Martha Argerich'in ellerinin izinde müziğin doruklarında

Dünyanın efsane piyanistler tarihine adını altın harflerle yazdıran Martha Argerich’i bugüne dek ilk kez Türkiye’de ağırlamak, üstelik Ayla Erduran'la birlikte aynı sahneyi paylaştırmak Evin İlyasoğlu sayesinde Boğaziçi Üniversitesi'ne nasip oldu.

Yayınlanma: 20.01.2011 - 21:55
Abone Ol google-news

Albert Long Hall konserlerinin 14. yılında dünyanın yaşayan en heyecan verici piyanisti Argerich 19 ve 20 Ocak 2011 tarihlerinde iki konserle dinleyenleri müzikalitenin, duygunun en yüksek noktalarına çıkardı. Konserlerde Argerich’e kemanlarda Ayla Erduran ve Ömer Sipahi, viyolada kızı Lyda Chen Argerich ile çellist Jing Zhao eşlik etti.

İki gece tekrar eden programın ilk bölümünde; Beethoven’in Woo 36 N°3, Do Majör piyanolu kuvarteti M. Argerich, L. Argerich, Sipahi ve Zhao tarafından., Cesar Franck’ın keman sonatının çello-piyano uyarlaması Argerich ve Zhao tarafından, Chopin’in Polonaise Brillantıyla MArgerich ve Zhao tarafından yorumlandı. İkinci bölümde ise, Martha ve ve Lyda Argerich Schumann’ın Masal Resimleri’ni, ardından Ayla Erduran’ın da dahil olduğu bütün sanatçılar Schumann’ın Kentet’i seslendirdiler.

Konseri dinleyenler arasında Aydın Karlıbel, Ali Darmar, Arın Karamürsel, Atilla Aldemir, Özcan Ulucan, Birsen Ulucan, Çiğdem İyicil, Cana Gürman, Aydın Büke, Tuncay Yılmaz’ın da bulunduğu çok sayıda sanatçı izledi. Sanatçıların ortak kanısı; “Martha Argerich efsane, muazzam bir insan övecek söz bulamıyoruz.” oldu. Dakikalarca ayakta alkışlanan sanatçılar Ayla Erduran’a büyük saygı gösterdiler.

Konserin arka planını İlyasoğlu’ndan aktaralım; “Argerich 1980 başlarından beri tek başına resital vermiyor, orkestralarla çaldığı konçertoların sayısı da giderek azaldı. Ama oda müziği yapmaya bayılıyor. Oda müziği dostlarını da kendi tamperamanını ve duyarlılığını paylaştığı kişilerden seçiyor. Artık yalnız kendi seçtiği, sevdiği ortamlarda ve müzik dilini, özellikle tutkusunu paylaştığı sanatçılarla çalmak istiyor. İşte Albert Long Hall konserleri de böyle bir ortamı paylaşmak adına düzenlendi. Ünlü kemancımız Ayla Erduran, Cenevre’de yaşadığı yıllarda onunla yakın dost olmuş. O sıralarda küçük bir öğrenci olan Argerich’in kızı Lyda’ya ilk keman derslerini vermiş ve konservatuvardan mezun oluncaya kadar ona öğretmenlik yapmış. Lyda Chen Argerich, şimdi viyola çalıyor ve annesiyle birlikte birçok oda müziği dinletisinde yer alıyor. Ömer Sipahi de Argerich’in ve kızı Lyda’nın Cenevre dostu ve Ayla Erduran’ın orada yetiştirdiği öğrencilerden birisi. Halen Cenevre Konservatuvarı’nın keman ve oda müziği öğretmeni ve bu kurumda iki dönem üstüste, tam on yıl dekanlık yapmış. Birlikte oda müziği yapmak için gereken çellisti de Lyda seçmiş ARD yarışması birincisi Çinli Jing Zhao. Ne rastlantı ki Zhao daha iki yıl önce Albert Long Hall konserleri dizisinde, kendisi gibi beş ARD birincisiyle harika bir oda müziği dinletisi sunmuştu. Bunca ünlü çellist arasından onu seçmeleri çok hoş bir rastlantı oldu.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler