"İyi terörist kötü terörist ayrımı kalkmalı"

G-20 zirvesine katılmak için ABD'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'ın ''Dinlararası Diyalog Girişimi'' çerçevesinde düzenlenen, Yüksek Düzeyli Toplantı'da konuşma yaptı. Terörizmin, kitle imha silahlarının yayılması, kaçakçılık ve örgütlü suçların küresel boyutlar kazandığını belirten Erdoğan, ''Artık, 'iyi terörist', 'kötü terörist' ayrımı tamamen ortadan kaldırılmalı" dedi.

Yayınlanma: 12.11.2008 - 22:13
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda, Suudi Arabistan'ın ''Dinlararası Diyalog Girişimi'' çerçevesinde düzenlenen, Yüksek Düzeyli Toplantı'da konuşma yaptı.
Erdoğan, böylesine değerli bir topluluğu bir araya getiren olgunun, herkesin malumu ''uluslararası camiada baş gösteren kutuplaşmanın, anlayış eksikliğinin ve ayrımcılığın ulaştığı tehlikeli boyut'' olduğunu ifade etti.

''Terörizm, kitle imha silahlarının yayılması, kaçakçılık ve örgütlü suçlar küresel boyutlar kazanmıştır'' diyen Erdoğan, küreselleşme sayesinde yakın geçmişte üretimde ve refah seviyesinde büyük ilerleme kaydedilmesine rağmen bu refahın adil şekilde paylaşıldığının ve dünyanın daha güvenli bir hale getirildiğinin söylenemeyeceğini belirtti.

Erdoğan, ''Hep birlikte yaşadığımız acı tecrübeler ışığında diyorum ki hepimiz güvende değilsek hiçbirimiz güvende değiliz'' dedi.

 


Karikatür krizi

''Son yıllarda yaşadığımız 'karikatür krizi' benzeri gelişmeler, ifade özgürlüğü kavramıyla izah edilemeyecek ölçüde kışkırtıcı olmuştur'' diyen Erdoğan, ortaya konulan düşüncelerin, farklı kültürlerde, farklı dinlerde, farklı coğrafyalarda ne tür etkilerinin olacağının mutlaka ve mutlaka dikkatle incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Erdoğan, ''Birbirimizi daha iyi anlamamız, hassasiyetlerimize karşılıklı olarak saygı gösterebilmemiz ve bize benzemeyenleri 'öteki' diye nitelendirmek yanlışından kurtulmamız ancak böylelikle mümkün olabilir'' diye konuştu.

Küresel huzur için Arap-İsrail ihtilafının çözümlenmesine ve Irak'ın kalıcı biçimde istikrara kavuşturulmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Evrensel olduğuna inandığımız değerler temelinde tüm insanlık için, ırk, dil, din ayrımı gözetmeksizin ortak bir medeniyet bağının söz konusu olduğunu, icraatımız ve söylemimizle ortaya koyabilmeliyiz. Aksi yöndeki tüm söylemlere, tüm çabalara ve tüm girişimlere rağmen, bizler, şunu yüksek sesle söylemeye devam edeceğiz; 'birlikte yaşamak mümkündür. Farklılıkları birer zenginlik olarak görmek mümkündür. Çatışma kolay olan, uzlaşma ise zor olandır.' İnanıyorum ki bizler, bütün samimiyetimizle ve kararlılığımızla bu zor olanı gerçekleştireceğiz."

 

Liderlerle görüştü

Erdoğan, yaptığı konuşmanın ardından ABD Başkanı George Bush ile bir süre ayak üstü görüştü.

Genel Kurul Salonu'nda, Başbakan Erdoğan'ı görerek yanına gelen ABD Başkanı Bush, G-20 Zirvesi'ne daveti kabul ettiği için Erdoğan'a teşekkür ederek, ''Washington'da görüşürüz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, daha sonra Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile de sohbet etti.
Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği'ne seçilmesi nedeniyle New York'ta verilecek resepsiyona katılacağını da belirten Zerdari, Erdoğan'a iyi dileklerini iletti.

Başbakan Erdoğan, daha sonra İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez ile ikili görüşme gerçekleştirdi. İki ülke ilişkilerinin yanı sıra Orta Doğu barış süreçlerinin de ele alındığı görüşmede, iki lider görüş alışverişinde bulundu. Perez, Türkiye'nin rolünün öneminin altını çizdi.

Başbakan Erdoğan, daha sonra Katar Başbakanı Şeyh Hamid Bin Casim Bin Cabir El Tani ile bir araya geldi.Görüşmede, iki ülke arasında siyasi ve ekenomik ilişkiler ele alındı. Yaklaşık 25 dakika süren görüşme, basına kapalı yapıldı.

Başbakan Erdoğan, görüşmenin ardından, aralarında Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu heyetle birlikte BM'den ayrıldı.

Bu arada Başbakan Erdoğan, 15 yıldır ABD'de Yale Üniversitesi'nde, ''beyin kanamalarının genetik kodları'' üzerine çalışma yapan Prof. Dr. Murat Günel'i de telefonla arayarak başarılarından dolayı kutladı.


Erdoğan,  Kolombiya Üniversitesi'nde konuştu

Başbakan Erdoğan, liderlerle yaptığı görüşmenin ardından Kolombiya Üniversitesi'nde ''Geleceğin şekillenmesinde Türkiye'nin rolü'' konulu bir konuşma yaptı.

Erdoğan, ABD'nin yeni seçilen Başkanı Barack Obama'nın da bu üniversitenin mezunu olduğunu hatırlattı. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un da Kolombiya Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerinden biri olduğunu dile getiren Erdoğan, bunun da üniversiteyi kendi açısından özel kıldığını söyledi.

ABD başkanlık seçimlerinin küresel düzeyde önemli meselelerin gündemde olduğu bir dönemde yapıldığına dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: ''4 Kasım başkanlık seçimlerini kazanan Obama'yı ve ekibini en içten dileklerimle kutluyorum. Keza Sayın Obama'nın seçim zaferinin ardından yaptığı konuşmada tüm dünya ile paylaşmış olduğu, tüm dünya uluslarının aynı kaderi paylaştığını, ABD'nin barış ve güvenden yana olanların yanında yer alacağını vurgulamış olmasını da memnuniyetle karşıladık.
Çok sağlam ve güçlü ilişkilere sahip iki müttefik olarak yarım yüzyılı aşkın bir süredir birbirlerine destek oluyorlar. Ülkelerimiz arasındaki yakın iş birliği, Kafkasya'dan Orta Asya'ya, Orta Doğu'dan Balkanlar'a yayılan bir coğrafya da barış, güvenlik ve refahın geliştirilmesine önemli katkılarda bulunuyor. Stratejik ortaklığımızın güçlendirilerek muhafaza edilmesi sadece ülkelerimiz ulusal çıkarları için değil, küresel barış ve istikrar açısından da anlam taşıyor.

Türkiye ile ABD arasında 2007 yılında Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan terör saldırıları ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları ile bağlantılı olarak bir dönem yaşandı. Ancak bu dönemin ortak siyasi irade ve çabalarımızla atlatılmış olmasından bizler büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Başta ABD Başkanı Bush ve Dışişleri Bakanı Rice olmak üzere, ABD yönetiminin ve Türkiye'nin dostlarının da bu konuda verdikleri desteğe ülkem adına, şahsım adına müteşekkirim. Dostumuz ve müttefikimiz ABD ile aramızdaki stratejik ortaklık temelinde devam eden ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi ve daha da derinleştirilmesi bizim için büyük önem taşıyor.''


Stratejik çıkarların yanı sıra ortak ideal ve vizyona bakıldığında iki ülkenin gelecekte ortak çalışacağına olan inancını dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Zira her ülkede liderler değişebilir, iktidarlar değişebilir, ancak ülkelerin birbirleri ile olan münasebetlerini geleceğe taşınması istikrarın habercisidir. Bir istikrarın kalıcılığını kılan yaklaşım tarzlarıdır '' dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler