Rahibi kaçıranlara 15 yıl hapis

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Barıştepe köyündeki Mor Yakup Kilisesi'nin rahibi Edip Daniel Savcı'nın fidye amaçlı kaçırılmasıyla ilgili haklarında dava açılan 4 sanık, 15'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yayınlanma: 11.11.2008 - 13:54
Abone Ol google-news

Mardin’in Midyat ilçesinde Süryani Rahip Edip Savcı’yı kaçırdıkları gerekçesiyle yargılanan 7 sanıktan 4’üne 15’er yıl hapis cezası verildi.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Halil Esen, Abdurrahman Oral, İmral Ergun ve Hasan Alhan katıldı. Tutuksuz yargılanan 3 sanık ise duruşmaya katılmadı.

Savcı bir önceki duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaasını tekrarladı. Mütalaada, tutuklu sanıkların, rahip savcının yüzünü kapatıp ellerini plastik kelepçe ile bağladıkları ve daha sonra götürdükleri Batman'daki bir evin bodrumuna kapattıkları belirtildi.

Rahibin kaçırılması esnasında, tutuklu sanıklardan geçici köy korucusu Halil Esen'in yüzünü tanınmayacak şekilde kapatarak, korucu olması nedeniyle kendisine tahsis edilen silahla rahip Edip Daniel Savcı'yı ölümle tehdit ettiği kaydedilen mütalaada, ''Savcı, kurtarıldığı güne kadar, götürüldüğü Batman'daki evin bodrumunda el ve kolları bağlı şekilde tutulmuştur. Sanıklar daha sonra rahibe ait cep telefonundan, Süryani cemaatine mensup Gabriel Akkurt'un cep telefonuna mesaj göndererek, kendisinden 300 bin avro fidye istedikleri ve ölümle tehditte bulundukları tespit edilmiştir'' denildi.

Sanıklardan Halil Esen, son savunmasında, geçici köy korucusu olduğu için böyle bir suçun üzerine atıldığını ileri sürerken, Abdurrahman Oral ise rahibi, sanıklardan Halil Esen ve İmral Ergun ile birlikte kaçırdıklarını ifade ederek, Halil Esen'in yakınlarının tehditleri nedeniyle kimsenin doğruyu söylemediğini anlattı.

Sanık Hasan Alhan, kaçırma olayını diğer tutuklu 3 sanığın birlikte yaptığını, kendisinin olayla bir ilgisinin bulunmadığını ileri sürerken, İmran Ergun da atılı suçlamayı kabul etmeyerek, tahliye talebinde bulundu.

 

Karar

Mahkeme heyeti, verdiği kısa bir aranın ardından, tutuklu sanıklar Halil Esen, Abdurrahman Oral, İmral Ergun ve Hasan Alhan'ın TCK'nın 149. maddesinde düzenlenen ''nitelikli yağma'' suçundan 10'ar yıl, 109. maddesinde yer alan ''kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak'' suçundan da 5'şer yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarını kararlaştırdı.

Mahkeme, sanıklar arasındaki ilişkinin örgüt kapsamına ulaştığına dair delil bulunmadığı gerekçesiyle sanıkların ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''kurulan örgüte üye olmak'' suçlarından ayrı ayrı beraatlarına karar verdi.

Mahkeme heyeti, ayrıca tutuksuz yargılanan sanıklar Mehmet Emin Oral, Mehmet Şerif Oral ve Zeynel Abittin Karaman hakkında da beraat kararı verdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler