'taki El Kaide örgütünün zayıflaması fakat yok edilememesi ile ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, bir bölgede bozguna uğratılan ve kaçmak zorunda kalan örgüt üyelerinin başka bir yerde yeniden bir araya geldiğini veya uyuyan hücreler oluşturduğunu ve harekete geçmek için en uygun zamanı beklediğini belirtti.

Birçok bölgede aşiret milislerinin Amerikan ordusu ve Irak polisi tarafında yer almasının belirleyici bir faktör olduğunu belirten Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü Abdülkerim Halef, "aldıkları istihbarat sayesinde örgüt üyelerinin kolay hedef haline geldiğini, Amerikan ve Irak ordusuyla işbirliği yapan çoğu Sünni eski isyancılardan oluşan ve Sahva adı verilen 'Uyanış Güçleri' adlı grubun her yerde olduğunu, bu güçlerin herkesi tanıdığını ve bir yabancıyı ilk görüşte anladıklarını" kaydetti ve "El Kaide'nin soluğu kesildi, artık hareket edemiyorlar" dedi.

Uluslararası Kriz Grubu (International Crisis Group) adlı bağımsız düşünce kuruluşunun elde ettiği bir belgede, Felluce'de El Kaide'ye bağlı bir direnişçi, "Kıstırıldım, hiçbir şey yapamıyorum. Sahva'lar Amerikalılarla el ele vermiş. Bu bizim için çok kötü. Bazıları daha çok hareket alanı bulunan Bakuba veya Musul'a gitti, ancak onlar da açık hava hapisanesinde. Amerikalılar o kadar tehlikeli değil, teknolojileri var, ancak bölgeyi tanımıyorlar. Biz kendi kardeşlerimizin ihanetine uğradık" diyor.

Uzmanlar, El Kaide üyelerinin, uyguladıkları kör şiddet, geleneksel aşiret düzenini tartışma konusu yapmak, aşırı dinci Selefçilerin anlayışını kabul ettirme istekleri, kaçakçılık ve geleneksel kaçakçılık şebekeleri üzerindeki kontrolleri gibi yanlışlarıyla Amerika karşıtı olsa bile halkı kendi aleyhlerine çevirdiklerini belirtti.

Amerikalı Stephen Biddle adlı uzman, El Kaide şeflerinin, yeterince kararlı veya dindar olarak kabul etmedikleri Sünnilere şiddet eylemleri uyguladıklarını, bu kapsamda örneğin, talimatları yerine getirmeyen şeyhlerin kafası kesilen çocuklarının başlarının evlerinin kapısı önüne bırakıldığını kaydetti.

Mervan Şedade adlı bir araştırmacı, örgütün mağlup edilmediğini, ideolojilerinin sürdüğünü kaydederek, birçok bölgede kaybettiklerini, ancak stratejilerini uyguladıklarını açıkladı. Şedade, örgütün daha çok yeraltına indiğini, internet üzerinde sürdürdükleri propagandalarıyla gençleri hala kendilerdine çekebileceklerini söyledi.

Muhammed El Masri adlı bir diğer uzman da, örgüt üyelerinin bazılarının, Sahva sürecinin daha az ilerlediği kuzeye gittiklerini kaydederek, diğerlerininse kendi bölgelerinde sivil olarak uyuyan hücrelerde bulunduklarını, bazılarının daha ılımlı hale geleceğini ve daha az radikal olan direniş gruplarıyla ittifak kuracaklarını anlattı.

Uzmanlar, ordu ve polis güçlerine entegrasyon sürecinde veya Sahvaların işleyişinde kaydedilecek başarının, örgütün zayıflatılması sürecinde başarı sağlanması için mutlak koşul olduğunu belirtti.

Muhammed El Masri, sürecin kısa sürede ve iyi bir şekilde geçmesi halinde örgütün daha da fazla zayıflayacağını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler