Financial Times da Mustafa tartışmasına katıldı

Can Dündar'ın Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını konu alan "Mustafa" filmiyle ilgili tartışmalar, dış basında da yer buluyor. İngiliz Financial Times gazetesi, filmde Atatürk'ün "çok içki ve sigara içen, yalnız biri olarak gösterildiğini ve kişisel zayıflıklarının vurgulandığını" yazdı.

Yayınlanma: 11.11.2008 - 14:31
Abone Ol google-news

İngiliz Financial Times gazetesi, "Atatürk'ü kaidesinden indiren film" başlıklı yazıda 10 Kasım'ın yıldönümünde "katı ve geleneksel törenler" düzenlenirken "Mustafa"nın Kemalistler'in tepkisini çektiğini belirtti. Filmde, Atatürk'ün çocukluğun bir Yunan oyuncu tarafından canlandırılmasının ve Atatürk'ün kısa boylu olduğunu düşündüren bir fotoğafa da yer verilmesinin tepki çektiği kaydedildi.

Filmdeki Atatürk portresinin zaten bilindiğini, ancak filmin anlatım biçiminin tepki yarattığını ifade eden gazete, okulların bile öğrencileri resmi tarih dışındaki bilgilerden uzak tutmak için
sinemaya düzenlemeyi planladıkları gezileri iptal ettiğini kaydetti.

Filmle ilgili "Türkiye'yi yıpratmaya yönelik uluslararası komplo" iddialarına ve Turkcell'in abonelerinin tepkisini çekmemek için filme sponsor olmaktan vazgeçtiği bilgisine yazıda yer veren gazete, "tartışmanın AKP'nin Atatürk'ün meşruiyetini tehdit ettiği düşüncesinin sonucu olduğunu" savundu.

Filmi destekleyenlerin Mustafa'nın "Okullarda resmi müfredatın iki boyutlu cansız bir fosile çevirdiği Atatürk'ün hayatına yeni bir hayat kattığını" düşündüğü belirtilen yazıda, önceki gün Anıtkabir'i ziyaret eden çok sayıda kişininse eski tarz Kemalizmin destekçileri olduğunu
öne sürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler