Ortadoğu'da barış toplantısı

BM Genel Kurulu Başkanı tarafından Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın girişimiyle düzenlenen ve değişik din ve kültürlerin temsilcilerini bir araya getiren Barış ve kültürlerarası diyalog temalı toplantıda, Kral Abdullah terörizmin tüm dinlerin düşmanı olduğunu, terörizmi yenmek ve hoşgörüyü teşvik etmek için birlikte çalışılması gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 12.11.2008 - 22:21
Abone Ol google-news

BM Genel Kurulu Başkanı tarafından Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın girişimiyle düzenlenen ve değişik din ve kültürlerin temsilcilerini bir araya getiren toplantıda, Kral Abdullah dinlerin insanlara mutluluk getirmesi, dinin insanlara ıstırap çektirmek için bir araç olarak kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Kral Abdullah'ı BM'nin böyle bir toplantı düzenlemesine önayak olduğu için takdir ettiğini belirterek şöyle konuştu:
"Dünyada aşırı idelojiler yükselişte, toplumlar eskisine oranla daha fazla kutuplu ve hala Yahudi düşmanlığı sorunu devam ediyor. Ayrıca İslam korkusu (İslamfobisi) deyişi de eski ve korkunç bir ön yargı şekli olarak yeni bir terim olarak ortaya çıktı." Ban, bu kapsamda kültürel farklılıkların önemine işaret ederek bu farklılıkların insanlara daha fazla güven vermesi için çalışılması gerektiğini vurguladı.

Barış ve kültürlerarası diyalog temasıyla toplanan ve 2 gün sürecek toplantının bugünkü bölümüne ABD Dışişleri Bakanı Condelezza Rice da katıldı. ABD Başkanı George Bush'un da yarın BM'ye gelmesi bekleniyor.

 

Ortadoğu barışı

İsrail adına konuşma yapan Şimon Peres ise, Suudi Arabistan'ın girişimine dayanan Arap barış planının bazı bölümlerinin ''esin ve ümit verici'' bir dile sahip olduğunu ve bu konuda gerçek bir ilerleme sağlanılabilmesi için ciddi bir başlangıç olduğunu söyledi.

Peres, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a da seslenerek onun konuşmasını dinlediğini ve Kral Abdullah'ın ''dini hoşgörünün önemi ve terörizmin dinin düşmanı olduğu'' yönündeki sözlerinin Orta Doğu'nun tümünün sesi olmasını dilediğini belirtti. Şimon Peres bu konuşmasıyla İsrail devletini tanımayan Suudi Arabistan'ın Kralına ender görülen bir şekilde hitap etmiş oldu.

Peres kapsamlı bir barış anlaşmasının Filistinlilerle müzakerelerin tamamlanmasını öngördüğünü ve İsrail olarak bunu yapmaya hazır olduklarını da söyledi. Filistinliler'le görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini belirten Peres, Suriye ile de gerçek barış yapma olanağını araştırdıklarını ifade etti.

Toplantılara aralarında İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bulunduğu 80 ülkenin ve kuruluşun çeşitli düzeylerde temsilcileri katılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler